Sari direct la conținut

Moscova ia în calcul o schimbare radicală: Utilizarea armelor nucleare ar putea deveni mai probabilă în anumite condiții, avertizează un oficial de rang înalt

HotNews.ro
Rusia, cea mai mare putere nucleară din lume, ia în calcul să schimbe momentul stipulat în politica oficială pentru utilizarea armelor nucleare dacă Moscova consideră că amenințările sunt în creștere, a avertizat un oficial de rang înalt, potrivit Reuters.
Vladimir Putin și valiza nucleară „Cheget”, Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia
Vladimir Putin și valiza nucleară „Cheget”, Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Războiul din Ucraina a declanșat cea mai mare confruntare între Rusia și Occident de la Criza rachetelor din Cuba din 1962, iar luna trecută președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia ar putea schimba doctrina nucleară oficială care stabilește condițiile în care ar putea fi folosite astfel de arme.

Duminică, Andrei Kartapolov, șeful comisiei de apărare a Camerei inferioare a parlamentului rus, a declarat pentru agenția RIA, că momentul pentru utilizarea unor astfel de arme ar putea fi schimbat, dacă amenințările pentru Moscova cresc.

„Dacă vedem că provocările și amenințările cresc, înseamnă că putem corecta ceva în (doctrina) privind momentul utilizării armelor nucleare și decizia de a le folosi”, a declarat Kartapolov pentru RIA.

Kartapolov, care a comandat cândva forțele rusești în Siria și care în prezent este deputat din partea partidului de guvernământ Rusia Unită, a adăugat că este prea devreme pentru a vorbi despre modificări specifice ale doctrinei nucleare.

Doctrina nucleară a Rusiei pentru 2020 stabilește când președintele Vladimir Putin ar lua în considerare utilizarea unei arme nucleare: în linii mari, ca răspuns la un atac cu arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă sau arme convenționale „atunci când însăși existența statului este pusă în pericol”.

Rusia și Statele Unite sunt de departe cele mai mari puteri nucleare din lume, deținând aproximativ 88% din armele nucleare din lume, potrivit Federation of American Scientists.

Ambele puteri își modernizează arsenalele nucleare, în timp ce China își sporește rapid arsenalul nuclear.

Putin a declarat luna aceasta că Rusia nu are nevoie să folosească arme nucleare pentru a asigura victoria în Ucraina, cel mai puternic semnal al Kremlinului de până acum că cel mai sângeros conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial nu va escalada într-un război nuclear.

Putin nu exclude modificare doctrinei nucleare

Dar el a mai spus că nu exclude modificări ale doctrinei nucleare a Rusiei. Acest lucru a fost văzut ca un semn din cap la presiunile exercitate de adepții liniei dure din elita rusă, care consideră că Putin ar trebui să poată acționa mai rapid în cazul unei escaladări nucleare și să reducă limita de utilizare.

Putin a declarat din nou săptămâna trecută că doctrina nucleară ar putea fi schimbată deoarece adversarii Rusiei dezvoltă dispozitive nucleare cu randament foarte scăzut.

Atât Moscova, cât și Washingtonul au făcut reduceri puternice ale numărului de arme pe măsură ce Uniunea Sovietică s-a prăbușit, dar arhitectura de control al armelor din Războiul Rece s-a prăbușit și mulți diplomați spun că se tem acum de o nouă cursă a înarmărilor.

Statele Unite ar putea fi nevoite să desfășoare mai multe arme nucleare strategice în anii următori pentru a descuraja amenințările tot mai mari din partea Rusiei, Chinei și a altor adversari, a declarat luna aceasta un consilier de rang înalt de la Casa Albă.

Rusia afirmă că este interesată să discute cu Statele Unite despre controlul armelor, dar numai ca parte a unei discuții mai ample care implică securitatea europeană și viitorul Ucrainei.

În raportul american 2022 Nuclear Posture Review se afirmă că atât Rusia, cât și China își dezvoltă arsenalele nucleare, astfel încât, până în anii 2030, „Statele Unite se vor confrunta, pentru prima dată în istoria lor, cu două mari puteri nucleare ca și concurenți strategici și potențiali adversari”.

INTERVIURILE HotNews.ro