Sari direct la conținut

Mizele vizitei lui Traian Basescu in Republica Moldova. Plus gaselnita ochilor oblici

HotNews.ro
Cristian Pantazi, Foto: Hotnews
Cristian Pantazi, Foto: Hotnews

Vizita lui Traian Basescu la Chisinau a avut citeva importante mize in trei directii distincte: mize personale ale politicianului Basescu, mize in relatia bilaterala Romania – Republica Moldova si mize care tin strict de parcursul Republicii Moldova. Primirea extrem de calduroasa din partea cetatenilor moldoveni a usurat enorm sarcina presedintelui roman, la fel ca si cvasi-absenta protestelor din partea rusofonilor.

Mizele personale

  • Propriul capital de imagine

Traian Basescu este, potrivit sondajelor de opinie, cel mai popular politician peste Prut. Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, a sintetizat motivele care fac din Basescu un personaj extrem de simpatizat in Republica Moldova: a usurat procedurile de obtinere a cetateniei, a luptat pentru integrarea europeana a Moldovei si a acordat un numar generos de burse pentru studentii basarabeni. Numai ca 2012 a fost un an in care, din cauza crizei politice de la Bucuresti, Basescu a fost mai absent din relatia cu Republica Moldova.

Revenirea la Chisinau in 17 iulie i-a adus insa reconfirmarea popularitatii sale. A beneficiat de o agenda maximala, a fost in atentia presei, iar sustinerea populara a fost evidenta. Baia de multime a fost autentica, la fel ca si entuziasmul sustinatorilor. In plus, protestele impotriva sa, coordonate de rusofoni, au fost extrem de firave, semn ca nu pot aduna masa critica. Basescu a fost vizibil emotionat de primirea facuta de moldoveni, iar una dintre replicile sale pe durata vizitei ca fost „in Moldova nu ma simt ca acasa, ma simt acasa”.

De ce este o miza personala acest sprijin? Basescu este un politician versat si stie ca voturile din Republica Moldova sint o miza reala. Chiar daca nu mai poate candida la presedintie in 2014, el poate transfera capitalul de imagine propriu altor candidati in viitor.

  • Extinderea spatiului politic romanesc dincolo de Prut

Voturile cetatenilor moldoveni au contat in ultimele alegeri. Dar Republica Moldova nu a fost niciodata privita realmente ca un spatiu politic romanesc. Vizita lui Traian Basescu la Chisinau, temele discutate, nu in ultimul rind baia de multime – toate au aratat ca presedintelui i-a reusit incercarea de a extinde de facto spatiul politic romanesc dincolo de Prut. Cum se va manifesta acest lucru pe viitor? Inca nu putem anticipa declinarea in urmatorii ani, dar iritarea vizibila a premierului Ponta fata de vizita lui Basescu poate oferi unele indicii (Ponta la Digi 24, joi, la o zi dupa vizita lui Basescu: Eu mă duc cu treabă pe 27 august în Republica Moldova, președintele a fost cu sentimente frumoase. Eu îi împărtășesc sentimentele președintelui Băsescu, pentru că sunt reale. Dincolo de vorbele frumoase, eu mă duc ca pentru prima dată să fim serioși, mă refer la România, și să dăm drumul gazoductului).

  • Cariera politica in Moldova?

Primarul de Chisinau, Dorin Chirtoaca, a simtit ca isi poate atrage o parte din simpatia populara pentru Traian Basescu daca ii face acestuia propunerea sa primeasca cetatenia moldoveneasca. Basescu a reactionat potrivit asteptarilor: nu a refuzat, ba chiar a plusat, spunind ca „poate” o va accepta. A deschis practic jocul, dind frisoane unei parti insemnate a scenei politice moldovenesti, deloc dornica sa se confrunte cu el in viitor. A deschis jocul si la Bucuresti, unde adversari si aliati deopotriva se intreaba cum va actiona. La prima vedere, e putin probabila totusi o cariera politica a lui Traian Basescu in Republica Moldova. Cum insa vorbim de un politician care adora imprevizibilul, never say never.

Mizele pentru Republica Moldova

Unul dintre cele mai importante mesaje transmise de Traian Basescu moldovenilor a fost legat de Transnistria. El a fost mai degraba ignorat de mass-media, care si-a indreptat atentia spre aspectele vizibile, aducatoare de audienta. Dar despre ce mesaj e vorba?

Intr-un interviu acordat Pro TV Chisinau, Basescu a spus: „Solutia trebuie sa fie pregatita din timp. R.Moldova nu trebuie sa astepte sa vada ce s-o întâmpla. Chisinaul va trebui sa aiba si o abordare directa în relatia cu Moscova, exact pentru a sprijini o decizie în formatul «5 plus doi». În orice caz, România va urma întotdeauna punctul de vedere al Chisinaului. Nu avem idei, nu avem pareri, punctul de vedere al Chisinaului va fi sustinut de România si în interiorul UE fara a comenta. Este clar ca nu va fi usor si probabil flexibilizari de pozitii trebuie gasite în ambele directii… R.Moldova trebuie sa plece de la premiza ca nicio palma de pamânt nu se cedeaza„.

Vedem aici doua predicate importante. Primul – Chisinaul trebuie sa negocieze direct cu Moscova in chestiunea Transnistriei, semn al esecului total al actualului format de negociere, cu implicarea altor actori regionali si globali.

Al doilea, si cel mai important: Basescu sugereaza Chisinaului flexibilitate in rezolvarea problemei Transnistriei, pe fondul imperativului de a nu ceda „nici o palma de pamint”. Asadar, presedintele respinge solutia Kosovo, dar flexibilizarea se poate traduce doar printr-o eventuala autonomie sporita a Transnistriei. Este aceasta o solutie viabila? E doar o sugestie venita din partea unui politician conectat la toti centrii europeni de decizie, care intelege mecanismele europene. Depinde doar de Chisinau ce va face pe viitor.

O alta miza pentru Republica Moldova este atitudinea politicienilor fata de UE si fata de cintecul de sirena al Rusiei. Atitudinea transant pro-europeana a lui Basescu, combinata cu suportul popular masiv de care beneficiaza, se traduce printr-o presiune subtila pusa pe politicenii locali. Practic, Basescu a stabilit un standard de actiune si pozitionare. Iar politicienii din Alianta pentru Integrare Europeana (unii dintre ei maestri ai jocului dublu) care vor cobori sub acest standard prin ezitari, intoarceri sau tradari pe drumul spre UE vor avea in fata spectrul sanctiunilor populare.

Miza cea mai vizibila pentru Republica Moldova a fost parafarea celor doua acorduri cu UE in toamna acestui an, in noiembrie, la Vilnius. Basescu e primul politician care a afirmat raspicat ca Moldova va semna acordurile, si e greu de crezut ca a blufat pe o tema atit de importanta. E un endorsement puternic pentru aspiratiile europene ale Chisinaului. Basescu a mai avansat un termen important: in cinci-sase ani, Republica Moldova ar putea incepe negocierile de aderare la UE. Nu stim pe ce se bazeaza, dar cind o tara primeste un orizont palpabil, rezonabil, atunci clasa politica poate fi capacitata sa pastreze Moldova pe orbita pro-europeana.

Crearea unui cordon sanitar in jurul Moldovei poate fi o alta miza a vizitei. In Republica Moldova, 2013 a adus deja o suita de vizite la nivel inalt din partea oficialilor europeni, iar vizitele vor continua. Ele pot fi vazute ca o incercare de a descuraja eventualele miscari bruste ale Moscovei, miscari prevazute a se petrece in septembrie sau octombrie – lunile decisive inaintea summitului de la Vilnius.

Mizele bilaterale

Imaginea Romaniei a fost si ea relansata la Chisinau. Criza politica din 2012 a adus inevitabil o incetinire a implicarii vizibile a Romaniei in Republica Moldova. Vizita lui Basescu a demonstrat inca o data locul de actor regional al Romaniei in acest dosar, alaturi de Polonia ori Ucraina.

Proiectele bilaterale convenite de premierii Ponta si Leanca au primit greutate prin evocarea lor la nivelul presedintilor Basescu si Timofti: conducta de gaze Iasi – Ungheni, liniile de electricitate, plus inca doua poduri peste Prut. Aceste investitii, plus facilitatile oferite de Romania cetatenilor moldoveni pot contracara (intr-o mica masura, e drept) o posibila „bomba atomica” lansata de Moscova ca metoda de retoriune pentru apropierea Moldovei de UE: restringerea dreptului de munca in Federatia Rusa pentru cetatenii Moldoveni. Potrivit unor estimari locale, intre 300.000 si 500.000 de moldoveni muncesc in Federatia Rusa si alimenteaza cu sume importante bugetul Republicii Moldova. Daca Kremlinul ia decizia sa le interzica accesul pe piata muncii, aceasta va fi o lovitura dura pentru Chisinau.

In incheiere, o observatie una dintre cele mai mediatizate declaratii facute de Traian Basescu in Republica Moldova: „N-am văzut moldoveni cu ochii oblici, ce să caute în Uniunea Eurasiatică?” Este o formula memorabila, repetata de citeva ori pe parcursul vizitei, si seamana puternic cu un slogan ce poate face din brandul de tara al unei natiuni aflate la confluenta a doua lumi.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro