Miza desfiintarii UEFISCDI
Văzând ce face guvernul cu cercetarea din România în condițiile în care domnul Ponta a pierdut mă întreb cum ar fi stat lucrurile în condițiile în care nu pierdea.
Toată bătălia în jurul UEFISCDI e legată de banii pentru PNCDI 2014-2020. E deja în întârziere ca lansare de noi competiții. Banii sunt mulți, este obligație din partea Comisiei Europene creșterea bugetului de cercetare și este inacceptabil să nu ajungă acolo unde “trebuie”.
Conținutul priorităților e deja stabilit, multe aspecte inginerești și aplicative, problema uriașă pentru cei care forțează restructurarea UEFISCDI este că în condițiile standardelor europene practicate de UEFISCDI nu vor fi capabili să intercepteze resurse la scara dorită. S-a văzut deja la ultima competiție de Parteneriate, unde degeaba au deturnat banii de la Idei lăsând oameni de valoare fără proiecte, s-au ales cu praful de pe tobă. Sau dacă le interceptează vor fi obligați să raporteze conform platformelor on-line actuale, care fac impostura imposibilă, ceea ce este iarăși inacceptabil.
Din perspectiva acestor grupuri de presiune este absolut necesară lichidarea sistemului actual de management și revenirea la practicile gen CNMP cu regie de până la 50% din care se plătesc banii mari pentru conducerea executivă a institutelor și rapoarte de hârtie pe care nu le citește nimeni, adesea asezonate cu date false (am proprietatea termenilor când spun asta) și rezultate fictive.
Chiar dacă vor reuși ce vor să facă, ceea ce mi se pare foarte probabil datorită agresivității lor, indiferenței domnului Iohannis și lipsei de reacție a majorității oamenilor serioși din sistem, va fi doar o victorie pe termen scurt, de-un tun-două. Direcția generală nu mai poate fi schimbată. Însă lupta pe viață și pe moarte din aceste zile arată cam unde ne aflam până acum și este semnificativă pentru ce va trebuie să înfrunte noul guvern după ce va ajunge la putere. Cu banii din aceste tunuri grupurile de interese vor căpăta un respiro care le va permite fie să ridice standardele proprii, dacă sunt capabili, fie să plece din sistem, dacă nu sunt, ca să nu îi oblige următorul guvern să plece.
Oamenii care fac cercetare serioasă, profesori din universități și cercetători din tot sistemul, vor continua să aibă un avantaj strategic decisiv în raport cu restul în condițiile revenirii la normalitate.