Sari direct la conținut

Medicul Alina Tănase, apel pentru donarea de sânge: „Avem sub 30% din necesarul de sânge pentru pacienți. Alocăm zilnic o mare parte din timp pentru a face rost de sânge”

HotNews.ro
Prof. dr. Alina Tănase, Foto: Adi Iacob / HotNews
Prof. dr. Alina Tănase, Foto: Adi Iacob / HotNews

​Medicii din spitalele românești alocă zilnic o mare parte din timp pentru a face rost de sânge pentru pacienții lor. Vorbim despre pacienți cu leucemie, cu diverse operații sau transplant, care au nevoie de transfuzii. În Institutul Clinic Fundeni, „nici nu știu să vă spun un procent exact, dar cred că avem sub 30% din necesarul de sânge pentru pacienți”, declară, într-un interviu acordat HotNews.ro, prof. dr. Alina Daniela Tănase, șefa Secției de Transplant Medular și directorul medical al spitalului.

„Dacă nu ai stoc de sânge pentru operațiile mari, chirurgii nici măcar nu pot începe operația”

17 pacienți sunt internați în acest moment numai în Secția de Transplant Medular a Institutului Clinic Fundeni, condusă de prof. dr. Alina Tănase. O activitate foarte mare chiar și pentru un centru mare de transplant din Europa: „Toți acești pacienți, în timpul procedurii de transplant, au nevoie de suport transfuzional. Nu ajunge să le dai sânge o zi și gata. Măduva acestor pacienți nu funcționează. Și atunci, susținerea organismului cu transfuzii în fiecare zi este obligatorie.”

„Închipuiți-vă câți pacienți există în tot Institutul Clinic Fundeni sau în tot Bucureștiul”, spune medicul. ”Nu este sânge. Nici nu nu știu să vă spun un procent exact, dar cred că avem sub 30% din necesarul de sânge în Institutul Clinic Fundeni. Dacă nu ai stoc de sânge pentru operațiile mari, chirurgii și medicii ATI nici măcar nu pot începe operația.”

„Aș spune că este una din primele 3 probleme medicale la ora actuală, nu există deloc o cantitate de sânge care să fie cât de cât suportivă pentru activitatea noastră. Este una dintre primele probleme nu numai în Secția de Transplant Medular, dar și în Institutul Clinic Fundeni și cred că în toate institutele mari care tratează pacienți care au nevoie de transfuzii, o mare parte din timpul din fiecare zi îl alocăm încercării de a face rost de sânge pentru pacienți”, mărturisește medicul Alina Tănase.

”Ar fi grozav ca tinerii și cei care sunt într-o stare bună de sănătatesă meargă să doneze”

Donarea de sânge a scăzut foarte mult, „poate că este perioada de vară, poate că sunt concedii sau poate că pur și simplu oamenii din România nu au această cultură de a merge să doneze sânge regulat”, povestește Alina Tănase.

Totuși, este o problemă de care medicii și pacienții lor se lovesc constant, nu doar în perioada concediilor: „Este o problemă de care ne lovim constant. Sunt perioade în care apar campanii de donare și atunci mai crește un pic numărul donatorilor, dar este o problemă constantă pe tot parcursul anului. Cu siguranță că se acutizează de sărbători, se acutizează în perioada concediilor, când scade și mai mult numărul donatorilor, scade și mai mult rezerva de sânge. Noi nu oprim transplanturile nici în perioada concediilor, nici în perioada sărbătorilor.”

Directorul medical al Institutului Clinic Fundeni consideră că ar fi „grozav” ca tinerii, studenții și, în general, cei care sunt într-o stare bună de sănătate să meargă să doneze sânge: „Este clar că este atât de mare nevoie și uneori nu se pot face procedurile terapeutice din cauza lipsei de sânge, ceea ce înseamnă că se ratează șansa unei vindecări, șansa unui tratament pentru pacient, se poate rata ca el să treacă prin această procedură cu bine.”

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro