Sari direct la conținut

Ministrul Rafila s-a întâlnit cu medicii ATI de la Sf. Pantelimon care anunțaseră grevă: „Nu e vorba de un șantaj. Ei lucrează într-o situație de presiune, de denigrare”

HotNews.ro
Alexandru Rafila la Spitalul Sf. Pantelimon / Foto: Inquam Photos / George Călin
Alexandru Rafila la Spitalul Sf. Pantelimon / Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a mers, joi după-amiază, la Spitalul Sf. Pantelimon pentru a discuta cu medicii din secția ATI care dimineață anunțaseră că intră în grevă după ce procurorii le-au reținut pe cele două doctorițe în dosarul deceselor suspecte. Discuțiile au durat aproape două ore, potrivit ministrului Sănătății, timp în care, spune el, i-a convins pe medici „să își continue activitatea în perioada următoare”.

„Vizita mea și a colegilor mei aici la spital a avut ca scop asigurarea asistenței medicale în acest spital clinic de urgență, foarte important pentru sistemul sanitar din București”, a declarat ministrul Sănătății, la ieșirea din spital. El a mers la Spitalul Sf. Pantelimon însoțit de președintele Colegiului Medicilor din București, Cătălina Poiană, și de secretarul de stat Alexandru Rogobete.

„Nu e vorba de niciun șantaj din partea corpului medical, e vorba însă de o presiune foarte mare care se exercită asupra lor (a medicilor – n.red.), inclusiv în mass-media. Sunt oameni care fac gărzi, care salvează în fiecare an, fiecare dintre ei, sute de vieți și nu pot să lucreze într-o situație de presiune și mai ales de denigrare, atât profesională cât și umană”, a afirmat ministrul Sănătății.

Rafila consideră că „trebuie să le recunoaștem (medicilor – n.red.) statutul profesional, eforturile pe care le fac, să îi respectăm, pentru că lucrul acesta face posibil un act medical de bună calitate. Ei sunt oameni obișnuiți: sunt modești, sunt emoționali, trebuie să poată să lucreze.”

Ministrul Sănătății susține că nu a discutat cu medicii de la Pantelimon despre ancheta penală în curs, ci despre „nevoile pe care le au ei ca să poată să își desfășoare ca și până acum activitatea – și nu în sensul că până acum nu tratau pacienții. Își tratează pacienții. Am lucrat împreună în această zi să găsim o soluție, dar această soluție nu este exclusiv din partea Ministerului Sănătății sau nu este exclusiv din partea lor. Trebuie să înțelegem că respectul pentru profesioniști, pentru oameni, este o componentă a unui sistem de sănătate în care pacienții au acces la servicii.”

El mai spune că i-a asigurat pe medici că „din punctul nostru de vedere vor avea tot sprijinul: din punctul de vedere al resurselor necesare, al sprijinului pentru desfășurarea activității medicale. Dar trebuie să înțelegem că trebuie să contribuim toți la acest lucru. Dacă ei vor fi în continuare hărțuiți, ținuți într-o situație de presiune continuă, în mod evident nu își pot exercita așa cum trebuie activitatea medicală”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro