Sari direct la conținut

Ministrul Sanatatii: 2.125 de doze imunoglobulina vor ajunge in tara in urmatoarele doua luni, iar in luna aprilie inca 1.000

HotNews.ro
Sorina Pintea, Foto: AGERPRES
Sorina Pintea, Foto: AGERPRES

2.125 de doze imunoglobulina pentru pacientii cu imunodeficiente primare vor ajunge in tara pana in luna aprilie, iar alte 1.000 in luna aprilie, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ministrul Sanatatii. Sorina Pintea spune ca s-a ajuns la un „agreement pana in luna aprilie” cu distribuitorii si cu o parte dintre producatori, iar discutiile cu acestia vor continua.

„Intelegerea e pana in luna aprilie. Urmeaza sa mai avem discutii si sa ne mai intalnim cu marii producatori in 16 februarie. Avem, pana in aprilie, 1.600 de doze (care au ajuns in tara saptamana aceasta – n.red.) plus 2.125. Si in aprilie, am promisiunea distribuitorilor, nu am o certitudine, mai vin 1.000 de fiole”, a afirmat Sorina Pintea.

„In acest moment, in depozitele Unifarm se gasesc 1.000 de fiole (nu pot sa spun denumirea medicamentului), urmand ca in cursul zilei de astazi sa vina inca 600 de fiole”, a mai spus ministrul Sanatatii.

1.000 de doze de imunoglobulina (IGVena) pentru tratamentul imunodeficientelor primare au intrat in tara luni dimineata si urmeaza sa fie distribuite catre spitale, anunta luni Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat. De asemenea, Unifarm a anuntat ca alte 600 de flacoane de imunoglobulina (Intratect) urmau sa ajunga in tara pana la finalul acestei saptamani.

Reprezentantii asociatiilor de pacienti spun insa ca multi dintre acestia nu au acces la tratament de aproximativ 6 luni, iar cantitatea anuntata de minister nu acopera toate nevoile.

Hotnews.ro scria, la finalul saptamanii trecute, ca anul 2018 a inceput cu o noua criza a imunoglobulinei: pacientii cu imunodeficiente primare nu primisera, la inceputul lunii februarie, medicamentele promise sa intre in tara in jurul datei de 20 ianuarie. Din informatiile Hotnews.ro, pacientii si medicii din mai multe orase ale tarii au ramas sau sunt pe cale sa ramana din nou fara tratament, iar medicilor li s-a transmis ca transa de medicament Intratect care trebuia sa intre in tara in jurul datei de 20 ianuarie nu a ajuns nici acum. Contactati saptamana trecuta de Hotnews.ro in legatura cu situatia tratamentului cu imunoglobulina, reprezentanii Ministerului Sanatatii nu au oferit in acel moment niciun raspuns.

Reamintim ca pacientii dependenti de imunoglobulina au ramas fara tratament inca din iulie-august 2017, cand acestia si rudele lor au tras primele semnale de alarma. Prima intalnire pe aceasta tema pe care reprezentantii pacientilor au avut-o cu oficialii Ministerul Sanatatii a avut loc pe 4 septembrie anul trecut.

Intratect, singurul medicament pentru pacientii cu imunodeficiente primare ramas pe piata din Romania anul trecut, dupa retragerea celorlalti producatori, a mai ajuns o singura data in tara dupa declansarea crizei, in urma cu aproximativ o jumatate de an: o transa de 900 de flacoane in luna decembrie, suficienta pentru maximum o luna.

Pacientii cu imunodeficiente primare si boli autoimune spun ca au primit asigurari de la autoritati ca, dupa criza din anul 2017, incepand din luna ianuarie, situatia se va normaliza si cateva mii de doze de Intratect vor intra in tara lunar.

Florin Hozoc, directorul firmei Besmax Pharma Distribution, unicul importator in Romania al Intratect, medicament produs de Biotest, declara pentru Hotnews.ro, in decembrie anul trecut, ca in luna ianuarie urmeaza sa ajunga in Romania o noua transa de 2.000 de flacoane de Intratect. Florin Hozoc mai promitea atunci ca Intratect va intra lunar in Romania incepand din ianuarie, urmand ca abia in semestrul al doilea al anului 2018 cantitatea sa fie redusa, in conditiile in care este posibil ca si alti producatori de imunoglobulina sa revina, in urmatoarele luni, pe piata din Romania.

Cele 900 de doze de imunoglobulina intrate in tara in luna decembrie erau promise de Ministerul Sanatatii inca de la inceputul lunii noiembrie, potrivit unui raspuns oferit la acea vreme de institutie la o solicitare Hotnews.ro, insa au ajuns abia la mijlocul lunii decembrie.

Tot la mijlocul lunii decembrie, Guvernul Tudose a decis, prin Ordonanta de Urgenta, suspendarea temporara, pentru o perioada de pana la 2 ani, incepand cu 1 ianuarie 2018, a obligatiei de plata a taxei de clawback pentru detinatorii autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor derivate din sange uman sau plasma umana.

„Aceasta masura are ca scop asigurarea disponibilitatii permanente a tratamentelor cu medicamentele derivate din sange uman sau plasma umana, suportate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS) si din bugetul Ministerului Sanatatii. Astfel, vor fi evitate pe viitor situatiile cauzate de lipsa de pe piata a disponibilitatii acestor medicamente, situatii care au impact direct asupra sanatatii publice”, arata la acea vreme Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat.

Intratect a fost, in a doua jumatate a anului trecut, singurul medicament pentru acesti pacienti ramas pe piata din Romania, dupa retragerea celorlalti producatori de imunoglobulina, insa a lipsit si el constant in utimele luni.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro