Sari direct la conținut

Menopauza timpurie = risc de boli cardiace

MedLive.ro
Tratamentul hormonal de substitutie nu protejeaza inima, Foto: PhotoExpress
Tratamentul hormonal de substitutie nu protejeaza inima, Foto: PhotoExpress

Femeile care intra in perioada de menopauza inainte de varsta de 46 de ani prezinta de doua ori mai multe riscuri de a suferi un atac de cord sau alt accident cardiovascular, indica studii citate de Reuters. Riscul este la fel de mare si in cazul femeilor care au primit tratament hormonal de substitutie, despre care se credea ca are un rol protector pentru inima.

“Este important ca femeile sa stie ca menopauza timpurie este un potential factor de risc pentru bolile cardiovasculare”, a declarat coordonatorul studiului, dr. Melissa Wellons de la University of Alabama din Brimingham, Statele Unite. “Astfel ele ar putea depune mai multe eforturi pentru a reduce factorii de risc controlabili, precum colesterolul si tensiunea arteriala, prin exercitii fizice si un regim alimentar sanatos”.

Ea a adaugat ca medicii ar trebui sa intrebe in mod obisnuit pacientele la ce varsta au ajuns la menopauza. Varsta medie este de 51 de ani.

Cercetatorii au studiat mai mult de 2.500 de femei, cu varste cuprinse intre 45 si 84 de ani. Studiul a inceput in anul 2000. Aproape 28% dintre participante au declarat ca menopauza a aparut devreme. Nici una din participante nu a suferit de angina pectorala si nu a trecut printr-un atac de cord sau accident cardiovascular inainte de varsta de 55 de ani.

Dupa aceasta varsta insa, s-a constatat ca femeile care au intrat devreme in perioada de menopauza prezinta de doua ori mai multe riscuri de afectiuni cardiace decat celelalte. Aproape 6% din femeile care au avut menopauza timpurie au suferit un accident cardiovascular sau un atac de cord, comparativ cu 2,6% din femeile care au trecut prin perioada de menopauza dupa 47 de ani.

“Studiul nostru a fost unul observational, de aceea nu putem trage concluzia ca menopauza timpurie genereaza boli cardiovasculare. Totusi, descoperirile noastre arata ca varsta la care apare menopauza poate fi folosita ca indicator de risc pentru aceste afectiuni”, a adaugat Melissa Wellons.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro