Sari direct la conținut

Medicina in Franta: program supraincarcat, un medic la sute de pacienti. Doctorii din Romania, o solutie

MedLive.ro
La medic, Foto: PhotoExpress
La medic, Foto: PhotoExpress

In comuna franceza Montournais, din zona Vendee, postul de medic trebuie ocupat de urgenta. Fostul medic s-a sinucis in urma cu o luna, dupa ce si-a ucis sotia si cei patru copii – o drama cutremuratoare petrecuta localitatea cu 1800 de locuitori. Emmanuel Becaud, in varsta de 34 de ani, era mai mult decat implicat in munca sa. „Il puteai gasi la cabinet de la ora 7:30 dimineata pana la 21 sau chiar 22”, povesteste unul dintre fostii sai pacienti, relateaza 20minutes.fr. „Cand eram in spital, suna zilnic sa se intereseze de starea mea.”

Coplesiti de volumul de munca, medicii din regiune refuza sa preia fostii pacienti ai lui Becaud pe termen lung. Mai grav, unii dintre ei vor iesi in curand la pensie, ceea ce va adanci aici criza de cadre medicale.

Serviciu medical in stadiul de proiect

Constientizand problema, in ultimul an, comunitatea a promovat un proiect menit sa reuneasca profesionisti din domeniu care sa realizeze prin rotatie programul de consultatii si garzile de weekend. „Un proiect atractiv pentru tinerii doctori, indeosebi pentru femei”, crede Michel Guignard, primarul din Montournais. „Ele ar putea sa isi ia oricand concediu, fara ca programul de ingrijiri medicale sa fie afectat.

Din pacate insa, un singur medic a fost cooptat pana in prezent in acest program. De luni, o doctorita romanca, in varsta de 51 de ani, a ocupat locul lui Emmanuel Becaud. „A emigrat in Franta la inceputul acestui an, insa sectorul in care a activat pana acum nu i-a asigurat suficienti pacienti”, explica primarul.

Alti candidati nu s-au inghesuit sa dea curs cautarilor autoritatilor din comuna. Un alt cabinet medical din zona, constuit in urma cu un an de un investitor particular, este gol de la inaugurare. Proprietarul cauta acum un medic care sa il ocupe, tot in Romania.

O meserie comparabila cu preotia

„In ziua de astazi, absolventii facultatii de medicina nu se gandesc decat cum sa faca bani. Meseria asta e ca preotia, trebuie facuta cu abnegatie. Suntem in serviciul public”, critica vehement Delphine Migeon, 35 de ani, sefa farmaciei din Bocage, localitate a comunei.

Singura asistenta (liber-profesionista) din Montournais lucreaza patru saptamani la rand, sapte zile din sapte, inainte de o saptamana libera.

„Am avut sansa sa studiez, acum trebuie sa ma ocup de bolnavi”, le repeta celor apropiati Emmanuel Becaud, fostul medic al comunei.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro