Sari direct la conținut

Ministrul Cseke: E nevoie de o schimbare de mentalitate a personalului medical, sa mai si zambim pentru pacient

HotNews.ro

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, afirma ca in urmatorii ani pacientii romani se vor putea trata, pe banii statului, in alte tari UE, adica din banii contribuabilului roman se vor finanta spitale din alte state, iar pentru a preveni acest lucru personalul medical trebuie sa isi schimbe mentalitatea.

Cseke Attila a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa la Timisoara, ca Parlamentul European a aprobat, recent, o directiva care va intra in vigoare in doi ani si jumatate si care da posibilitatea pacientilor sa se trateze in orice stat al Uniunii Europene, transmite Mediafax.

El a precizat ca, pentru ca aceasta directiva sa nu „ia prin surprindere”, este nevoie de investitii in infrastructura si dotarile medicale si de „schimbarea mentalitatii” personalului medical.

„Doua chestiuni trebuie facute pentru ca aceasta directiva sa nu ne ia prin surprindere. In primul rand, trebuie sa investim mai mult aici, atat in infrastructura, cat si in dotari cu aparatura medicala si acest lucru il facem in limita posibilitatilor. Si in al doilea rand, e nevoie de o schimbare de mentalitate a personalului medical”, a afirmat Cseke Attila.

El a spus ca, fara schimbarea mentalitatii personalului medical, exista „pericolul”, mai ales in partea de vest a tarii, ca pacientii sa prefere serviciile medicale din strainatate, care vor fi decontate „din banii contribuabililor romani”.

„Fara schimbarea mentalitatii personalului medical exista un pericol pe partea de vest a tarii, dar si in alte judete, ca pe baza acestei directive tot mai multi pacienti sa acceseze servicii medicale din strainatate pe care statul roman va fi obligat sa le deconteze. Statul roman, pe banii contribuabililor romani, le va plati direct in contul spitalului din Ungaria, din Szeged, de la Viena si asa mai departe. Daca nu intelegem cu totii acest lucru si societatea medicala, fara a generaliza, vom avea o problema destul de mare si sistemul sanitar romanesc va avea o problema destul de mare si nu ma feresc sa zic ca exista riscul ca anumite zone sau spitale sa ramana fara pacienti. Pentru ca pacientul va prefera un serviciu medical platit de statul roman in alte state”, a spus ministrul Sanatatii.

Intrebat de jurnalisti ce inseamna aceasta schimbare de mentalitate a personalului medical, Cseke a raspuns: „Inseamna sa mai zambim putin pentru pacient, pentru ca parca am uitat sa mai si zambim”.

El a mentionat ca personalul medical trebuie „sa se poarte mai frumos” cu pacientul deoarece risca sa il piarda si, odata cu el, sa piarda si finantarea spitalului.

„Din ce informatii primesc eu, o insemnatate destul de mare de pacienti nu pleaca in Ungaria pentru ca acolo ar fi dotari sau aparatura sau infrastructura mult mai buna decat in Romania. In centrele universitare mari dotarile sunt la un nivel tehnologic, in unele locuri, chiar la un nivel foarte mare. Este o problema in mentalitatea de abordare a pacientului. Trebuie sa incercam sa ne purtam mai frumos cu pacientul pentru ca o sa-l pierdem si odata cu el o sa pierdem si finantarea spitalului. Deci daca banii contribuabilului roman vor finanta spitalele din Ungaria, din punctul meu de vedere cred ca e responsabilitatea mea sa spun ca e o problema, inclusiv a personalului medical”, a conchis Cseke Attila.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro