Sari direct la conținut

Ministerul Mediului va elabora in urmatoarele sase luni Catalogul National al Padurilor Virgine din Romania, iar acestea vor fi in sfarsit protejate

HotNews.ro
Padure virgina, Foto: Hotnews
Padure virgina, Foto: Hotnews

Ministerul Mediului va elabora in urmatoarele sase luni Catalogul National al Padurilor Virgine din Romania, dupa ce ministrul Cristiana Pasca Palmer a dat ordinul care face posibil acest lucru. Catalogul va inventaria toate padurile virgine din Romania, iar dupa ce sunt trecute in baza de date, acestea se vor bucura de protectie, fiind interzisa exploatarea forestiera. Pe teritoriul Romaniei se gaseste cea mai mare suprafata de paduri virgine din Europa, spune ministrul Mediului, estimandu-se ca ar fi circa 230.000 de hectare de paduri virgine dintr-un total de 6,9 milioane hectare de padure. In padurile virgine, singurele activitati permise vor fi drumetiile si cercetarea stiintifica.

„In perioada mandatului meu, am cerut departamentului de Paduri din Ministerul Mediului sa propuna solutii concrete pentru punerea sub protectie stricta a tuturor padurilor care mai exista inca virgine in Romania. In acest fel a fost elaborat acest Ordin de ministru prin care instituim obligativitatea crearii acestui Catalog National al Padurilor Virgine. Tot ce se va identifica in teren, va trebui sa fie in acest catalog care este o baza de date transparenta pe care o poate consulta oricine. Daca o padure virgina intra in acest catalog, practic nu mai poate fi retrasa, iar orice fel de activitate de tip economic, exploatare forestira, este complet interzisa.

Noi ne asteptam ca acest catalog sa fie gata in aproximativ 6 luni. El va fi accesibil in mediul online si va fi revizuit anual. Padurile care sunt confirmate ca si paduri virgine, cele incluse intr-un studiu din 2003, vor intra automat in acest catalog, dar se vor revizui studiile sa vedem daca ele corespund si azi cu criteriile necesare. Structurile noastre teritoriale au la dispozitie trei luni pentru transmiterea datelor despre padurile virgine la nivel national conform cu amenajamentele silvice”, a declarat ministru Mediului, Cristiana Pasca – Palmer, intr-o conferinta de presa.

Pe teritoriul Romaniei se gaseste cea mai mare suprafata de paduri virgine din Europa, spune ministrul Mediului, estimandu-se ca ar fi circa 230.000 de hectare dintr-un total de 6,9 milioane hectare de padure. Suprafata exacta va fi cunoscuta dupa inventariere.

„Pe teritoriul Romaniei se regaseste cea mai mare suprafata de paduri virgine din Europa. Desi la nivel national avem o serie de date obtinute inca din anul 2003, in cadrul unui proiect finantat prin programul Pin-Matra, de guvernul olandez, acestea nu credem ca mai sunt conforme cu realitatea. Ultimul inventar, din 2003, ne arata ca Romania are o suprafata de 230.000 ha de padure virgina. Cele mai multe dintre ele sunt in zone montane, in parcuri nationale, in Caras-Severin, Hunedoara, Muntii Fagaras. Parte din aceste paduri au fost deja propuse spre includere in catalogul UNESCO, ca si patrimoniu mondial. Este vorba despre niste paduri de fag in suprafata de 23.000 ha si chiar saptamana aceasta, miercuri si joi, avem delegatia de la UNESCO in vizita, in tara, sa faca analiza in teren. Este foarte posibil insa ca in lipsa unor masuri corespunzatoare de protectie in ultimii ani, situatia sa se fi schimbat si sa nu mai avem atat de multa suprafata de padure virgina. Pana in anul 2012, din legislatia romaneasca a lipsit cu totul ideea de paduri virgine, practic nu am avut niciun fel de criterii de identificare a acestor paduri, nu s-a explicat ce anume trebuie facut ca sa fie puse sub protectie”, a explicat ministrul.

Cum stabilim daca o padure este virgina?

„Avem doua criterii esentiale: naturalitatea si marimea. Prin naturalitate ne referim la cativa indicatori care includ biodiversitatea accentuata, lipsa interventiilor silvice, practic o padure virgina este o padure care este complet naturala, unde fenomenele naturale se desfasoara conform ciclului si legilor naturii, nu conform legilor umane. Cel de-al doilea indicator, referitor la marime, practic o padure virgina trebuie sa aiba o suprafata minima de cel putin 20 de hectare, sa fie o dispunere continua, compacta a padurii, si sa aiba limite naturale”, a explicat ministrul Mediului.

Administratorii de paduri, ONG-urile, cetatenii si organismele de cercetare pot propune un studiu de identificare a unei paduri virgine, iar Garzile Forestire vor verifica in teren informatiile legate de existenta unei paduri virgine, dupa care, daca se confirma, ea va fi introdusa in catalog si protejata.

Dupa identificarea padurilor virgine, acestea vor fi semnalizate prin panouri, iar cei care taie arbori, aprind focul sau campeaza in aceste paduri vor fi sanctionati.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro