Ministrul Sănătății german își sondează șansele la funcția de cancelar. Este pregătit Partidul Creștin-Democrat pentru un președinte homosexual?
În cursa pentru președinția Partidului Creștin-Democrat german, ministrul Sănătății, Jens Spahn, este numărul doi dupa Armin Laschet, premierul landului Renania de Nord-Westafalia. Ultimul a fost taxat puternic în contextul focarului de Covid-19 de la firma de procesare a cărnii, Tönnies, unde au fost afectați și mulți români. Acum, există informații că Spahn are ambiții și mai sus, sondându-și șansele de a deveni cancelar, la alegerile din septembrie 2021. Actuala criză de sănătate i-a dat ocazia să se profileze. Este însă oare CDU un partid pregătit pentru a lansa un homosexual în cursa pentru cancelar?
După cum au scris ziarele Spiegel și Bild, citând „o jumătate de duzină de membri CDU”, Spahn a discutat intens cu politicieni influenți ai Partidului Creștin-Democrat. El s-a adresat unor parlamentari și oficiali ai statului, pentru a afla atitudinea lor față de o posibilă candidatură a sa la funcția de cancelar și ar fi făcut acest lucru „referindu-se la propria sa situație în sondaje, de cel mai popular politician din Germania”.
Anterior, Spahn încercase deja să-l convingă pe partenerul său de echipă, Armin Laschet, să renunțe la candidatura la președinția CDU în favoarea sa. Nu numai tinerii parlamentari, ci și vicepreședintele partidului, Volker Bouffier, i-au propus lui Laschet ideea unei posibile inversări a rolurilor celor doi în partid. Acesta însă a refuzat.
Apelurile telefonice ale lui Spahn au vizat și colegi de partid importanți. Ministrul Sănătății a spus că va lua în considerare o candidatură la funcția de cancelar, chiar dacă Laschet ar urma să preia președinția CDU.
Un președinte al unei asociații regionale CDU a declarat că Spahn se gândește „foarte deschis la candidatura la funcție și a spus asta foarte clar în discuții”. Iar un lider al grupului parlamentar CDU a confirmat: „Jens Spahn mi-a spus clar că este deschis să candideze pentru cancelar, dacă rezultatele sondajului său din martie sunt mult mai bune decât cele ale lui Laschet”.
Un purtător de cuvânt al Ministerului Federal al Sănătății a declarat, potrivit Spiegel, că Spahn face schimb constant de opinii cu membrii partidului. „Desigur, este vorba și despre starea de spirit dinaintea Congresului de partid, sprijinul pentru echipa cu Armin Laschet și cea mai bună organizare a CDU și CSU, pentru anul electoral. ”
Despre candidat
Politicianul german Jens Spahn (40 de ani) este membru al Bundestag-ului și, din 14 martie 2018, ministru federal al Sănătății în cabinetul Angelei Merkel. Spahn nu este doar cel mai tânăr dintre toți miniștrii din actualul cabinet federal, dar este, de asemenea, considerat cel mai eficient ministru al Sănătății. El aparține aripei conservatoare a CDU, dar se descrie ca fiind „liberal-conservator”.
De la început, Jens Spahn a militat în Bundestag pentru „o politică echitabilă a generațiilor”, pledând nu numai pentru ancorarea justiției inter-generaționale în Legea Fundamentală, ci și pentru restructurarea sistemului de sănătate și pensii într-un „un sistem rezistent la demografie”.
Parlamentarul Spahn a intrat în Bundestag ca deputat ales direct în 2002, 2005, 2009, 2013 și 2017. Jens Spahn este membru voluntar al consiliului consultativ al Tineretului împotriva SIDA și susține inițiativa „Educație și prevenire la nivel egal”. În context politic, el se angajează să asigure egalitatea parteneriatelor homosexuale, iar în 2017 a votat „căsătoria pentru toți”.
Faptul că biserica sa consideră homosexualitatea un păcat și respinge „căsătoria pentru toți” îl întristează, dupa cum a spus in interviul „Dumnezeu mă ia așa cum sunt”, acordat Zeit online.
Jens Spahn nu consideră că a fi homosexual este „un „plan de viață”, scria Spiegel în octombrie anul trecut. Acum, el este total împăcat cu asta. „Dar nu au fost doar momente ușoare, de a explica părinților câteva lucruri, și așa mai departe…”
Partidul Cresștin-Democrat încearcă, în prezent, să se modernizeze pe acest subiect: de exemplu, intenționează să actualizeze organizația homosexuală și lesbiană (LSU) din partid, care ar trebui să obțină statutul de organizație specială a CDU.
Spahn și Maischberger au vorbit, de asemenea, despre faptul dacă este încă o contradicție, astăzi, să fii gay, catolic și conservator. Spahn a spus ca factorul decisiv în a crede nu este doar instituția bisericii și că, dacă are îndoieli, el va rezolva lucrurile cu altcineva: „Este evident ca bunul Dumnezeu m-a făcut așa, încât trebuie să fi gândit ceva”.