Sari direct la conținut

NATO respinge cererea lui Zelenski de creare a unei zone de excludere aeriană în Ucraina

HotNews.ro
Volodimir Zelenski, Foto: ukrinform.net
Volodimir Zelenski, Foto: ukrinform.net

Membrii NATO au respins vineri cererea Kievului de a crea o zonă de excludere aeriană în Ucraina, a declarat secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg.

„Problema a fost ridicată și Aliații au convenit că nu ar trebui să avem avioane NATO în spațiul aerian ucrainean sau trupe NATO la sol. Înţelegem situaţia disperată, dar considerăm în acelaşi timp că, dacă facem aceasta (crearea unei zone de excludere aeriană – n.r.), vom ajunge la ceva care ar conduce la un război total în Europa, care ar implica mai multe ţări’”, a declarat Jens Stoltenberg după o reuniune de urgență a miniștrilor de externe ale statelor NATO.

El a spus că responsabilitatea NATO este de a preveni extinderea războiului dincolo de granițele Ucrainei „întrucât ar fi chiar şi mai periculos, mai devastator şi ar provoca şi mai multă suferinţă”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi NATO și aliaților occidentali să impună o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, pe fondul invaziei Rusiei și bombardamentelor aeriene asupra unor orașe.

„Și dacă voi nu aveți puterea de a închide cerul, atunci dați-mi mie avioanele”, a spus el .

Zelenski a cerut Occidentului să sporească sprijinul pentru țara sa, avertizând că, dacă Ucraina va fi învinsă de Rusia, aceasta va ataca celelalte țări din Europa de Est pentru a ajunge „până la zidul Berlinului”.

„Dacă noi dispărem, Dumnezeu să ne ocrotească, vor urma Letonia, Lituania, Estonia etc… Până la zidul Berlinului, credeți-mă!”, a spus Volodimir Zelenski, apreciind că Moscova ar putea avea ca obiectiv reconstruirea sferei de influență a URSS în Europa.

Șeful Consiliului European, Charles Michel, a răspuns susținând că aplicarea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei – așa cum a cerut președintele ucrainean, Volodimir Zelenski – ține de decizia NATO, dar că ar fi „un pas prea departe”, cu un „risc real de escaladare și un risc real pentru un posibil al treilea război mondial”.

UE nu este în război cu Rusia. Realitatea este că Rusia a lansat un război sălbatic împotriva Ucrainei”, a spus Michel.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro