Sari direct la conținut

Înainte de a face omletă, trebuie să spargi niscaiva ouă

Contributors.ro
Mircea Morariu, Foto: Arhiva personala
Mircea Morariu, Foto: Arhiva personala

Un sondaj intern al USR vrea să ne convingă că ancheta Rise Project referitoare la eșecurile suspecte în afacerile cu fonduri europene înregistrate de firmele conduse sau controlate de dl. Dan Barna, președintele și candidatul la prezidențiale al partidului, nu l-ar fi afectat pe acesta electoral decât cu un procent.

Dl. Dan Barna s-ar situa pe mai departe pe un destul de confortabil loc trei, la doar vreo patru procente de președintele în exercițiu al PSD și premierul demis al României, d-na Viorica Dăncilă. Dl. Dan Barna ar trebui să recupereze ceea ce ori nu a avut ori a pierdut și aceasta până la data de 10 noiembrie în vreme ce d-na Dăncilă ar trebui să conserve procentele avute spre a-și asigura prezența în turul al doilea, programat să aibă loc două săptămâni mai târziu. Mai greu de spus însă de unde și cum va putea dl. Dan Barna să recupereze, în schimb mai simplu de găsit resursele de conservare și de creștere ale d-nei Dăncilă. Aceasta dacă admitem că sondajul USR este corect.

Pentru d-na Viorica Vasilica Dăncilă căderea în Parlament a guvernului condus de dl. Ludovic Orban înseamnă o chestiune de viață și de moarte. O eventuală respingere a listei de miniștri din Cabinetul Orban va fi nu doar o victorie a PSD, ci și o victorie personală a fostei profesoare de Discipline tehnologice de la atât de bătutul de soartă liceu industrial din Videle. Respingerea în cauză îi va permite premierului demis nu doar să organizeze și să urmărească din Palatul Victoria cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidențiale, ci și să crească în sondaje. Respingerea guvernului Orban va da o gură de oxigen activului de partid din teritoriu, va arăta că pentru PSD nu totul este definitiv pierdut, îi va spori votanții.

Pentru dl. Barna, căderea la vot a guvernului Orban va reprezenta semnul că nu mai prea are șanse de a ajunge în turul al doilea. Cei care i-ar fi dat votul d-lui Barna s-ar putea să se răzgândească, să se reorienteze spre președintele Iohannis și aceasta fiindcă își doresc obligatoriu, cu orice preț, victoria Dreptei. Dar și îndeplinirea dezideratelor cărora le-au dat ei înșiși expresie la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, ca și în ziua în care au așteptat cu sufletul la gură rezultatele dezbaterii și votării moțiunii de cenzură.

Chiar dacă în cele din urmă USR a anunțat că își va da votul guvernului Orban, simpatizanții lui nu uită ezitările, fandoselile și fasolelile d-lui Barna&co. Care, așa după cum bine arăta dl. Andrei Cornea într-un comentariu publicat joia trecută în Dilema veche, sunt gata să salveze România, însă exclusiv grație eforturilor altora.

Nu, nu e vorba în toată această evoluție simplă a faptelor despre cine știe ce implicare a activilor și rezerviștilor din Servicii, așa după cum se tot chinuie să ne demonstreze în aparițiile sale televizate inflaționiste pretinsul „maestru” Ion Cristoiu.

Nu e vorba nici despre faptul că nu ştiu pe unde, în exteriorul ţării, s-ar fi decis că alegerile prezidențiale trebuie câștigate chiar și dormind de dl. Klaus Iohannis. Căruia i-ar fi mult mai convenabil să o aibă drept adversară în turul al doilea pe d-na Viorica Dăncilă.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro