Sari direct la conținut

Merkel în vizită în Georgia, Armenia și Azerbaidjan. Problema refugiaților și „nedreapta prezență“ a trupelor rusești în regiunile separatiste din Caucazul de Sud 

HotNews.ro
Merkel în vizită în Georgia, Armenia și Azerbaidjan. Problema refugiaților și „nedreapta prezență“ a trupelor rusești în regiunile separatiste din Caucazul de Sud 

Cancelarul Angela Merkel vizitează, între 23-25 august, trei state din Caucazul de Sud: Georgia, Armenia și Azerbaidjan. Ieri, Merkel a fost primită de premierul Georgiei, Mamuka Bachtadse. În timpul vizitei la capitala Tbilisi, ea s-a referit la numărul relativ mare de solicitanți de azil georgieni care au venit în Germania după liberalizarea vizelor, deși rata de recunoaștere a acestora ca azilanți este scăzută. În consecință, ea a pledat în favoarea recunoașterii Georgiei ca tară sigură de origine, pentru refugiați.

În scăderea numărului solicitanților de azil georgieni, ea contează pe ajutorul guvernului georgian. Premierul Bachtadse a promis că guvernul său va continuă să lucreze pentru a reduce afluxul de solicitanți de azil. În contrapondere, Bachtadze a reiterat dorința țării sale de a deveni membru al UE și al NATO. Fără a menționa Rusia, el a subliniat că acest pas nu este îndreptat împotrivă nimănui.

“Facem parte din civilizația europeană. Dar nu avem iluzii, avem încă multe de făcut”, a spus acesta, citat de Tagesschau.de. Merkel l-a asigurat de sprijinul Germaniei în demersurile sale. În cadrul Bundestagului german există însă voci, cum este cea a parlamentarului de origine iraniană, Omid Nouripour (Verzi), care susțin că Georgia nu îndeplinește în prezent condițiile de aderare.

În conferința de presă, Merkel a reamintit poziția sa din timpul anterioarei sale vizite în Georgia, cu zece ani în urmă, la scurt timp după războiul dintre Georgia și Rusia. Ea a cerut retragerea trupelor rusești, pledând integritatea teritorială a Georgiei, atunci ca și acum.

Prezența trupelor rusești în cele două regiuni separatiste din Osetia de Sud și Abhazia este o nedreptate care nu va fi uitată, consideră Merkel, potrivit presei germane. Ea a susținut că tema „revine mereu pe ordinea de zi”, iar din păcate, „în ciuda eforturilor mari”, nu există încă progrese demne de remarcat. Cauza războiului din 2008 a fost conflictul teritorial nerezolvat asupra regiunii separatiste Osetia de Sud. În urmă unui atac al trupelor georgiene, Rusia a intervenit și, contrar acordului de pace negociat de UE, nu și-a retras trupele din Osetia de Sud și Abhazia.

Rusia a recunoscut unilateral independența celor două regiuni, fără ca la nivel internațional să existe consens. Doar Venezuela, Nicaragua, Nauru și recent Siria, i s-au alăturat ulterior în procesul acestei recunoașteri a independenței.

După o conversație cu studenții georgieni și o vizită la frontieră administrativă cu Osetia de Sud, cancelarul își continuă vizita, vineri aflându-se în Armenia. Sâmbătă, Angela Merkel va pleca în Azerbaidjan.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro