Migrenele pot debuta de la vârste mai mici de 10 ani. De ce apar și care sunt factorii declanșatori ce pot fi controlați
- Elena Oceanu
Durerile de cap sunt extrem de frecvente în rândul copiilor și adolescenților. Potrivit Harvard Medical School, mai mult de jumătate dintre aceștia vor experimenta o durere de cap la un moment dat, iar până la vârsta de 18 ani, majoritatea au trecut printr-un astfel de episod. Deși de multe ori, cefaleea la copii e asociată cu infecțiile virale, în unele cazuri apar și migrene.
Migrena nu este doar o simplă durere de cap, ci o afecțiune neurologică ce poate provoca o varietate de simptome, cum ar fi:
– Durere pulsatilă, de multe ori doar pe o parte a capului;
– Greață și vărsături;
– Amețeli;
– Tulburări de vedere, precum pete sau lumini intermitente;
– Sensibilitate la lumină, sunete și mirosuri.
Migrenele debutează de obicei ușor și se agravează treptat, având o durată care poate varia de la 30 de minute la câteva ore, iar în unele cazuri chiar câteva zile. De asemenea, migrenele sunt recurente, ceea ce înseamnă că pot reapărea în mod repetat.
Se estimează că migrenele recurente afectează unul din zece copii și adolescenți. Iar unul din 20 de copii s-a confruntat cu o astfel de durere de cap până la vârsta de 10 ani. Înainte de pubertate, atât băieții, cât și fetele au aceeași probabilitate de a experimenta migrene, însă după pubertate, migrenele devin mai frecvente la fete.
Tipuri de migrene la copii
Există două tipuri principale de migrene care afectează copiii și adolescenții:
- Migrena fără aură: afectează între 60% și 85% dintre copiii și adolescenții care au migrene;
- Migrena cu aură: apare la 15% până la 30% dintre copiii și adolescenții care au migrene.
Aura migrenoasă cuprinde o varietate de simptome neurologice care preced sau însoțesc migrena. Aceste simptome pot include tulburări vizuale, cum ar fi flash-uri de lumină, pete oarbe sau linii strălucitoare și pot fi însoțite de dificultăți de vorbire, amorțeală sau slăbiciune pe o parte a corpului. Aura apare de obicei cu aproximativ 30 de minute înainte de debutul durerii de cap și poate dura de la câteva minute până la o oră.
Simptomele migrenei la copii și adolescenți
Cel mai întâlnit simptom al migrenelor la copii este durerea de cap pulsatilă sau trepidantă. La copiii mici, durerea afectează cel mai adesea fruntea sau tâmplele. Dar poate afecta, de asemenea, tot capul sau doar o parte a acestuia.
La adolescenții mai mici, durerea cuprinde întreg capul. La adolescenții mai mari, durerea afectează doar o parte a capului, la fel ca în cazul adulților.
Alte simptome ale migrenei pediatrice pot include:
- Amețeli;
- Dificultăți de concentrare;
- Sensibilitate la zgomote;
- Sensibilitate la lumină;
- Pierderea apetitului;
- Durere abdominală;
- Greață și/sau vărsături.
De ce apar migrene la copii
Până de curând, cercetătorii considerau că migrenele erau cauzate de schimbări ale fluxului de sânge de la nivelul creierului. În prezent, majoritatea specialiștilor cred că, deși aceste schimbări pot contribui la declanșarea durerii, ele nu reprezintă cauza principală. Cercetărorii sunt acum de părere că migrenele sunt rezultatul unei disfuncții cerebrale — o afecțiune care afectează, în principal, creierul și nervii, dar care influențează și vasele de sânge. Eliberarea unor substanțe chimice în creier, precum serotonina, cauzează această „disfuncție”, care duce la inflamația și durerea caracteristice migrenei.
Migrenele au o componentă genetică, ceea ce înseamnă că apar adesea în cadrul familiilor. Aproximativ 60% până la 70% dintre persoanele cu migrene au, de asemenea, un membru apropiat al familiei biologice (mamă, tată, soră sau frate) care suferă sau a suferit de migrene, potrivit studiilor.
Majoritatea copiilor au migrene aleatoriu — nu fac nimic specific pentru a declanșa atacul migrenos. Totuși, există și copii care experimentează migrene ca urmare a unor declanșatori sau cauze bine definite.
Factorii declanșatori ai migenelor
Declanșatorii migrenelor variază de la o persoană la alta. Însă, anumite cauze frecvente ale migrenelor în rândul copiilor și adolescenților includ:
Stresul
Stresul este unul dintre cei mai puternici declanșatori ai migrenelor, în special stresul legat de școală (activități după școală, prieteni, hărțuire) și problemele familiale. Examinarea atentă a surselor de stres poate ajuta la identificarea factorilor care ar trebui evitați. În anumite situații, copilul poate avea nevoie de ajutorul unui specialist pentru a descoperi cauza stresului. Tehnicile de gestionare a stresului pot include:
- Activitate fizică regulată;
- Odihnă suficientă și o dietă echilibrată;
- Participarea la activități plăcute și hobby-urile.
Dieta
Anumite alimente și aditivi alimentari pot declanșa migrenele. Iată câteva exemple:
- Brânzeturi maturate;
- Pizza;
- Mezeluri;
- Cârnați sau crenwurști (care conțin nitrați);
- Alimente și băuturi care conțin cofeină, inclusiv ciocolată, ceaiuri, cafea și băuturi carbogazoase;
- Alimente care conțin glutamat monosodic (MSG).
E important să-ți amintești ce a mâncat cel mic înainte de atacul migrenos pentru a identifica potențialii declanșatori alimentari, astfel încât să poată fi evitați.
Anumite medicamente
Unele medicamente pot declanșa migrene ocazional. Aceste medicamente includ:
- Tratamente pentru astm;
- Multe dintre medicamentele utilizate pentru tratarea tulburării de deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD).
Alți declanșatori
Există mulți alți posibili triggeri ai migrenelor, inclusiv:
- Lipsa somnului: somnul insuficient sau de proastă calitate scade nivelul de energie necesar pentru a face față stresului. Pentru copii sunt recomandate aproximativ opt ore de somn pe noapte;
- Menstruația: schimbările hormonale asociate ciclului menstrual pot induce migrene;
- Schimbări ale obiceiurilor alimentare: omiterea unor mese poate provoca migrene. Menținerea unui regim de trei mese pe zi poate fi de ajutor;
- Cofeina: această substanță care dă dependență poate provoca dureri de cap, atât în urma consumului, cât și în cazul sevrajului;
- Fenomenele meteorologice: schimbarea condițiilor meteorologice sau modificarea presiunii barometrice, pot declanșa migrene la unele persoane;
- Călătoriile: răul de mișcare provocat de călătoriile cu mașina sau cu barca poate declanșa migrene;
- Modificări în rutina zilnică: schimbările programului zilnic obișnuit al copilului, cum ar fi lipsa de somn, călătoriile sau îmbolnăvirea, pot contribui la apariția migrenelor.
Cum pot fi ameliorate migrenele la copii
Când apare o migrenă, poate fi suficient ca cel mic să stea în pat într-o cameră întunecată, liniștită, cu o compresă rece pe frunte. Dacă nu e de ajuns, atunci pot fi administrate ibuprofen sau paracetamol, în funcție de recomandarea medicului, astfel:
- paracetamol la fiecare 4–6 ore;
- ibuprofen la fiecare 6–8 ore;
- naproxen la fiecare 8–12 ore.
Specialiștii de la Harvard atrag însă ateția că aceste medicamente nu ar trebui administrate mai mult de 14 zile pe lună, deoarece pot provoca dureri de cap recurente și pot agrava situația!
Dacă un copil prezintă episoade frecvente sau severe de migrenă, medicul poate prescrie, de asemenea, triptani. Această clasă de medicamente acționează în mod specific pentru a preveni episoadele de migrenă. În cazul în care durerea nu cedează cu triptani, alte opțiuni pot include:
- beta-blocante;
- amitriptilină sau nortriptilină;
- medicamente antiepileptice.
O abordare recentă pentru tratarea migrenelor este neuromodularea. Această metodă este eficientă atât pentru ameliorarea migrenelor în faze acute, cât și pentru prevenție. Este ușor de utilizat și bine tolerată, putând fi aplicată acasă. Cu toate acestea, este recomandată testarea în cabinetul medical pentru a verifica tolerabilitatea și pentru a primi instrucțiuni detaliate despre utilizare, după ce diagnosticul de migrenă a fost confirmat.
Oferiți sprijin emoțional
Amploarea simptomelor migrenei la copii poate fi dificil de evalut. În funcție de vârstă, cei mici s-ar putea să nu înțeleagă ce li se întâmplă și să fie speriați. Așadar părinții ar trebui să îi liniștească și să fie calmi și înțelegători și le explice pas cu pas ce li se întâmplă și la ce să se aștepte în timpul unui atac migrenos. Copiii pot fi încurajați să țină un jurnal al migrenei în care să noteze datele când apar atacuri, ce simptome experimentează și dacă au existat potențiali declanșatori.
Când să mergeti la medic
Dacă cel mic se confruntă cu dureri de cap frecvente e important să îl duci la medic pentru evaluare și tratament.
În plus, unele simptome ale migrenei pot fi similare cu cele ale unor afecțiuni mai grave. În următoarele situații, copilul trebuie dus rapid la cel mai apropiat spital:
- Durerea de cap a apărut brusc și este severă fără să existe alte simptome asociate migrenei;
- Copilul se confruntă cu cea mai puternică durere de cap pe care a avut-o vreodată;
- Durerea apare după o lovitură la cap;
- Durere de cap este însoțită de gât înțepenit, confuzie, crize, pierdere stării de conștiență.
Vizita la medic se impune și în cazul în care migrena e însoțită de:
- Schimbări ale vederii, echilibrului sau coordonării;
- Vărsături excesive;
- Durere persistentă;
- Schimbări recente ale personalității sau comportamentului.
Sursă foto: Dreamstime