Sari direct la conținut

Mister după ce Rusia a oprit atacurile cu avioane MiG-31 asupra Ucrainei anul acesta

HotNews.ro
MiG-31K lansând o rachetă Kinjal, Foto: Russian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia
MiG-31K lansând o rachetă Kinjal, Foto: Russian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

Ucraina nu a mai declanșat o alertă de raid aerian cu privire la apariția pe cer a avioanelor MiG-31 din 28 ianuarie. Iar chiar și în ianuarie, alarma nu a mai fost declanșată pentru MiG-uri timp de 20 de zile – între 8 și 28 ianuarie. O pauză atât de lungă este neobișnuită pentru aceste avioane ale Forțelor Aeriene Ruse, care efectuau atacuri relativ regulate inclusiv anul trecut, arată ediția în limba rusă a BBC.

De la începutul anului 2025, alerta aeriană în legătură cu zboruri ale aeronavelor MiG-31 a fost declarată în Ucraina de doar trei ori – pe 3, 8 și 28 ianuarie. Totuși, acele decolări de la bazele aeriene rusești nu s-au încheiat cu lovituri asupra teritoriului ucrainean.

În 2024, cea mai lungă pauză a fost la începutul toamnei: nu a fost declarată nicio alarmă de raid aerian în legătură cu zborurile MiG-31 din 5 până în 20 septembrie.

Ministerul rus al Apărării nu a anunțat oficial vreo întrerupere a operațiunilor de luptă desfășurate cu aceste aeronave. Pe canalul oficial de Telegram al Forțelor Aeriene Ucrainene nu există informații despre ieșirile în misiuni de luptă ale MiG-31 legate de războiul din Ucraina. 

Potrivit unui canal neoficial de Telegram care publică informații pe baza propriilor date, MiG-31 au decolat probabil de pe aerodromurile rusești după 28 ianuarie, dar nu în misiuni de luptă. Informația despre pauza în zborurile MiG-31 a fost confirmată pentru BBC de către purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Yuriy Ignat.

Ucrainenii sunt temători față de avioanele MiG-31 deoarece unele dintre ele (modificarea MiG-31K) pot lansa rachete aero-balistice hipersonice Kh-47M2 Kinzhal („Pumnal”), care sunt foarte greu de interceptat din cauza vitezei lor și a traiectoriei în zbor care le face o țintă dificilă pentru sistemele de apărare antiaeriană. În plus, raza lor lungă înseamnă că ele pot lovi orice punct al teritoriului ucrainean, inclusiv vestul țării.

Singura modalitate a Ucrainei de a doborî rachetele Kinzhal este cu sistemele Patriot pe care le-a primit din partea partenerilor ei.

MiG-31 în sine reprezintă, de asemenea, un pericol, deoarece avioanele sunt înarmate cu rachete antiaeriene cu rază lungă de acțiune care sunt capabile să lovească aeronavele aeriene la o distanță de până la 120 de kilometri.

Campania aeriană a Rusiei împotriva Ucrainei nu a încetat

În perioada în care MiG-urile rusești și-au încetat misiunile de luptă, Rusia a efectuat în continuare lovituri asupra țintelor din Ucraina, prin alte mijloace.

De exemplu, în noaptea de 16 februarie, dronele rusești au atacat orașul Nikolaev, distrugând centrala termică a localității. După cum a raportat mai târziu prim-ministrul ucrainean Denîs Șmîhal, 46.000 de oameni au rămas fără energie termică.

Înainte de aceasta, pe 12 februarie, Forțele Aeriene Ucrainene au declarat că au interceptat 6 din 7 rachete balistice lansate de Rusia, precum și respingerea unui atac cu 123 de drone.

Însă ultima lovitură cu rachete Kinzhal, conform Forțelor Armate ucrainene, a avut loc în noaptea de 31 decembrie 2024. BBC afirmă însă că nu există nicio dovadă că Rusia ar putea rămâne fără rachete Kinzhal. Astfel de dovezi ar putea proveni din scurgeri de informații către presă sau din investigații din surse deschise.

Recent, în domeniul public nu au apărut niciun fel de informații în acest sens.

Un expert militar rus a declarat pentru BBC sub condiția anonimității că decizia de a nu mai folosi astfel de arme în operațiunile militare nu poate decât să fie luată la cel mai înalt nivel.

Au devenit avioanele MiG-31 prea uzate?

O explicație care pare logică este că unele componente ale aeronavelor ar fi ajuns la sfârșitul duratei de viață, ceea ce a dus la oprirea zborurilor.

Toate MiG-31 au fost produse înainte de 1994. În total, au fost produse până la 500 de unități, dar până în 2023, conform cărților de referință Military Balance 2023 și World Air Forces 2023, Rusia mai avea doar 129 dintre aceste modele de aeronave militare.

Military Balance a identificat 12 aeronave MiG-31K, purtătoare de rachete Kinzhal. Două dintre ele au fost transferate în Belarus în toamna anului trecut. Acest model de MiG-31 este aproape imposibil de distins ca aspect de alte variante ale aeronavei, singura diferență fiind că este dotat cu echipamente care îi permit să lanseze racheta Kinzhal.

Pentru a lansa o astfel de rachetă, un MiG-31 trebuie să se ridice la o altitudine de peste 15 kilometri și să accelereze până la o viteză maximă de 3.000 km pe oră – aeronava este în esență prima etapă a rachetei, iar viteza sa este importantă pentru lansare.

Fiecare aeronavă are o resursă alocată – un anumit număr de ore petrecute în aer, sau „cicluri” – decolări și aterizări. Și unele componente de aeronave îmbătrânesc mult mai repede decât altele. Durata de viață a oricărei aeronave poate fi însă extinsă prin examinarea atentă a acesteia și înlocuirea componentelor vechi, astfel încât avioanele de vânătoare pot continua să zboare timp de zeci de ani.

Dar condițiile critice de operare în timpul ieșirilor frecvente de luptă nu pot decât să afecteze durata de viață nu numai a componentelor individuale ale avionului, ci și a fuzelajului său, care nu poate fi înlocuit.

Ucraina nu crede că Rusia are probleme cu repararea avioanelor MiG-31

Însă purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Yuriy Ignat, a declarat pentru BBC că, în opinia sa, întreruperile misiunilor de luptă ale MiG-31 nu înseamnă că rușii ar putea avea probleme cu ele.

„Rusia are un ciclu complet de producție, reparare și modernizare a aeronavelor Suhoi și MiG. Dacă ceva se strică, ei îl vor înlocui, aceasta nu este o problemă pentru Rusia”, afirmă acesta.

„Ar putea fi mai multe motive pentru absență, dar nu aș trage concluzii serioase despre MiG-urile uzate. Poate că ei stochează ceva, se pregătesc pentru un fel de atac, vremea nu este potrivită, fac stocuri de rachete Kinzhal”, a adăugat el.

Oficialul militar ucrainean atrage de asemenea atenția că Ucraina nu declanșează o alertă aeriană decât când există un motiv imperios pentru a face acest lucru.

„Tema declarării alarmelor este foarte sensibilă. Când există o amenințare, alarma se declanșează, dar nu putem ști cu siguranță dacă [atunci când un MiG-31K apare în aer] este armat sau nu. Deși nu se poate spune că în lipsa alarmelor nu au existat zboruri MiG-31 timp de trei săptămâni”, mai spune Ignat.

Urmărește ultimele evoluții din a 1092-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

INTERVIURILE HotNews.ro