"Medicina occidentala a uitat de remediile traditionale." Cititorii MedLive.ro, pro si contra medicinei naturiste
Saptamana trecuta, v-am intrebat daca va tratati cu medicamente, leacuri babesti, sau o combinatie intre acestea. Din cei 211 votanti, 106 combina medicina alopata cu cea naturista in caz de boala. Cum comenteaza cititorii nostri? Plantele au fost, timp de sute de ani la rand, singura bariera intre om si boala, dar medicamentele zilelor noastre au merite incontestabile. Mortalitatea era ridicata in epoca fitoterapiei, dar efectele nocive ale medicamentelor puternice nu pot fi negate; iar antibioticul folosit in exces e cam totuna cu leacurile babesti aplicate dupa ureche.
Vezi in articol opt dintre opiniile cititorilor nostri.
Au votat 211 cititori MedLive.ro, iar rezultatele sunt acestea:
- 50% din voturile valabil exprimate merg catre medicina alopata imbinata cu medicina naturista (106 voturi);
- 29% (61 de voturi) aleg medicamentele;
- 21% (44 de voturi) merg pe mana medicinei alternative.
Justin Puscasu: Termenul depreciativ “leacuri babesti” aplicat unei clase de remedii alternative este nedrept si nepotrivit. Aceste remedii sunt de multe ori foarte eficiente, avand avantajul ca sunt aproape lipsite de afecte adverse. Folosirea lor nu exclude insa consultarea unui medic, de preferinta unul competent, daca mai exista.
9vieti: Poate e mai clar daca in loc de “remedii alternative” folosim “remedii complementare”. Plantele si ceaiurile pot fi excelente remedii complementare (cateodata pot inlocui complet pilulele, cateodata nu). Ma intreb insa daca medicii nostrii mai invata la facultate cum sa foloseasca plantele medicinale.
E u: Acu’ multe mii de ani, cand lumea cam deja stia sa foloseasca plante medicinale, ba chiar in anumite parti de lume se practica chiar si chirurgia, inca nu existau antibiotice, cortizon, imunosupresoare, varii steroizi si multe alte medicamente, care ce-i drept au efect asupra anumitor boli, dar in acelasi timp au efecte cumplite pe alte parti asupra organismului. In aroganta lor, medicii occidentali au decis sa arunce la gunoi tot ce s-a descoperit prin observatie indelungata, si sa mute majoritatea tratamentelor pe mijloace brutale, traumatice, care ce-i drept actioneaza mult mai rapid si mai puternic asupra bolii, dar au si efecte secundare cunoscute. Ceea ce dupa parerea mea e o prostie. Un remediu care e cunoscut ca avand efecte secundare negative ar trebui folosit doar atunci cand alte remedii, mai slabe, cu actiune mai lenta, dar eficiente in 90% din cazuri, nu sunt suficiente. Din nefericire, medicina occidentala a uitat de existenta remediilor traditionale.
Evident, industria farmaceutica nu are nici ea interesul sa sustina revenirea la niste metode de tratament care ei nu-i aduc nici un beneficiu, chiar daca pe ansamblu metodele respective de tratament ar avea un efect benefic asupra starii de sanatate a populatiei.
Am destui medici in familie. Am avut mai ales in ultimii ani destula treaba in spitale (am ingrijit un batran bolnav de Alzheimer, o bolnava de cancer cu ceva ani in urma). Io intotdeauna am fost de parere ca daca inginerii ar trata sistemele industriale asa cum trateaza medicii pacientii, lumea ar fi plina de catastrofe industriale si de ruine. Experienta ultimilor ani mi-a intarit convingerea asta.
Andrei: (… ) Succesul unui tratament depinde de foarte multe lucruri, sistem imunitar, tip de tratament etc. Ce a fost bun pentru mine nu inseamna obligatoriu ca va fi bun pentru altul, mai ales cand are si alte boli. Mergeti la medic si lasati babutele… Acum 200-300 de ani ziceti voi ca erau aia sanatosi cu plante, dar va garantez ca nu prea vedeai oameni peste 50-60 de ani .
gogu: (…) Majoritatea medicamentelor sunt de origine naturala sau “inspirate” din substantele naturale, putin modificate pentru a putea fi patentate, scopul producatorilor nu e sanatatea oamenilor, ci banii. Un remediu pentru o boala de acum 2000 de ani e valabil si acum. Iar in final, daca vreti sa vedeti cum e cu leacurile babesti, duceti-va in China si India.
gique: (…) Oamenii in general sunt slabi din punct de vedere psihologic si, pusi sub presiunea mediului, vor reactiona mai degraba emotional decat rational, de asta babutele, vrajitoarele si moastele au un succes atat de mare pe la noi.
In plus, acum 2-300 de ani speranta de viata era in medie pe la vreo 30-40 de ani, aia care ajungeau la 50-60 de ani erau norocosii,mortalitatea infantila (pana ce copiii ajungeau la 5 ani) trecea de 50%.
RapidFire: Omul nu e VW Passat, iar multi doctori tind sa trateze efecte si nu cauze. (…) Exemplu:
Uite, unul e diagnosticat cu hipertensiune.
– Doctorul ii recomanda beta-blocante. Tensiunea scade, dar dupa un timp omul ramine impotent etc…
– Naturopatul vede ca aciditatea e crescuta, ca are multe saruri in sistem, se uita la fundul ochului, sau mai stiu eu la ce, si ii recomanda omului sa bea cel putin doi litri de apa cu lamaie/zi, niste ALA, si omului ii scade tensiunea natural…
Cine a lucrat la cauze si cine a sugrumat un furtun cu sarma? (…)
Medicina nu e perfecta, unele ramuri sunt mai ok, altele mai putin. Imi place ce se intampla in alergologie. Imi plac noile descoperiri facute de cardiologi in domeniul sclerozei multiple (MS). Cred insa sincer ca nu cocktailurile de medicamente sunt raspunsul, iar medicii trebuie sa fie MULT mai deschisi.
Octavian: O asemenea impartire hilara ne circumscrie intr-o discutie de proasta calitate. Sangerarea rapida cu ac de seringa a extremitatilor degetelor de la maini, la 3-4 mm. distanta de unghii, imediat dupa debutul unui accident vascular cerebral, metoda prin care medicii imperiali acupunctori din China au salvat nenumarate vieti de om in mod miraculos, este socotita de dumneavoastra, autorii sondajului, metoda medicala sau o metoda “babeasca”? Sau folosirea digitalinei si derivatilor ei care au salvat milioane de cardiaci de la moarte – dar care la origine fusese un leac babesc (extrasa de babe din “degetel”), in ce categorie o bagati? Dar carbunele medicinal activat, foarte larg folosit de medicina, disponibil in orice farmacie serioasa, dar care a fost inventat de baba Rada care dadea copiilor cu probleme digestive sa bea cu apa carbuni stinsi, este leac babesc, sau este medicament din armamentul medicinii?
Puteti vota in continuare aici.
Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.