Sari direct la conținut

Mesajul surprinzător al Rusiei pentru România după calificarea Naționalei în optimile EURO 2024

HotNews.ro
Vladimir Lipaev, Foto: Facebook / Ambasada Rusiei în Estonia
Vladimir Lipaev, Foto: Facebook / Ambasada Rusiei în Estonia

Ambasada Rusiei la București a felicitat joi România pentru succesul obținut prin calificarea în optimile Campionatului European de fotbal. Rusia nu participă la EURO 2024, fiind exclusă de UEFA şi FIFA din toate competițiile internaționale, în urma războiului din Ucraina.

„Îi felicităm pe toți românii pentru performanța istorică a Naționalei și calificarea în optimile EURO 2024 de pe primul loc în grupă!”, a scris joi ambasada Rusiei.

Scurtul mesaj, care a conținut o mică greșeală gramaticală corectată ulterior (un singur i la români), a venit după egalul obținut miercuri seară de România în meciul cu Slovacia, rezultat care a permis calificarea în optimi, unde Naționala va întâlni Olanda.

Este un mesaj mai degrabă neobișnuit, în condițiile în care majoritatea postărilor de pe pagina de Facebook a ambasadei preiau informații oficiale de la Moscova pe tema războiului din Ucraina și declarații ale oficialilor ruși, incluzând frecvent critici la adresa politicilor României, care susține Kievul și actualul guvern pro-occidental de la Chișinău.

Mesajul a fost postat la câteva zile după ce noul ambasador al Rusiei, Vladimir Gheorghievici Lipaev, a fost primit de Klaus Iohannis la Cotroceni, pentru prezentarea scrisorilor de acreditare.

În comunicatul de presă transmis, Administrația Prezidențială a vorbit despre discuțiile șefului statului cu alți doi diplomați (Nunțiul Apostolic în România și ambasadorul Republicii Chile) fără a face vreo mențiune despre noul ambasador al Moscovei.

Mai mult, pe site-ul Administrației Prezidențiale au apărut fotografii ale șefului statului cu reprezentantul diplomatic al Sfântului Scaun și cu ambasadorul dinChile, dar nu și cu Lipaev.

Rusia nu participă la EURO 2024

Rusia nu participă la EURO 2024. UEFA şi FIFA au exclus echipele de club şi cele naţionale ale Rusiei de la competiţiile internaţionale la scurt timp după invazia rusă din Ucraina, în februarie 2022.

Această poziţie nu s-a schimbat pe fondul războiului în curs deşi a existat un plan al UEFA, în septembrie 2023, de a admite din nou echipele de juniori ale Rusiei, dar iniţiativa a fost blocată de zece federaţii naţionale care au spus că nu vor juca împotriva echipelor Rusiei, iar apoi au fost invocate motive tehnice.

UEFA a interzis prezenţa steagurilor ruseşti la meciul dintre Ucraina şi România, din grupele Euro 2024, a informat presa ucraineană, citată de News.ro. Anunţul a fost făcut de jurnalistul Roman Bebekh.

Potrivit acestuia, reprezentanţii Federaţiei Ucrainene de Fotbal au reuşit să convingă UEFA că prezenţa drapelului Rusiei în tribune ar duce la provocări în timpul meciului.

Drapelul Rusiei apăruse însă în tribune la Campionatul European. Au fost observate steaguri ruseşti în zonele cu fani sârbi în timpul meciului Serbiei cu Anglia.

INTERVIURILE HotNews.ro