Sari direct la conținut

Nepoate, lasa-ne! (de Gelu Trandafir)

Cotidianul

In Romania, liderul Camerei Deputatilor se duce pe furis sa fie audiat de procurorii Departamentului Anticoruptie. La opt si jumatate dimineata s-a prezentat Nastase la DNA, sa nu-l vada presa. Pentru imaginea PSD, individul e o pacoste, au constatat colegii. Si totusi „pacostea” sta in continuare mot peste Camera Deputatilor. Cum putem scapa de ea?

Colegii de partid nu-l mai considera potrivit sa le fie lider. Are probleme dupa Afacerea Matusa. Vorba lui Geoana, Nastase a luat „decizia nefericita de a face nu stiu ce declaratie de avere”. La sfirsit de saptamina, Geoana, Mitrea si oamenii lui Rus au constatat ca „aceasta problema a matusilor a capatat o amploare fara precedent, a excitat un nerv sensibil al opiniei publice”.

Si l-au „autosuspendat” pe nepotul Adrian care anuntase cu patru zile inainte ca nu se va da batut. Prabusea imaginea partidului, atacat fiind din toate partile de presa din pricina povestirii SF cu matusa mega-afacerista.

Ca sa poata explica „autosuspendarea”, Mircea Geoana a facut referire de saisprezece ori la „problema etica si morala” pe care o aveau PSD si Nastase. Dar mai este o problema pe care Geoana nu a rezolvat-o. Una de logica, „etica si morala” care priveste marea majoritate a alegatorilor romani, fara carnet de PSD.

Acestia nu au primit satisfactie prin „autosuspendarea” lui Nastase din functia de presedinte executiv al PSD, care, oricum, forteaza pina la incalcare statutul formatiunii. Problema noastra, a nepesedistilor, este ca nepotul Adrian ramine in fruntea Camerei Deputatilor. Unde este logica aici, domnule Geoana? Intelegem primul rationament.

Nastase nu e bun pentru partid, caci il trage in prapastie si e bine sa fie „autosuspendat”. Dar daca nu este bun pentru partid, cum de este bun in fruntea Camerei Deputatilor? Imaginea Parlamentului, si asa la cote de avarie, nu are si ea de suferit?

Si cu majoritatea avem o problema. S-a scremut luni de-a rindul, fortind regulamentul si blocind activitatea legislativa doar pentru a reusi sa-l schimbe pe Nastase. Dar majoritatea parlamentara e discreta tocmai acum, cind impricinatul a fost pus la podea de presa si de-ai sai.

Nu s-a repezit sa ceara schimbarea din fruntea Camerei Deputatilor a celui care e nevoit acum sa se duca dimineata devreme pentru explicatii la Parchet.

Traian Ungureanu remarca ieri ca Nastase nu a depus declaratia de avere la partid, in calitate de presedinte executiv al PSD, ci la Parlament, ca sef de Camera. Chiar purtatoarea de cuvint a presedintelui Camerei Deputatilor a recunoscut ca „toate problemele domnului Nastase au la origine publicarea pe site-ul Camerei a declaratiei de avere”. De acolo vin problemele, acolo e si solutia.

Dar un regulament de functionare prost croit, complicitatea Curtii Constitutionale si indecizia actualei puteri lasa initiativa schimbarii presedintelui Camerei Deputatilor grupului parlamentar care l-a propus, adica PSD-ului, decizia finala apartinind totusi majoritatii.

Debarcarea lui Nastase se poate deci produce doar daca Alianta PNL-PD si PSD-ul se hotarasc sa lucreze impreuna pentru binele public in aceasta chestiune. Si sa ne scape de nepot. Cit timp Adrian Nastase ramine liderul Camerei Deputatilor, rafuiala Partidului cu Romania continua, iar „autosuspendarea” poate fi considerata doar o reasezare in rafuielile interne.

Prin „autosuspendare” de la virful PSD, problema Nepotul si Matusa nu a devenit una personala, asa cum se iluzioneaza Mircea Geoana, care s-a repezit sa o decreteze „tema inchisa”. Chiar el marturisea ca „e o chestiune care este vorbita in fiecare birt din coltul tarii, romanii din strainatate ne trimit e-mail-uri si spun «ce faceti dom’le»?” Chiar asa, ce faceti?

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro