Ministrul Mediului: Ordinul nu se mai produce. Cotele privind vanatoarea ursilor, lupilor, rasilor si pisicilor salbatice nu exista
Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Cristiana Pasca – Palmer a declarat, marti seara, ca ordinul privind derogarile vanatorii pentru speciile de animale protejate de tipul carnivorelor mari nu va mai fi emis, in sprijinul acestei decizii venind si avizul negativ dat de Academia Romana, transmite News.ro. Palmer spune ca urmeaza sa se infiinteze o structura specializata in subordinea Ministerului Afacerilor Interne care sa intervina in situatii de urgenta.
„Studiul care fundamenteaza emiterea ordinului de ministru a avut mai multe suspiciuni, sa spunem, intre care as vrea sa mentionez ca au existat controverse referitor la metoda prin care se calculeaza si se evalueaza populatiile acestor specii, au existat suspiciuni referitoare la utilitatea interventiei preventive si, de asemenea, asupra corectitudinii interventiei, pentru ca s-a pus problema daca acestea vor fi recoltate”, a declarat Cristiana Pasca-Palmer.
Ministrul spune ca, marti, a fost primit raspunsul din partea Academiei Romane care a transmis un aviz negativ asupra cotelor de ursi, lupi, rasi si pisici salbatice care puteau fi ucise. Astfel, pentru situatiile de urgenta, se intentioneaza infiintarea Serviciului de Urgenta pentru Animale Salbatice (SUAS) in subordinea Ministerului Afacerilor Interne.
„Intrebarea care se punea este daca aceste specii sunt realmente extrase din habitat, se intervine pe ele pentru ca a existat un conflict om-natura sau este o forma mascata, de fapt, de vanatoare”, mai adauga Palmer care spune ca noul serviciu in care vor lucra angajatii MAI va elimina suspiciunea vanatorii pentru agrement.
Proiectul de ordin privind stabilirea unor „cote de interventie” al ministerului Mediului Apelor si Padurilor a fost supus dezbaterii publice pana pe 30 septembrie si viza „aprobarea derogarilor in cazul speciilor urs, lup si pisica salbatica”. Proiectul a starnit controverse in spatiul public, organizatia World Wide Fund for Nature reclamand ca, daca proiectul ar fi aprobat, s-ar permite vanarea a 1.691 de animale salbatice protejate.
Proiectul viza o derogare pentru vanatoarea a 552 exemplare de urs, 657 exemplare de lup si 482 exemplare de pisica salbatica.
Anul trecut, s-a aprobat derogarea pentru 540 de exemplare de urs, pentru 598 de exemplare de lup si 496 de exemplare de pisica salbatica, iar in 2014 s-au aprobat derogari pentru 550 de ursi, 520 de lupi si 440 de pisici salbatice.
Este pentru prima data cand Academia Romana da un aviz negativ pentru un studiu care vizeaza cotele de interventie pentru vanarea carnivorelor mari.