Sari direct la conținut

Ministrului Mediului pregătește schimbarea legislației pentru împușcarea urșilor agresivi în 24 de ore / Activiștii spun că e o formă mascată de a da drumul la vânătoarea de trofee

HotNews.ro
Urs filmat in Sinaia, Foto: Captura video
Urs filmat in Sinaia, Foto: Captura video

Ministrul Mediului, Taczos Barna, a anunțat că o ordonanță care vizează împușcarea urșilor agresivi în maxim 24 de ore de la sesizarea unei probleme va ajunge pe masa guvernului cel mai probabil în luna iulie. El argumentează că în România deja nu se mai poate vorbi exclusiv despre o intervenție umană asupra habitatului urșilor pentru a explica incursiunile tot mai dese ale acestora în zonele locuite, ci despre o înmulțire excesivă a populației de urși. Activiștii spun însă că schimbarea legislației este un mod mascat de a da drumul la vânătoarea de trofee.

„Sunt zone unde habitatul e neatins, unde oamenii nu au căutat soluții locale, nu au trecut la braconaj, otrăvire, nu au pus capcane sau laț și exact în zonele unde pădurea e neatinsă, chiar acolo se înmulțesc aceste atacuri. Cred că nimeni nu poate să demonstreze că într-un județ unde au fost o mie și ceva de cazuri de atacuri în 5 ani a crescut de 10 ori suprafața tăiată sau masa lemnoasă exploatată din păduri. Acest argument nu mai stă în picioare și vedem zi de zi că populația de urși crește natural, în cazul în care nu există intervenție umană. Vorbim despre o specie aflată în vârful lanțului trofic și care se simte foarte bine în pădurile României și vrând-nevrând, crește ca populație an de an”, a declarat la Digi24 Ministrul Mediului. El a adăugat că „fără dar și poate” ne confruntăm cu o creștere a populației de urși.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, spune că pregătește o modificare a legislației pentru ca autoritățile să poată interveni imediat atunci când un urs atacă în mod repetat.

Potrivit acestuia, evidențele arată că în ultimii cinci ani, numărul apelurilor la 112 din cauza urșilor a crescut de 10 ori. Față de 2016, anul 2021 va fi probabil anul care va marca această creștere de zece ori.

„Am avut foarte multă dezinformare în ultima perioadă în legătură cu evidențele care erau în statisticile ministerului. Ce trebuie să facem în acest moment este modificarea legislației, astfel încât, în situația de forță majoră să se intervină în interesul omului, al protejării vieții umane”, a explicat Tanczos Barna.

Astfel, potrivit ministrului, în maximum 24 de ore de la sesizarea unei astfel de probleme cu urșii, în câteva ore la locul respectiv se va deplasa o echipă formată de jandarmi și vânători care va interveni gradual, în funcție de situație: dacă e prima vizită a unui urs în localitate, se începe cu o alungare a animalului. Dacă se constată că se repetă vizitele, trebuie să se treacă la tranchilizare și relocare, iar dacă animalul devine periculos, atacă, e agresiv, atunci soluția va fi de „extragere” prin împușcare.

În prezent, proiectul de ordonanță pentru modificarea legislației este în dezbatere la direcțiile de specialitate din minister și cel mai probabil săptămâna viitoare o să ajungă la o formă finală, iar în ședința de guvern ar urma să intre în iulie.

Activiștii spun însă că schimbarea legislației este un mod mascat de a da drumul la vânătoarea de trofee.

„A eșuat să rezolve problema și abordează efectele!Uită că ursul are habitatul degradat, uită că schimbările climatice fac ravagii în rândul populației de urși”, spune președintele Agent Green, Gabriel Păun.

Citește și:

Agent Green: Cel mai mare urs din România, împușcat de către un prinț austriac într-o arie protejată din Covasna / Şeful Gărzii de Mediu anunţă o anchetă

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro