Sari direct la conținut

Ministrul Justiției: Exclud desființarea Secției Speciale ca să reînfiinţăm secţia sub nume diferit / Politicul nu va avea niciun amestec în modul în care se formează şi funcţionează sistemul care va înlocui SIIJ

HotNews.ro
Catalin Predoiu, Foto: Agerpres
Catalin Predoiu, Foto: Agerpres

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, afirmă că nici măcar „la modul teoretic” o structură precum Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) nu îşi poate atinge scopul câtă vreme funcţionează cu un număr mic de procurori care lucrează în Capitală. El exclude desfiinţarea SIIJ şi reînfiinţarea unei structuri similare acesteia, relatează News.ro.

„Una dintre criticile permanente pe care eu le-am adus acestei instituţii de când a fost înfiinţată – şi subliniez, nu neapărat procurorilor din instituţie, ci modului în care a fost gândită această instituţie şi formată – a fost aceea că nu îşi poate desfăşura competenţele şi împlini menirea în teritoriu. Pentru că nu poate fi de acceptat şi nici de crezut, măcar aşa, la modul teoretic, că un număr de cinci procurori, cât ocupă la ora asta schema secţiei, pot să gestioneze un fenomen care se întinde şi în teritoriu (…) nu are cum, imposibil”, a declarat ministrul Justiţiei, joi seară, la Antena 3.

El a susţinut că SIIJ nu îşi poate „împlini menirea” şi nu poate funcţiona cu o structură centrală. Predoiu a afirmat că îi înţelege pe magistraţii care doresc „o protecţie faţă de abuz”, însă consideră că este nevoie ca şi în teritoriu să fie combătută corupţia, lucru care nu se poate face de către o instituţie care lucrează cu oameni puţini, la Bucureşti.

„Secţia, aşa cum a fost ea gândită, nu e viabilă, nu poate fi viabilă”, consideră ministrul Justiţiei.

Cătălin Predoiu a amintit că „în programul de guvernare votat inclusiv de PSD scrie desfiinţarea SIIJ”.

Ministrul a afirmat că îşi propune ca până la 31 martie SIIJ să fie desfiinţată, iar Parlamentul să primească un proiect în acest sens până la jumătatea lunii viitoare. În ceea ce priveşte dosarele aflate pe rolul secţiei, ministrul a afirmat că există mai multe soluţii în această privinţă, el dând asigurări că acele dosare „vor continua, nu se topeşte nimic, nu se îngroapă nimic”.

„Exclud să desfiinţăm o secţie ca să reînfiinţăm secţia sub nume diferit. Am exclus SIIJ 2.0. Ar fi ceva neserios să desfiinţezi o secţie ca să reînfiinţezi aceeaşi secţie”, a mai afirmat ministrul Justiţiei.

El a dat asigurări că „politicul nu va avea niciun amestec în modul în care se formează şi funcţionează sistemul care va înlocui SIIJ”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro