Sari direct la conținut

Motiunea PSD a fost depusa la Parlament

Dupa mai multe amanari, social-democratii au depus, luni, in Parlament, mult mediatizata motiune de cenzura la adresa cabinetului Tariceanu ll. In textul intitlulat „1000 de zile de haos – Sfarsitul guvernarii de dreapta”, se arata ca “dupa sase luni de guvernare dezamagitoare, constatam ca Guvernul nu mai patineaza, ci se scufunda”.

Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis ca documentul va fi citit in plen joi, 27 septembrie, urmand sa fie votata pe 3 octombrie.

Pentru a trece, motiunea de cenzura a PSD are nevoie de votul a 232 de parlamentari, adica jumatate plus unu din numarul de mandate ocupate. Teoretic, numarul reprezentantilor PSD, PD si PLD depaseste acest numar, dar reusita motiunii depinde de votul unei parti dintre parlamentarii social-democrati.

Printre deputatii si senatorii PSD exista suspiciuni cu privire la modul in care vor vota parlamentarii din jurul lui Ion Iliescu, printre care Razvan Theodorescu, Serban Nicolae, Adrian Paunescu, dar si cei apropiati de Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc si Adrian Nastase.

Documentul se bucura, la nivel declarativ, de sprijinul parlamentarilor PSD, PD si PLD. In realitate, insa, este de asteptat ca o parte dintre alesii social-democrati sa voteze impotriva motiunii.

„Majoritatea artificiala, impusa impotriva vointei electoratului in 2004 de catre presedintele Basescu, s-a destramat, Alianta PNL-PD a murit, iar guvernul ultraminoritar PNL-UDMR a ramas sa stinga lumina”, se mai arata in motiune.

Dupa ce este depusa, in maximum cinci zile lucratoare motiunea trebuie citita in Parlament si apoi, intr-un termen de trei zile, trebuie dezbatuta si votata. Democratii cer ca votul sa se faca prin apel nominal, dar PSD este impotriva.

O parte dintre liderii PSD a cerut, insa, ca reprezentantii partidelor care au declarat ca sustin motiune sa voteze la vedere, adica aratand colegilor bilele in momentul votului, dar presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat ca, daca va observa o asemenea practica, va suspenda sedinta si va relua votul.

Miza votului la vedere este verificarea optiunii fiecarui parlamentar in parte si totodata detinerea controlului asupra numarul necesar de voturi favorabil pentru adoptarea motiunii de cenzura. La adapostul procedurii de vot secret fiecare parlamentar poate vota conform “constiintei intereselor proprii” care, pot fi diferite fata de cele ale partidului pe care il reprezinta.

Potrivit Regulamentelor Camerei Deputatilor si Senatului, votul in cazul unei motiuni de cenzura este secret si se exercita cu ajutorul a doua bile, una alba si una neagra.

Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a precizat ca si parlamentari din afara PSD si-au exprimat dorinta de a semna pe lista de sustinere a motiunii, dar ca lideri partidului au decis ca aceasta sa fie asumata si initiata doar de membrii PSD.

Secretarul Camerei Deputatilor, Ioan Munteanu, a declarat ca Biroul Permanent a decis ca miercuri sa aiba loc sedinta birourilor reunite in care se va lua act de depunerea motiunii, documentul urmand sa fie citit in plen.

Documentul a fost depus la ambele camere ale legislativului la ora 16.00, fiind semnat de 139 de parlamentari PSD. Secretarul general al PSD, Titus Corlatean, a declarat ca au semnat toti alesii social-democrati, cu exceptia europarlamentarilor si a celor aflati in concediu de boala.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro