Sari direct la conținut

CALIFICARE. De ce a câștigat România grupa E de la Euro 2024, deși toate echipele au avut același număr de puncte: 4

HotNews.ro
Datorită faptului că am ocupat locul 1 în grupă, în optimile de finală vom juca împotriva Olandei, care e o forță, dar nu se află în cea mai bună formă. Am evitat Franța, Spania și Anglia. Iar criteriul final care ne-a separat de Belgia și ne-a așezat în fruntea grupei a fost cel al golurilor marcate. 
Ianis Hagi și Florin Niță la finalul meciului România - Slovacia. Foto: Inquam Photos / Stefan Constantin
Ianis Hagi și Florin Niță la finalul meciului România - Slovacia. Foto: Inquam Photos / Stefan Constantin

Grupa E s-a dovedit a fi cea mai echilibrată de la Euro 2024. Asta s-a văzut și în derularea din România – Slovacia. Dacă nu înscriam sau dacă mai luam un gol, la una dintre ocaziile mari ale slovacilor, apărate de Niță, treceam de pe locul 1 pe locul 4, necalificant. Un singur gol primit schimba cu totul destinul nostru și al grupei.

La final, toate cele patru formații au adunat același număr de puncte (4), însă România a fost cea care a ocupat primul loc și un traseu teoretic mai bun. 

Abia al treilea criteriu ne-a separat

Cum toate cele patru formații (România, Belgia, Slovacia și Ucraina) au avut același număr de puncte obținut în meciurile directe (4), s-a trecut la următorul criteriu de departajare, golaverajul.

Aici, „tricolorii” erau la egalitate cu belgienii, având +1, în timp ce Slovacia avea 0 și Ucraina -2.

Pentru a rupe echilibrul între noi și „dracii roșii” s-a trecut la al treilea criteriu, numărul de goluri marcate. Iar România a reușit 4 goluri în grupă, în timp ce belgienii au avut doar 2, cele din meciul cu noi. 

Practic, am fost mai ofensivi, sau mai productivi în jocul ofensiv, decât Belgia, echipa clasată pe locul 3 în clasamentul FIFA între cele mai bune echipe ale lumii.

Astfel, naționala României a reușit să obțină primul loc în cea mai disputată și strânsă grupă de la Euro 2024. Dar, nici în fotbal, istoria contrafactuală nu este valabilă, ci rezultatul este cel care rămâne.

INTERVIURILE HotNews.ro