Sari direct la conținut

Mittal Galati se pregateste sa faca electricitate

Cotidianul

Grupul siderurgic este interesat de participarea la constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, precum si de realizarea unor proiecte greenfield sau brownfield.

Arcelor Mittal Galati, fostul Sidex, analizeaza posibilitatea de a participa la constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, precum si alte posibilitati de investitii in sectorul energetic romanesc, a declarat Vijay Bhatnagar, director general pentru Europa de Est al grupului, citat de MEDIAFAX.

„Studiem mai multe optiuni de investitii greenfield sau brownfield in sectorul enegetic din Romania. Inca nu am luat o decizie finala, dar energia nucleara este una dintre variantele avute in vedere“, a spus Bhatnagar, care a adaugat ca nu s-a luat inca nici o decizie finala in acest sens.

Potrivit oficialului Arcelor-Mittal, uzina de la Galati va mai investi in reducerea consumului de energie si sporirea capacitatii de productie.

Miza intrarii gigantului siderurgic pe piata de energie din Romania este asigurarea directa a necesarului de energie la Galati avind in vedere ca recent oficiali ai uzinei au declarat ca energia electrica reprezinta 10-11% din costurile de productie.

Statul roman intentioneaza sa construiasca reactoarele trei si patru ale centralei de la Cernavoda prin atragerea de capitaluri private, costurile totale ale proiectului fiind estimate la 2,2 miliarde de euro. Procedurile vor fi incheiate la inceputul anului 2008, in asa fel incit lucrarile sa inceapa in cursul aceluiasi an.

Punerea in functiune a Unitatilor 3 si 4 este prevazuta pentru 2014, respectiv 2015. Pentru participarea la proiect si-au exprimat interesul, pina la jumatatea lunii septembrie, 23 de companii, iar Nuclearelectrica, operatorul Centralei nucleare de la Cernavoda, asteapta pina la 25 octombrie oferte din partea companiilor.

In prezent, Centrala de la Cernavoda functioneaza cu un singur reactor, iar al doilea va intra in exploatare comerciala pina la sfirsitul lunii.

Printre companiile interesate de proiectul de la Cernavoda se numara AECL (Canada), ALRO Slatina Dogan Enerji Yatirimlari/Dogus Holding (Turcia), Group Suez/Electrabel (Belgia), Electrica Bucuresti, ENEL (Italia), E.ON Energie (Germania), Gabriel Resources (Canada) sau Iberdrola (Spania).

de Florin Cojocaru

integral in Cotidianul

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro