Sari direct la conținut

Merkel la Atena – putin Eros, mai mult Hitler

HotNews.ro

Centrul Atenei e pazit ca o fortareata militara. Politistii controleaza toti trecatorii, nimeni nu poate intra fara permis special. Multe scoli au fost inchise. Demonstratiile, ca si reuniunile publice, au fost interzise in centrul orasului, intre orele 9.00 – 22.00. E marti, 9 octombrie, ziua in care cancelarul german Angela Merkel viziteaza din nou Atena. La fosta sa vizita, in 2007, armonia era perfecta.

Acum, ea apare pe afisele unor protestatari sub semnul zvasticii.

Un jurnalist grec ii compara comportamentul cu „cel al lui Hitler”. Politicieni germani de stanga ii fac contra-propaganda, pe teren grecesc. Atmosfera e exploziva, spiritele sunt tinute in frau de 7.000 de politisti.

Avionul guvernamental german a aterizat la Atena la ora 12.30. Cancelarul Merkel a fost intampinata la aeroport de seful guvernului grec, Antonis Samaras. Vizita incepe cu o masa de pranz. La ora 15.00 are loc conferinta de presa. Dupa aceasta, Merkel se intalneste cu presedintele Greciei, Karolos Papoulias. In cursul dupa-amiezii, Merkel are o intalnire cu oameni de afaceri greci si germani, carora li se cere sprijinul in aplicarea reformei necesare pentru salvarea statului grec. Acesta sta din nou pe marginea prapastiei. In 18 octombrie se va decide asupra unei noi transe de imprumut, de 31 miliarde de euro. Cat din vechile transe de bani de la FMI au ajuns la popor si cat la bancile grecesti, nu stie nimeni.

Tocmai de aceea, grecii au putine cuvinte de lauda pentru cancelarul german, considerat promotor principal al politicii drastice de austeritate, la care e supusa tara lor. Luni, mii de protestatari greci au iesit pe strazi cu afise pe care scria „Afara din tara noastra, tarfo”, „Fiica lui Hitler, afara din Grecia si fara un Al patrulea Reich”, relateaza corespondentul la Atena al publicatiei Bild.

Acesta a luat un interviu unui popular moderator TV grec, Giorgios Trangas, care isi incepe emisiunile cu „Bine ati venit in zona de ocupatie germana!”. Trangas e dusman declarat al cancelarului Merkel, pe care a numit-o „Domina” si „strudel storcit”. Pentru ultima catalogare, el a primit o amenda de 25.000 de euro de la Consiliul Presei grecesti.

Insa moderatorul nu se lasa. In interviul acordat ieri cotidianului Bild, el spune: „N-am nicio problema cu nemtii, insa am o problema cu Angela Merkel. Se comporta ca un al doilea Hitler, acestea sunt metodele unui dictator. Noi, grecii, suntem anihilati, pentru ca Germania sa fie tot mai mare”. „Oamenii sufera, n-au de mancare, medicamentele lipsesc. Nu poate veni si mai rau. De aceea, trebuie sa facem ceva impotriva acestei Merkel”, a declarat Trangas, ale carui incitari la revolta par sa gaseasca o tot mai larga audienta in randul unor categorii de greci.

Peste 250 de jurnalisti straini s-au acreditat la Atena cu prilejul vizitei lui Merkel. Centrul de presa de la hotelul Hilton e si el puricat la sange, de politisti cu caini ce adulmeca explozibili. Unii dintre acesti jurnalisti se intreaba de ce „sarmanul stat grec” mai trebuie sa plateasca si locatia de lux pentru presa straina, neajungand centrul de presa oficial al statului grec, Zappeion. Cat costa mobilizarea fortelor de ordine grecesti, ca sa asigure protectia unui oficial strain intr-o vizita care aprinde un butoi de pulbere, atat de puternice sunt resentimentele populare fata de politica de austeritate impusa de Troika ce imprumuta bani si „varful ei de lance” german?

Ajutoarele financiare vin in Grecia de la Fondul Monetar International FMI), Comisia Europeana, (CE), Banca Centrala Europeana (BCE). Conditiile sunt aspre, se cere reforma institutiilor de stat existente, o fiscalitate dura, combaterea coruptiei, relansarea economica. Usor de spus, greu de facut intr-o tara cu o mentalitate de munca diferita de „robotismul” german, intr-o tara cu o mai veche istorie a fuserelii de cifre, intr-o tara vanata ca punct logistic strategic si pe care, cu cinism, proprii ei bogati si armatori au tradat-o, scotandu-si masiv capitalul peste granite.

Insa, cand oamenilor le merge rau, terenul e propice pentru crearea imaginii unui „vinovat”, al unui „dusman”, in mentalul colectiv. Abstractii ca FMI, CE, BCE sau imagini sterse de tehnocrati cenusii sunt prea putin tentante in a-ti revarsa furia, cand iti chioraie matele. Asa ca „doamna de fier” a politicii germane, cu stilul ei rece, pragmatic si putin popular printre sentimentalii greci, se pare ca trage ponoasele.

Iar de „problema greceasca” se agata electoral si opozantii lui Merkel, din politicul german. Se cere mai multa intelegere si „un impuls, pentru a stimula cresterea economica, ocuparea fortei de munca grecesti si astfel iesirea din spirala datoriilor” (Martin Schultz, SPD). Peer Steinbruck, candidatul oficial al SPD la functia de cancelar la alegerile generale de anul viitor, a cerut si el, „mai multa rabdare” pentru Grecia.

Insa Troika nu are rabdare. Raportul progresului grecesc pe linia reformei si a masurilor de austeritate este asteptat in noiembrie, termenul fixat pentru luarea de masuri este 18 octombrie. Fara dovezi de implementare a cerintelor Troikai, noul credit de 31 de miliarde de euro sta sub semnul intrebarii. Guvernul lui Antonis Samaris spera in bunavointa creditorilor internationali. Iar Merkel ar putea fi un bun mediator, pe linia aceasta. Insa daca acesta e un posibil punct de vedere oficial, „eros-ul” poporului grec pentru Angela se lasa inca asteptat.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro