În plină ofensivă ucraineană, NATO se confruntă cu provocarea de a înlocui armele occidentale distruse
Într-un moment în care Kievul a lansat o contraofensivă care înregistrează pierderi materiale în creștere, aliații săi din NATO sunt presați să înlocuiască pe termen lung armamentul occidental distrus pe câmpul de luptă și să furnizeze cantități masive de muniții fără a-și afecta propriile armate, potrivit AFP.
Arborând ca trofee în ultimele zile fotografii ale unor tancuri americane și germane avariate sau abandonate, Rusia susține că a distrus între 25% și 30% din armamentul occidental primit de Ucraina. Această cifră este, fără îndoială, mult umflată, dar este imposibil de verificat în mod independent.
Singurul lucru cert este că, confruntate cu câmpuri de mine și artileria rusă feroce, forțele ucrainene suferă în mod logic pierderi în încercarea de a străpunge liniile de apărare ale inamicului. Și acesta este doar începutul, deoarece Kievul este departe de a-și fi aruncat toate forțele în luptă.
Potrivit site-ului specializat Oryx, care înregistrează aceste pierderi cu ajutorul unor fotografii și înregistrări video realizate pe câmpul de luptă, Kievul a pierdut 4 tancuri germane Leopard, livrate recent, 2 tancuri de recunoaștere franceze AMX-10 RC FR și peste 70 de blindate occidentale.
„Bătălia va deveni, fără îndoială, mai dură. Pentru partenerii internaționali ai Ucrainei, este posibil ca vara să fie foarte inconfortabilă. Victimele vor crește, iar succesele vor avea nevoie de timp pentru a se materializa”, avertizează Jack Watling, de la think-tank-ul britanic Royal United Services Institute (RUSI).
„Este vital ca programele de antrenament pentru unitățile ucrainene să continue și ca industria de apărare să se mobilizeze pentru a furniza Ucrainei echipamente militare pe termen lung”, adăugând că Ucraina este total dependentă de aliații săi în această privință.
În ciuda eforturilor europene de a accelera ritmurile de producție, unele țări au avertizat deja asupra limitelor acestora. „Nu vom putea înlocui fiecare tanc care nu mai funcționează”, a declarat luni ministrul german al Apărării, Boris Pistorius.
Chestiunea aprovizionării forțelor ucrainene s-a aflat în centrul reuniunii Grupului de contact pentru Ucraina de joi de la Bruxelles, la care au participat industriașii din domeniul apărării înainte de reuniunea miniștrilor apărării din Alianță.
Efort dublu de producție
„Analizăm modul în care putem continua să furnizăm ajutor Ucrainei, păstrând în același timp propriile noastre capacități de apărare”, rezumă o sursă guvernamentală europeană.
Statele Unite au dat startul marți, promițând un ajutor militar suplimentar de 325 de milioane de dolari, inclusiv vehicule blindate și sisteme de apărare aeriană ucrainene.
Alte anunțuri ar putea fi făcute la următorul summit al NATO, care va avea loc la Vilnius, pe 11 și 12 iulie.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a insistat joi asupra faptului că „există o nevoie urgentă de a-i sprijini” în timpul ofensivei lor, într-un interviu acordat emisiunii franceze „C dans l’air”, difuzată pe France 5.
„Și, foarte probabil, ne vom angaja, la summitul (de la Vilnius), la un program de sprijin pentru Ucraina pe mai mulți ani”, a adăugat el.
În ceea ce privește muniția, Comisia Europeană a prezentat la începutul lunii mai un plan de 500 de milioane de euro pentru a accelera ritmul și a ajunge la un volum de un milion de obuze pe an produse în UE.
„Ne dublăm eforturile în producția de muniții pentru tancuri”, a asigurat recent pentru AFP Harald Weismüller, directorul uzinei Rheinmetall din Unterlüss, în Saxonia Inferioară (Germania).
Grupul de armament, primul producător european de muniții pentru tancuri și artilerie, face să funcționeze la turație maximă cel mai mare complex industrial de apărare din țară pentru a acoperi necesarul de blindate și muniții pentru frontul ucrainean și pentru a reface stocurile pentru statele membre NATO.
Produsul emblematic al uzinei Unterlüss este reprezentat de proiectilele de 120 mm pentru blindatul Leopard 2, tanc de luptă german pe care Berlinul a acceptat anul acesta să îl furnizeze Kievului după luni de ezitare.
Ritmul de producție a crescut de la 60.000 de unități pe an înainte de războiul rusesc împotriva Ucrainei la 240.000.
O altă problemă cheie este întreținerea echipamentelor occidentale, care trebuie să poată fi reparate rapid și trimise înapoi pe câmpul de luptă.
Potrivit presei ucrainene, Berlinul și Varșovia sunt aproape de a încheia un acord privind crearea unui centru de întreținere în Polonia pentru repararea tancurilor Leopard avariate în teatrul ucrainean.
Centre similare există deja în Slovacia și România.