Închisoare pentru incitare la violenţă sau ură împotriva politicienilor – lege promulgată
- Redactia Hotnews
Incitarea la violenţă, ură sau discriminare se consideră infracţiune dacă se adresează şi pe criteriul de apartenenţă politică sau de opinie și este pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, conform unei legi promulgate miercuri de către președintele Klaus Iohannis.
Legea vizează modificarea art. 369 din Codul penal în vederea soluţionării aspectelor ridicate de Comisia Europeană prin scrisoarea suplimentară de punere în întârziere în Cauza 2016/2075 în cadrul procedurii de infringement şi a deficienţelor semnalate de aceasta.
Legea propune eliminarea sintagmei criticate de Comisia Europeană, astfel încât infracţiunea de incitare la violenţă, ură sau discriminare să poată fi reţinută dacă făptuitorul a săvârşit elementul material indiferent dacă acesta a considerat ori nu drept cauze ale inferiorităţii unei persoane în raport cu celelalte pe baza criteriilor de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA.
„Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, prevede legea.
Proiectul de lege a fost inițiat de Guvern și modifică art.369 din Codul penal care se referă la incitarea la ură sau discriminarea. Mai exact, modificările aduse au ca scop soluționarea aspectelor ridicate de Comisia Europeană prin scrisoarea suplimentară de punere în întârziere în Cauza 2016/2075 în cadrul procedurii de infringement și a deficiențelor semnalate de aceasta.
Proiectul de lege promulgat elimina sintagma criticată de COM, astfel încât infracțiunea de incitare la violență, ură sau discriminare să poată fi reținută dacă făptuitorul a săvârșit elementul material indiferent dacă acesta a considerat ori nu drept cauze ale inferiorității unei persoane în raport cu celelalte pe baza criteriilor de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenență politică, avere, origine socială, vârstă dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecție HIV/SIDA.
Pînă acum, art. 369 din Codul Penal prevedea ca „incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.
Reamintim că în 2021 președintele Klaus Iohannis a sesizat la Curtea Constituțională a României (CCR) legea potrivit căreia incitarea la violență, ură sau discriminare împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, șeful statului motivând că lipsesc din actul normativ criteriile în urma cărora va fi incriminată o astfel de infracțiune.
La vremea respectivă, președintele atrăgea atenția că soluția legislativă aducea atingere atât principiului previzibilității și clarității normelor.
Totodată USR a atacat la CCR proiectul după ce legea a fost modificată din nou în Parlament și s-a adăugat și criteriul „apartenenței politice” între categoriile vizate.
Pe 28 aprilie 2022, CCR a respins ca neîntemeiate obiecțiile de neconstituționalitate ale Avocatului Poporului și USR pe proiectul de lege.
Astfel proiectul de lege inițiat de Guvern și-a reluat traseul legislativ iar în debutul sesiunii parlamentare de toamnă, Camera Deputaților a dat votul final. Proiectul de lege a mers la președinte, la promulgare. ((Foto: Dreamstime.com)