Sari direct la conținut

#medicibuni – Dr. Edina Iercan, medic dermatolog MedLife: „Persoanele active, care practică sporturi în aer liber, au nevoie regulat de screening dermatologic”

#medicibuni – Dr. Edina Iercan, medic dermatolog MedLife: „Persoanele active, care practică sporturi în aer liber, au nevoie regulat de screening dermatologic”
Dr. Edina Iercan Foto: MedLife

Problemele de sănătate a pielii afectează un număr important de europeni, estimările oamenilor de știință arătând că aproximativ 94 de milioane de adulți din țările membre UE au suferințe dermatologice precum iritații, mâncărimi, sensație de arsură sau de piele uscată. Cele mai comune afecțiuni sunt infecțiile fungice, acneea și dermatita atopică sau eczema. Pe lângă acestea, oamenii se plâng din ce în ce mai frecvent și de căderea părului, rozacee și psoriasis.

Mai mult, se estimează că 4% dintre cancerele nou diagnosticate la europeni sunt reprezentate de melanom, cel mai agresiv cancer de piele, acesta intrând pe lista celor mai frecvente 20 de cauze de deces.

Este și motivul pentru care medicii buni recomandă efectuarea unor vizite regulate la cabinetul de dermatologie, pentru a verifica nu doar sănătatea pielii, ci și a întregului organism.

Dr. Edina Iercan, medic specialist Dermatovenerologie la Centrul Medical MedLife Genesys Titulescu, spune că, pe lângă persoanele care se prezintă pentru evaluarea unor leziuni suspecte sau controlul alunițelor, în ultimii doi-trei ani observă la pacienții români „o frecvență mai crescută a reacțiilor iritative cauzate, într-o oarecare măsură, de utilizarea unor detergenți, produse de skincare care, mai ales în rândul pacienților adolescenți, pot da probleme. De asemenea, și cazurile de infecții fungice – ciuperca pielii – pe față sau pe pielea capului au frecvență mai crescută”, unele dintre acestea fiind transmise de la animalele purtătoare ale bolii.

O banală erupție cutanată poate ascunde o boală sistemică

Dr. Iercan spune că motivul principal pentru care a ales să profeseze la Medlife este oportunitatea de a lucra cu aparate laser, această tehnologie fiind extrem de utilă în tratarea a numeroase probleme dermatologice. „De exemplu, cu laserul vascular se pot obține rezultate deosebite la pacienții care au telangiectazii (vase de sânge dilatate la nivelul obrajilor și nasului) sau la unele tipuri de angioame. De asemenea, există tratament laser pentr ciuperca unghiei, nemaifiind necesar tratamentul medicamentos în acest caz.”

În plus, dermatologia este o specialitate de graniță – aceasta nu se ocupă doar cu tratarea problemelor care apar pe piele: „Mulți pacienți solicită inițial consult dermatologic, dar noi descoperim și alte probleme și îi orientăm către medicul de specialitatea de care aparține afecțiunea de fond. De exemplu, recent am avut câteva cazuri de pacienți cu dermatomiozită care s-au prezentat cu o erupție cutanată aparent inofensivă, dar care, în urma unor analize specifice, au fost orientați către o altă specialitate din cauza afectării sistemice.”

În alte situații, pacienții vin pentru reacții pe piele apărute în urma folosirii unor medicamente pentru alte boli, caz în care trebuie recomandată înlocuirea respectivelor medicamente: „Sunt mulți care suferă de hipertensiune arterială, urmează tratament hipertensiv cu betablocante. Dar ele nu sunt recomandate unui pacient cu psoriazis, deoarece îi pot agrava evoluția bolii și, în acest caz, se recomandă înlocuirea acestei clase de medicamente, Bineînțeles, atunci când nu există contraindicații cardiologice”, exemplifică specialistul dermatolog.

Arsurile solare cresc riscul de melanom, cea mai agresivă formă de cancer de piele

Sunt multe persoane care consideră că nu au nicio problemă de sănătate a pielii, dar chiar și acestora medicul le recomandă un control periodic amănunțit al pielii, mai ales dacă au alunițe sau dacă le place să se bronzeze ori petrec mult timp la exterior. Pentru acestea, dr. Edina Iercan recomandă dermatoscopia – „investigație neinvazivă, care ajută la diferențierea alunițelor benigne de cele potențial maligne, cu atât mai mult cu cât aceste persoane tinere, active, practică sporturi în aer liber vara și, uneori, suferă de arsuri solare în urma expunerii prelungite, când indicele UV este foarte mare.” Arsurile solare sunt recunoscute ca fiind periculoase pentru piele, întrucât „fiecare arsură solară crește riscul de melanom, care este cea mai agresivă formă de cancer de piele”, adaugă medicul.

Dar, dacă la dermatoscopie se demonstrează că leziunea este benină, tumora respectivă se poate trata, în anumite cazuri, tot cu laser, respectiv laserul cu CO2. (Află aici ce este și când se recomandă dermatoscopia).

Nu, acneea nu este normală la pubertate! Și nici crema de gălbenele nu e panaceu

Referitor la controlul și scoaterea chirurgicală a alunițelor, mulți pacienți minimizează riscul transformării acestora într-o formă agresivă de cancer și amână la nesfârșit prezentarea la medic. Acest lucru se întâmplă din cauza unui mit frecvent întâlnit, respectiv să nu umblăm la semnele de pe piele, ca nu cumva să se răspândească. „Este foarte greu să demontăm acest mit, dar, cu răbdare, trebuie explicat că, în timpul unei excizii – operație de extirpare – se scoate semnul cu totul. Riscul să se răspândească este mai mare dacă acel semn este lăsat să crească în continuare, iar în caz de rezultat cu diagnostic nefavorabil, cauza diagnosticului nu este procesul de excizie, ci timpul scurs până când pacientul s-a prezentat la medic”, detaliază dr. Iercan.

O altă credință greșită a pacienților, cu care se confruntă frecvent, este că acneea este un proces normal la pubertate: „Adevărul este că acneea nu este o caracteristică normală a acestei etape de viață, dar în schimb ea este foarte des întâlnită. Cu tratament început timpuriu, la primele semne, se poate evita formarea unor cicatrice postacneice greu de corectat”, spune medicul.

Edina Iercan amintește și unele tratamente băbești care pot afecta negativ pielea, de exemplu „aplicarea compreselor cu alcool, care poate da necroză – moartea țesutului –, respectiv aplicarea de cremă de gălbenele. Dacă este aplicată pe piele afectată, ea poate să dea dermatite de contact foarte neplăcute”.

Pericolele tratamentelor de înfrumusețare

Pe lângă bolile „clasice” care au ecou pe piele, în ultimii ani apar probleme dermatologice noi, din pricina tratamentelor de înfrumusețare, care vin la pachet cu anumite riscuri. Dacă e să ne referim la îndepărtarea alunițelor considerate inestetice, medicul atrage atenția că „există și unele tratamente aplicate în centrele de înfrumusețare care ard semnele de pe piele și alunițele. Dacă acestea nu au fost analizate dermatoscopic de către medic și sunt cumva cancerigene, pot pune în pericol sănătatea pacientului”. De asemenea, „tratamentul cu microneedling nu este recomandat pacienților care suferă de acnee activă, pe deoparte din cauza exacerbării (agravării – n.n.) afecțiunii, pe de altă parte din cauza problemelor legate de consumabile nesterile sau neomologate”, adaugă dr. Iercan.

Cum putem evita alergiile pielii

Din variate motive, în ultimii ani par să se fi înmulțit și cazurile de dermatite de contact și de alergii cutanate. Indiferent că problemele sunt de natură alergică sau iritativă, fiecare în parte poate afecta negativ calitatea vieții pacientului, pe de o parte din cauza pruritului (adică a mâncărimilor), care este unul dintre cele mai deranjante simptome, dar și din cauza tulburărilor de somn asociate și, nu în ultimul rând, din cauza leziunilor cutanate vizibile.

În aceste cazuri, specialistul dermatolog recomandă „evitarea utilizării unor săpunuri puternice, a detergenților puternic parfumați și a hainelor realizate din materiale dure. În plus, trebuie evitat contactul cu substanța incriminată în cazul dermatitelor de contact”.

Îndiferent de problema dermatologică pe care o are pacientul, este important ca el să înțeleagă afecțiunea de care suferă, să înțeleagă modul și durata de aplicare a tratamentului, crede medicul. Acest lucru contează și pentru „a evita reacțiile adverse, dar și pentru că mulți pacienți au așteptări nerealiste. Majoritatea afecțiunilor dermatologice sunt cronice și nu au rezolvare imediată”, subliniază dr. Edina Iercan.

***

Citește și alte articole informative, pe subiecte medicale, în secțiunea Facem România bine.

Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată. Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde. Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.

Referințe bibliografice

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9415115

https://visitors-centre.jrc.ec.europa.eu/en/media/infographics/skin-melanoma-burden-eu-27

Articol susținut de MedLife