Neo-nazistii din Irlanda de Nord ameninta si localnicii care i-au aparat pe romi
Unul dintre irlandezii care au aparat romanii de etnie roma in violentele din ultimele zile a fost amenintat cu bombardarea locuintei. Acesta afirma ca momentul este propice pentru a invinge grupurile rasiste, inca in numar mic. Presa britanica dezbate, in continuare, rasismul din Ulster. Autoritatile romane aflate in Belfast se pregatesc sa repatrieze majoritatea romilor abuzati.
Paddy Meehan a fost instiintat de Politia Irlandei de Nord (PSNI) ca lucuinta sa ar putea fi bombardata, informeaza publicatia Belfast Telegraph. Politia leaga avertismentul de evenimentele din ultimele zece zile.
Rasistii trebuie stopati cat timp sunt in grupuri mici
Patrick Meehan, care a ajutat la organizarea protestului anti-rasist si care a pazit locuintele romilor romani din sudul Belfastului, nu a dormit acasa noaptea trecuta, dar este hotarat sa-si continue suportul pentru victimele rasistilor. El a declarat pentru Belfast Telegraph ca amenintarea este una de lasitate.
„Nu voi parasi zona, sa fie clar. Vreau ca acesti oameni (rasistii, n.red) sa stie ca sunt izolati si nu au ce oferi oamenilor din zona. N-au facut decat sa-si demonstreze lasitatea si sa se ia de un segment vulnerabil al populatiei, iar acum vor sa faca la fel si cu cei care i-au aparat. Este important ca locuitorii comunitatii locale sa se mobilizeze si sa-i invinga (pe neo-nazisti, n.red) atat timp cat sunt in grupuri mici, iar eu cu localnicii tocmai asta intentionam sa facem”, a declarat Paddy Meehan.
El a declarat pentru publicatia nord-irlandeza ca a vorbit cu famiile romane, dupa ce acestea au fost mutate, si le-a asigurat ca va face tot ce se va putea pentru a le sti in siguranta.
PSNI a fost acuzata ca s-a mobilizat prea tarziu in cazul atacurilor asupra romilor. Bordul Politiei din Ulster a luat apararea sectiei locale, spunand ca a actionat conform protocolului.
Atacurile din ultimele zile din Belfast, inclusiv asupra familiei de romi romani din est, au continuat sa fie subiectul presei locale si nationale. Tot in Belfast Telegraph, reprezentanti ai Oficiului pentru Copii din Irlanda de Nord au indicat faptul ca violentele dovedesc un anumit grad de rasism in Irlanda de Nord. Seful ONG-ului, Celine McStravick, si-a afirmat ingrijorarea fata de atacurile care au facut ca si mai multe familii de romani sa-si paraseasca domiciliul.
„Oare irlandezii emigrati vor sa se intoarca?”
Jurnalistii BBC comentau evenimentele in cadrul analizei stirilor din noaptea trecuta. Unul dintre analisti spunea ca emigrantii din Ulster reprezinta, in total, doar 1% din populatia nord-irlandeza. Acest procent a fost conturat in ultimii ani, dupa ce mai multe tari au intrat in UE. Rasismul a luat proportie de secta, a concis acesta.
Un alt analist BBC spune ca irlandezii au emigrat in numar mare in toata lumea. „Oare acestia vor sa se intoarca?”, intreba retoric si ironic jurnalistul BBC. Prezentatorul BBC Joe Lindsay din Irlanda de Nord a declarat ca a fost consternat in fata violentelor „fanaticilor cu minte putina, care nu doresc sa vada aceasta tara progresand dincolo de titlurile din presa si de violente.”
Lindsay a adaugat ca este important ca actiunile rasiste sa ramana izolate, iar cei care le-au ales tara pentru a trai sa se simta bine-primiti. „Personal, vreau sa traiesc intr-o societate multiculturala si sa fiu expus la ceea ce alte nationalitati si culturi aduc in aceasta tara”, a adaugat acesta.
Aproape toti romii abuzati se vor repatria
Oficialitatile romane s-au intalnit vineri cu cele din Ulster in Belfast si urmeaza sa continue discutiile si azi pentru a solutiona problema. Conform Belfast Telegraph, ministrul Martin McGuinness a condamnat violentele, considerandu-le „rusinoase, deplorabile, au suparat intreaga comunitate si nu reprezinta adevarata natura a prietenoasei si primitoarei comunitati nord-irlandeze.”
Acesta a adaugat ca nord-irlandezii sunt rusinati de abuzurile rasiste asupra comunitatii minoritare romane. Aflat in prima sa vizita in Belfast, ambasadorul roman la Londra, Ion Jinga, a reiterat cerinta ca autoritatile locale sa previna evenimente similare.
Consulul general al Romaniei la Londra, Mihai Delcea, a afirmat la Belfast ca famiile romane de etnie roma „sunt putin stresate de mutarea fortata”, dar a apreciat ca acestea se afla pe maini bune. Delcea a mai spus ca unele familii si-au exprimat dorinta de a ramane, insa majoritatea s-au aratat dornice de a se repatria. Consulul a exprimat necesitatea consolidarii relatiilor intre imigranti si comunitatea din Irlanda de Nord, pe fondul atacurilor si amenintarilor la adresa romanilor din Belfast, informează Belfast Telegraph in editia online.