Sari direct la conținut

Nicolae Ciucă, un nou mesaj video, despre motivul pentru care PNL „nu mai poate avea dialog politic” cu PSD

HotNews.ro
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, care este și candidatul formațiunii la alegerile prezidențiale din acest an, a revenit marți seară cu un nou mesaj video, în care critică încă o dată decizia Curții Constiționale a României (CCR) de respingere a candidaturii Dianei Șoșoacă și susține că „principalul beneficiar” al acestei hotărâri este Partidul Social-Democrat.

„Este un nou abuz prin care un partid suspendă normele statului de drept pentru a câștiga alegerile la masa verde și nu la vot”, a denunțat Ciucă, în mesajul său, al cărui text îl citește de pe prompter.

„În această decizie a Curții străbate o puternică influență politică”, mai afirmă președintele PNL, potrivit căruia acest lucru „este extrem de grav”.

„Nu putem admite așa ceva. Acesta este și motivul pentru care PNL nu mai poate avea un dialog politic cu PNL”, susține liderul liberalilor, în finalul mesajului său.

Declarația integrală a lui Nicolae Ciucă:

  • „Asistăm în aceste zile la un asalt asupra democrației, dar și asupra Constiției. Motivarea deciziei CCR a contrariat întreaga opinie publică. Specialiștii în domeniu susțin la unison că nu ai voie să interzici drepturi pe baza unor declarații politice. Mai mult aceștia arată că sancționarea libertății de exprimare nu intră în atribuțiile Curții Constituționale, ci a altor instituții, cum ar fi Parchetul.
  • Cu alte cuvinte, argumentele și interpretările în motivarea Curții nu țin de Constituție, ci adaugă nepermis noi sensuri la textul Constituției.
  • Îmi vine greu să cred că această decizie este o simplă greșeală de interpretare a Constituției. Din păcate, în această decizie a Curții străbate o puternică influență politică.
  • Trebuie să o spunem foarte clar, fără ocolișuri: principalul beneficiar al deciziei CCR este Partidul Social-Democrat, iar acest lucru este unul extrem de grav. Este un nou abuz prin care un partid suspendă normele statului de drept pentru a câștiga alegerile la masa verde și nu la vot.
  • Nu putem admite așa ceva. Acesta este și motivul pentru care Partidul Național Liberal nu mai poate avea un dialog politic cu Partidul Social-Democrat”.

„Ruperea” coaliției de guvernare, în urma deciziei CCR în cazul Șoșoacă

Nicolae Ciucă a anunțat luni seară, tot prin intermediul unui mesaj video, că rupe coaliția cu PSD, acuzând partidul condus de Marcel Ciolacu că are „în ADN-ul său abuzul de putere”.

El a motivat că PNL va rămâne totuși în guvern, „pentru a împiedica abuzurile PSD”.

Decizia lui Ciucă a fost anunțată pe Facebook și motivată prin hotărârea Curții Constituționale, care a scos-o pe Diana Șoșoacă din cursa pentru alegerile prezidențiale.

Amintim că sâmbătă judecătorii CCR au scos-o din cursa pentru alegerile prezidențială pe Diana Șoșoacă, europarlamentar și președinte al Partidului SOS România. Curtea a admis, astfel, două contestaţii privind candidatura Dianei Şoşoacă.

Cei cinci judecători CCR care au votat pentru admiterea contestației sunt, potrivit surselor G4Media, Marian Enache (propus de PSD), Bogdan Licu (fost prim-adjunct al procurorului general, susținut de PSD), Attila Varga (propus de UDMR), Cristian Deliorga (fost judecător la Curtea de Apel Constanța, propus de PSD) și Gheorghe Stan (fost șef controversat al Secției Speciale pentru magistrați, propus de PSD).

Diana Șoșoacă nu mai are nicio cale de atac. După decizia CCR, și-a depus a doua oară candidatura la BEC, însă acesta a fost respinsă. Șoșoacă a atacat la CCR decizia BEC, iar luni Curtea i-a respins sesizarea.

Ea a acuzat că eliminarea sa din alegeri s-a făcut „în folosul liderului AUR, George Simion, care are astfel șanse mai mari să intre în turul al doilea, iar Marcel Ciolacu ar avea un adversar mai accesibil în finala prezidențială”.

Mai mulți lideri politici, între care Elena Lasconi și Nicolae Ciucă, au acuzat că în spatele deciziei se află PSD.

Reacțiile PSD și USR

De altfel, Lasconi a anunțat marți că USR lucrează la textul unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu și a invitat PNL să semneze moțiunea, altfel, rămân „ipocriți, mincinoși, cu comportament de amante care știu că sunt înșelate, care își mai iau și o smetie peste ceafă, dar care rămân în relație”.

Ulterior în cursul zilei de marți, Ciucă a criticat invitația liderei USR, de a semna moțiunea de cenzură împotriva guvernului Ciolacu, pentru că „actuala configurație parlamentară nu ne permite un guvern de dreapta”, acuzând totodată formațiunea de neseriozitate. Totodată, Ciucă a invitat-o pe Elena Lasconi, pentru a „discuta despre viitor”, la sediul PNL.

„USR A decis în 2021 după șase luni de guvernare cu PNL să părăsească guvernarea și să depună o moțiune de cenzură împreună cu AUR. Azi vedem același exercițiu neserios al aceluiași actor: USR, condus de doamna Lasconi. Anunță o moțiune de cenzură din mașină, fără un text, fără discuții cu noi. Spun asta, pentru că și dumneai ar trebui să știe, ca și mine, că actuala configurație parlamentară nu ne permite un guvern de dreapta pe care mi-l doresc. Eu și PNL luptăm cu un pericol real: PSD. Un pericol la adresa democrației. O invit public pe doamna Lasconi și USR la sediul PNL să discutăm despre viitor. Dacă vrem să avem democrație și nu dăm foc țării, ci luptăm cu rațiune și forță împotriva abuzurilor, eu sunt un om serios, nu dau curs unor demersuri politicianiste și neserioase când țara e în pericol să fie acapartă de PSD. Mai sunt două luni până vom avea un nou guvern, până atunci România își dorește lideri responsabili, pensionarii au nevoie de pensii, instituțiile trebuie să funcționeze”, a spus Ciucă, într-un alt mesaj video postat pe Facebook.

La scurt timp, Lasconi i-a răspuns lui Ciucă, afirmând că „nu prea e clar ce invitație adresează” liderul PNL. „Să ne vedem să bem o cafea sau de ce? Bem cafea în timp ce PSD și Ciolacu anulează democrația din România și invalidează candidați?”, a afirmat lidera USR.

”E clar. Onoarea, curajul şi respectul sunt doar vorbe goale pentru ostaşul din fruntea PNL. Am ascultat ce a spus domnul Ciucă, dar nu prea e clar ce invitaţie adresează. Să ne vedem să bem o cafea sau de ce? Bem cafea în timp ce PSD şi Ciolacu anulează democraţia din România şi invalidează candidaţi?”, a scris Elena Lasconi, pe pagina sa de socializare.

Ea a subliniat că ”negocierile nu se fac prin intermediul mass media”.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Daniel Suciu (PSD), a reacționat la anunţul Elenei Lasconi, spunând că este „dreptul firesc” al oricărui partid de opoziţie să iniţieze o moţiune de cenzură, iar ceea ce vor face cei de la PNL „este în registrul acestui partid”: „Ceea ce vor face cei de la Partidul Naţional Liberal, dacă vor semna o moţiune de cenzură împotriva propriilor miniştri, este din nou în registrul Partidului Naţional Liberal, nu al nostru. Noi ştim foarte sigur ce vom face, nu vom vota nicio moţiune de cenzură îndreptată împotriva propriului nostru guvern”.

El a susținut că după alegeri „singura variantă de necolaborare” cu PSD este AUR.

„Mai clar de atât, nu avem cum să le explicăm astfel încât senzaţiile, percepţiile şi temerile domnului Ciucă să fie înăturate. Ba mai mult, preşedintele PSD, actualul prim-ministru, a spus-o şi mai clar că dacă va fi preşedintele României, nu va avea nici o emoţie şi nici un dubiu să încredinţeze mandatul de premier aceluiaşi domn Nicolae Ciucă”, a susținut Suciu.

PSD a reacționat și luni seară, prin purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Lucian Romaşcanu, care a ironizat anunţul lui Ciucă, privind ruperea coaliţiei de guvernare cu PSD, spunând că liberalul, care era „într-un uşor delir verbal”, „a inaugurat o nouă tactică de front: a atacat prin retragere”.

Și prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, a avut o reacție sarcastică, într-un mesaj postat marți pe Facebook și intitulat „Ciucă al nostru nu se dezminte!”.

„După o luptă acerbă de 3 minute cu limba română, ne anunță că pleacă, dar rămâne! Înșiră cuvinte multe și îi iese o fasole cu cârnați. Nici el nu cred că înțelege ce vrea să spună. Flancat de un steag și de-o masă, citește disciplinat, de pe prompter, un discurs scris – probabil, de Rareș Bogdan – într-un moment de plictiseală. Din toată ciorba de expresii, înțelegem că domnul Nicolae Ciucă nu pleacă din bucătărie, ci doar se dă cu un pas mai aproape de oala cu fasole… să o păzească!”, a susținut Grindeanu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro