Sari direct la conținut

„Nici nu l-au băgat în seamă…” Dragoș Pătraru despre marea surpriză a primarului independent Polițeanu din Ploiești

HotNews.ro
Mihai Polițeanu, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Mihai Polițeanu, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Mihai Polițeanu a produs una din surprizele alegerilor locale din 9 iunie și a câștigat ca independent Primăria Ploiești. Este pentru prima dată după Revoluție când PSD sau PNL nu are primar în acest oraș, dar fix acest statut de candidat din afara celor două partide l-a ajutat să obțină voturile, spune Dragoș Pătraru, jurnalist care locuiești în Ploiești, pentru Panorama.

„Pe ploieșteni i-a enervat foarte tare treaba cu apa caldă și căldura. Apoi, și faptul că actualul primar, Andrei Volosevici, a trecut de la PNL la PSD. Astea sunt lucruri care nu se acceptă așa ușor. Oamenii din Ploiești fie au votat cu PSD ca să fie împotriva PNL-ului, fie invers”, explică Dragoș Pătraru.

Pe lângă faptul că PSD și PNL au decontat insuccesele din trecut, a contat mult pentru alegerea lui Polițeanu și faptul că cele două formațiunii au avut candidați diferiți spre deosebire de alte orașe unde au ales să meargă în alianță.

„Prahova are, la fel ca celelalte județe, grupuri de interese, conduse de așa-numiții baroni locali, ca peste tot în țară. Ce e specific la Ploiești e că aici a apărut la un moment dat o concurență acerbă între baronii PSD și baronii PNL, ambele aripi fiind destul de puternice. E o concurență reală”, spune Ovidiu Voicu director executiv al Centrului pentru Inovare Publică și ploieștean la orgine.

„Acum, la alegeri, cele două partide nu au avut un candidat unic și s-au luptat între ele, ceea ce a facilitat o victorie pentru un independent, fiind alegeri într-un singur tur”, explică el.

Dar dincolo de aceste lucruri, a contat mult și aroganța celor două mari partide care nu l-au considerat pe Polițeanu un candidat cu șanse pentru Primăria Prahova.

„Ei nu s-au gândit niciun moment la Polițeanu, nici nu l-au băgat în seamă în campanie. Pesediștii credeau că Polițeanu, cel mult, o să-i ia din voturi lui Nica, candidatul PNL”, a explicat Dragoș Pătraru.

În trecut, Polițeanu a fost membru USR dar a plecat din formațiune acuzând că filiala locală a USR Prahova este subordonată PNL și lui Iulian Dumitrescu. Faptul că nu a fost asociat cu USR l-a ajutat în alegeri, spune Oana Băluță, doctor în științe politice.

„A avut și o comunicare mai neconflictuală. A mers mult pe o campanie pozitivă. OK, a spus și că vrea să scape Prahova de baroni, că vrea să trimită PSD și PNL în opoziție, dar trebuia să spună și asta. Dar când mergea pe teren, vorbea despre problemele concrete ale oamenilor și cum le poate rezolva. Nu avea o campanie de tipul – votați cu noi, ca să nu votați cu ceilalți. Asta a atras un public mai larg, nu doar acel nucleu dur anti-PSD sau anti-PNL”, explică și Ovidiu Voicu.

Ierarhia finală în cursa pentru Primăria Ploiești, așa cum reiese din datele BEM, este următoare:

  • Mihai Poliţeanu (independent) -17.913 de voturi (25,49%);
  • Bogdan Nica (PNL) -14.098 de voturi (20,06%);
  • Andrei Volosevici (PSD) -13.623 de voturi (19,39%);
  • Răzvan Enescu (ADU) – 8.030 de voturi valabil exprimate (11,43%).

În ceea ce priveşte componenţa viitorului Consiliul Local, Alianţa PSD-PUSL a obţinut 6 mandate, la egalitate cu PNL, ADU are 5 mandate, Partidul „Mişcarea Noi, Ploieştenii”, care l-a susţinut pe primarul ales Mihai Poliţeanu – 4 mandate, AUR – 4 mandate şi Partidul „România în Acţiune” – două mandate.

INTERVIURILE HotNews.ro