Sari direct la conținut

Mult așteptatele avioane F-16 sunt în drum spre Ucraina, anunță Stoltenberg: Vor zbura pe cer vara aceasta

HotNews.ro
F-16 Fighting Falcon al armatei americane, Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia
F-16 Fighting Falcon al armatei americane, Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

La peste doi ani de la solicitările Kievului, Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a anunțat miercuri că avioanele de luptă F-16 sunt în drum spre Ucraina din Danemarca și Țările de Jos chiar în acest moment, adăugând că vor zbura pe cerul Ucrainei în această vară, relatează Reuters.

Blinken, vorbind la un eveniment în marginea summitului NATO de la Washington, a declarat că un pachet incredibil de robust pentru Ucraina va fi dezvăluit în următoarele două zile, care va construi o punte clară și puternică pentru aderarea Ucrainei la NATO.

„De asemenea, sunt încântat să anunț că, în timp ce vorbim, este în curs de desfășurare transferul avioanelor F-16, care vin din Danemarca, care vin din Olanda”, a spus Blinken.


„Și acele avioane… vor zbura pe cerul Ucrainei în această vară pentru a se asigura că Ucraina poate continua să se apere eficient împotriva agresiunii ruse”.

De altfel, cu câteva momente înainte de anunțul lui Stoltenberg, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că se așteaptă ca miercuri să fie luate decizii cu privire la mai multe livrări de avioane F-16 către Ucraina.

„Astăzi continuăm să lucrăm la Washington. Va exista, în special, o decizie cu privire la F-16 foarte curând. Creștem numărul de aeronave disponibile pentru Ucraina”, a spus el într-o adresă video publicată pe Telegram în timpul unui summit NATO. 

Livrările avioanelor de luptă vin la peste doi ani de când Ucraina a început să solicite țărilor NATO aceste tipuri de aeronave de luptă pentru a o ajuta să lupte împotriva forțelor ruse.

Durata procesului, de la procurarea avioanelor proiectate de SUA și până la instruirea piloților ucraineni pentru ca aceștia să poată zbura cu ele, a frustrat Kievul.

Rusia a avut timp să-și pregătească apărarea pentru a încerca să anuleze impactul avioanelor F-16, iar Ucraina a trebuit să supraviețuiască cu o forță aeriană echivalentă cu o fracțiune din dimensiunea și sofisticarea aeronavelor din flota rusă, nota anterior Reuters.

Sisteme Patriot suplimentare pentru Ucraina

Întărirea apărării antiaeriene este crucială pentru Ucraina, în timp ce Moscova și-a reînnoit atacurile aeriene asupra rețelei electrice naționale a Ucrainei în primăvară, provocând pene de curent.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că dorește să dubleze capacitatea de apărare aeriană a Ucrainei în timpul verii și că țara sa are nevoie de cel puțin șapte sisteme Patriot suplimentare pentru a se proteja.

Membrii NATO au anunțat livrarea a cinci sisteme Patriot și a altor sisteme strategice de apărare aeriană pentru a ajuta Ucraina. Mai multe anunțuri cu privire la noi ajutoare erau așteptate la summitul din această săptămână de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare a alianței.

O declarație comună a liderilor Statelor Unite, Danemarcei și Olandei a spus că Danemarca și Olanda sunt pe cale de a dona Ucrainei F-16 de fabricație americană, cu sprijinul Statelor Unite.

„Suntem recunoscători Belgiei și Norvegiei pentru angajamentul de a furniza avioane suplimentare și celorlalți membri ai Coaliției pentru Capacitatea Forțelor Aeriene pentru sprijinul lor”, se arată în declarație, adăugând că grupul s-a angajat să îmbunătățească în continuare capacitățile aeriene ale Ucrainei.

Citește și:

Sosirea avioanelor de vânătoare F-16 în Ucraina nu va schimba rapid soarta războiului: de ce riscă acestea să fie „doborâte în număr mare”

INTERVIURILE HotNews.ro