Nicolae Zamfir, directorul proiectului Laserului de la Magurele, distins de Ambasadorul Frantei cu Ordinul National Legiunea de Onoare in grad de Ofiter
Profesorul Nicolae Victor Zamfir, directorul proiectului Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) de la Magurele, a fost distins cu Legiunea de Onoare in grad de Ofiter, de catre Francois Saint-Paul, Ambasadorul Frantei in Romania, in cadrul unei ceremonii care a avut loc miercuri, anunta un comunicat de presa al Ambasadei Franceze.
„Fara determinarea, expertiza, cunostintele si rabdarea domnului Profesor Zamfir, proiectul ELI-NP probabil nu ar fi putut sa ia nastere la Magurele”, a declarat ambasadorul.
„Nasterea si realizarea celui mai important Centru de cercetare stiintifica din Romania, ELI-NP, se datoreaza in mare masura sustinerii Frantei, iar istoria lui se scrie impreuna cu Dumneavoastra. Colaborarea stransa cu laboratoarele de cercetare stiintifica ale CNRS si CEA, cu marii reprezentanti ai industriei franceze ¬ Thales – si puternica sustinere politica sunt esentiale in implementarea proiectului. Am certitudinea ca impreuna vom reusi sa construim unul dintre cele mai vizibile infrastructuri de cercetare din Europa si din lume”, a declarat Zamfir, citat in comunicat.
„Distinctia pe care am onoarea sa o primesc astazi este, in fapt, o inalta recunoastere a calitatii si performantei colegilor si colaboratorilor mei din IFIN-HH, ELI-NP si intreaga comunitate romaneasca de fizica. Le multumesc tuturor celor care au facut posibil acest moment, in particular echipei ELI-NP, pentru devotamentul, curajul si profesionalismul de care au dat si dau dovada, pentru pasiunea si competenta probata intr-o activitate la nivelul celor mai inalte standarde stiintifice”, a mai spus el.
„Ordinul National al Legiunii de Onoare conferit astazi, deopotriva onorant pentru mine si simbolic in planul integrarii europene a cercetarii stiintifice romanesti, ne mobilizeaza si ne da si mai mult elan in ¬aventura¬ la care ne-am angajat pentru finalizarea ambitiosului proiect al celui mai puternic laser din lume. Imi exprim speranta ca vom sarbatori impreuna multe alte momente de succes ale colaborarii noastre, intr-o atmosfera la fel de deosebita precum cea din aceasta seara¬, a conchis domnia sa.
***
„Domnul Profesor Nicolae Zamfir este fizician si membru titular al Academiei Romane. A absolvit liceul Andrei Saguna din Brasov (1971). A urmat Facultatea de Fizica a Universitatii din Bucuresti pe care a terminat-o cu Diploma de Merit (1976). In 1978 a inceput sa lucreze ca fizician la Institutul de Fizica Atomica din Magurele, iar in 1984 a obtinut titlul de doctor in fizica cu lucrarea „Determinarea si evaluarea parametrilor de structura pentru nuclee departate de stabilitate”.
Pe parcursul carierei sale, domnul Profesor Zamfir a lucrat in mai multe institutii de prestigiu din strainatate. In perioada 1990-1992 a lucrat in Germania, alaturi de profesorul doctor Peter von Brentano, director al Institutului de Fizica Nucleara al Universitatii din Koln, iar ulterior in Statele Unite ale Americii la Brookhaven National Laboratory, unde lucreaza in cadrul grupului de structura nucleara la High Flux Beam Reactor. In anul 1997 a fost numit profesor la Universitatea Yale.
Din 2004 este director general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei”, unde administreaza programul laser ELI-NP, un proiect ambitios care a pus Romania pe harta mondiala a cercetarii. In 2006, a fost ales membru corespondent al Academiei Romane, iar in 2015 a devenit membru titular
Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI- NP), pilonul romanesc al proiectului ELI, este cel mai mare proiect de investitii in cercetare stiintifica din istoria Romaniei si unul dintre cele mai mari din lume in momentul actual.
In cadrul proiectul european ELI Extreme Light Infrastructure, devenit cel mai important proiect european de cercetare in domeniul laserilor, intre Romania si Franta a luat nastere o cooperare fara precedent in trei domenii: cercetare, cu participarea Centrului national francez de cercetare stiintifica (CNRS), industria de varf, cu participarea THALES pentru livrarea sistemului de laseri si cooperarea universitara, prin crearea de programe de studii.”