Sari direct la conținut

Mii de oameni, inclusiv trei români, blocați în Noua Caledonie deoarece niciun zbor nu a mai plecat de pe insulă de marți

HotNews.ro
Pușcași marini din armata Franței păzesc aeroportul Magenta din Noua Caledonie, Foto: Delphine Mayeur / AFP / Profimedia Images
Pușcași marini din armata Franței păzesc aeroportul Magenta din Noua Caledonie, Foto: Delphine Mayeur / AFP / Profimedia Images

Guvernul din Noua Caledonie a anunțat sâmbătă că aproximativ 3.200 de persoane au rămas blocate din cauza lipsei zborurilor comerciale spre și dinspre arhipelag, transmite AFP. Printre acestea se află și trei români care au anunţat autorităţile române că se află în Noua Caledonie, situația lor fiind monitorizată de consulatul României de la Paris, a spus MAE de la București.

Potrivit „cifrelor date de cele două companii aeriene” care deservesc în mod regulat Noua Caledonie, un total de „3.200 de persoane” nu pot nici să plece, nici să se întoarcă în arhipelag, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Gilbert Tyuienon, într-o conferință de presă în capitala Noumea.

Aceste zboruri comerciale au fost suspendate începând de marți din cauza revoltelor care au cuprins acest teritoriu francez din Pacificul de Sud.

Reluarea traficului este prevăzută în prezent pentru marțea viitoare de către Aircalin, dar această dată este foarte incertă, fiind condiționată de modificări ale situației de securitate. La rândul său, Air Calédonie nu mai asigură zboruri „până la noi ordine”.

Trei români sunt blocați și ei în Noua Caledonie

Trei români au anunţat autorităţile că se află în Noua Caledonie, iar Consulatul General al României la Paris ţine legătura cu ei, monitorizează situaţia lor şi este pregătit să intervină dacă este nevoie.

Ce a spus MAE vineri seară:

„În contextul protestelor masive din Noua Caledonie, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că are în atenţie situaţia unui număr de trei cetăţeni români, care s-au adresat Ambasadei României la Canberra şi Consulatului General al României la Paris pentru a-şi semnala prezenţa în teritoriul francez de peste mări.

Reprezentanţii Consulatului General al României la Paris, din a căror circumscripţie consulară face parte Noua Caledonie, au preluat gestionarea situaţiei şi menţin în permanenţă legătura cu cei trei cetăţeni români, fiind pregătiţi să acorde asistenţă şi protecţie consulară, conform competenţelor.

De asemenea, oficiul consular cooperează cu partenerii internaţionali pentru coordonare şi acordarea de sprijin cetăţenilor români, în funcţie de evoluţiile înregistrate pe plan local”.

Franța a trimis forțe masive de poliție pentru a relua controlul insulei

Forțe polițienești au început să ajungă în Noua Caledonie ca parte a unei operațiuni masive de recâștigare a controlului capitalei Noumea, a spus vineri un înalt oficial francez din acest teritoriu insular din Pacific.

Revoltele de pe insulă au început luni și au dus la patru morți și sute de arestări.

Revolta a pornit de la o nouă lege, aprobată marți de parlamentul de la Paris, care le permite rezidenților francezi care au trăit în Noua Caledonie timp de cel puțin zece ani să voteze în alegerile provinciale. Unii dintre liderii locali se tem că decizia va dilua votul comunității indigene Kanak.

Operațiunile de furnizare de alimente și medicamente cetățenilor vor începe să fie desfășurate de echipe ce vor include și specialiști în deminare, pentru desființarea baricadelor rutiere cu dispozitive explozive puse de activiști, a spus înaltul comisar francez Louis Le Franc într-o conferință de presă televizată.

„Întăririle vor veni în mod masiv și imediat și vor fi desfășurate pentru a controla zonele care ne-au scăpat de sub control în ultimele zile, să recucerim toate zonele din arealul urban pe care le-am pierdut”, a declarat înaltul comisar francez de poliție.

Răzvrătiții furioși pe reforma electorală au ars sedii de firme, mașini, au jefuit magazine și au pus baricade pe străzi timp de trei zile, tăind accesul la medicamente și alimente, potrivit autorităților.

Guvernul din Noua Caledonie a transmis printr-un comunicat că insula are stocuri de mâncare pentru două luni, dar problema este distribuția ei.

Franța a declarat stare de urgență pe insulă, a pus zece persoane în arest la domiciliu și a interzis TikTok.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro