Sari direct la conținut

NATO a aprobat planul de punere in aplicare a embargoului asupra armelor in Libia, insa nu a luat nicio decizie privind implicarea in operatiunile militare desfasurate de coalitie

HotNews.ro

Ambasadorii NATO au aprobat un plan de operatiuni pentru a ajuta la executarea embargoului ONU, privind vanzarile de arme si de materiale de represiune in Libia, insa nu au reusit sa convina asupra unui plan privind interventia militara, relateaza Reuters. Un oficial NATO a afirmat ca e nevoie de mai multe discutii privind posibila implicare a NATO in executarea rezolutiei ONU.

O decizie privind implicarea Aliantei Nord Atlantice in operatiunile desfasurate de coalitie in Libia a fost blocata de Turcia, care s-a opus interventiei NATO in aceasta tara.

Reprezentantii celor 28 de natiuni ale Aliantei Nord Atlantice se vor reuni, din nou pentru a se pune de acord asupra aplicarii planului de executare a embargoului asupra armelor, care ar implica utilizarea de aeronave si nave ale aliatilor pentru a preveni ca armele sa ajunga la fortele liderului libian Muammar Gaddafi.

Mai multe natiuni NATO, intre care si Franta, Marea Britanie si Statele Unite au luat parte la atacurile aeriene lansate in Libia, duminica; insa, reprezentantii NATO au avut opinii diferite cu privire la participarea NATO la aceste operatiuni.

Germania s-a pronuntat impotriva interventiei straine in Libia, iar diplomati afirma ca Franta se declara impotriva implicarii NATO, facand trimitere la reputatia Aliantei in lumea araba, ca urmare a razboiului din Afganistan si avand in vedere ca aceasta a fost vazuta ca fiind dominata de Statele Unite ale Americii.

Diplomatii spun ca Marea Britanie, Statele Unite si Canada s-au numarat printre statele care au dorit ca alianta NATO sa preia conducerea in Libia.

Secretarul american al Apararii, Robert Gates a dat asigurari ca Statele Unite nu ar juca „rolul dominant”, in interventia militara, alte tari fiind obligate sa preia conducerea „in zilele urmatoare.” „Avem un rol militar in coalitie, dar nu un rol dominant”, a spus oficialul, mentionand ca tarile arabe s-au aratat ostile fata de ideea de a interveni sub steagul NATO.

Conducerea NATO va trebui sa decida daca Alianta Nord Atlantica se va alatura atacurilor desfasurate in Libia de coalitia internationala, in frunte cu Statele Unite, Franta si Marea Britanie, transmite duminica AP, citand surse diplomatice. Organismul international va hotari daca alianta se va implica in operatiunile desfasurate de coalitie sau se va limita la a oferi sprijin logistic, de spionaj si de alta natura statelor care iau parte la interventi.

Aparate de zbor din SUA, Franta, Marea Britanie, Italia si Canada au lansat, sambata, raiduri aeriene impotriva unor tinte militare din Libia apartinand regimului lui Muammar Gaddafi, in cadrul operatiunii „Odyssey Dawn”. Bombardamentele au fost declansate in aceeasi zi in care inalti oficiali americani, din Europa si lumea araba au hotarat, la Paris, in cadrul unui summit special dedicat Libiei, inceperea imediata a operatiunilor militare pentru a proteja civilii ca urmare a luptelor dintre fortele loiale lui Gaddafi si rebeli. Libia a cerut reunirea de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU, calificand atacurile drept „barbare”, iar Muammar Gaddafi a amenintat ca va ataca „obiective civile si militare” din Marea Mediterana.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro