Sari direct la conținut

Moment istoric: Israelul și Libanul au semnat un acord privind frontiera maritimă / Cele două țări sunt teoretic în război

HotNews.ro
Yair Lapid, Foto: GIL COHEN-MAGEN / AFP / Profimedia
Yair Lapid, Foto: GIL COHEN-MAGEN / AFP / Profimedia

Liderii israelieni și libanezi au semnat joi un acord istoric privind frontiera maritimă, negociat de SUA, marcând astfel o depășire diplomatică a unor decenii de ostilitate și deschizând calea către exploatarea resurselor energetice offshore, transmite Reuters

Președintele libanez Michel Aoun a semnat o scrisoare de aprobare a acordului la Baada, urmată de semnătura premierului Yair Lapid la Ierusalim, urmând ca o ceremonie de predare-primire (cu delegații de nivel inferior) să aibă loc la baza de menținere a păcii a ONU din Naqoura, situată pe frontieră.

Lapid a salutat acordul ca pe o „realizare extraordinară”, iar negociatorul libanez Elias Bou Saab a declarat că acesta marchează începutul unei „noi ere” între cele două părți, care rămân totuși în război din punct de vedere teoretic.

Acordul elimină o sursă de conflict potențial între Israel și gruparea libaneză Hezbollah (susținută de Iran) și ar putea contribui la atenuarea crizei economice din Liban.

După ce s-a întâlnit cu președintele parlamentului libanez, Nabih Berri, Amos Hochstein, emisarul american care a mediat negocierile, a declarat reporterilor că se așteaptă ca acordul să reziste chiar și pe fondul schimbărilor de lideri în ambele țări.

Hochstein s-a referit atât la viitoarele alegeri din Israel, care vor avea loc la 1 noiembrie, cât și la sfârșitul mandatului lui Aoun, la 31 octombrie, afirmând că acordul ar trebui menținut „indiferent de cine va fi ales foarte curând ca viitor președinte al Libanului”.

Descoperirea de resurse energetice în largul mării – deși nu este suficientă pentru a rezolva problemele economice profunde ale Libanului – ar fi un beneficiu major, furnizând valuta forte de care are mare nevoie.

În timp ce Libanul și Israelul și-au exprimat satisfacția de a fi rezolvat o dispută pe cale pașnică, perspectivele unui progres diplomatic mai amplu par îndepărtate.

„Am auzit despre acordurile Abraham. Astăzi există o nouă eră. Ar putea fi acordul Amos Hochstein”, a declarat Saab, referindu-se la normalizarea din 2020 a legăturilor dintre Israel și Emiratele Arabe Unite și Bahrain, mediată de SUA.

„Nu se întâmplă în fiecare zi ca o țară inamică să recunoască statul Israel, într-un acord scris, în fața comunității internaționale”, a declarat Lapid în fața guvernului său.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro