Sari direct la conținut

Nicușor Dan despre decizia primarului Băluță de a renunța la planșeul Unirii: „Este o decizie emoțională”

HotNews.ro
Nicușor Dan despre decizia primarului Băluță de a renunța la planșeul Unirii: „Este o decizie emoțională”
Piața Unirii, zona pe unde trece planșeul peste Dâmbovița

„Este o decizie emoțională”, a declarat primarul general, Nicușor Dan, întrebat despre anunțul primarului Daniel Băluță, că a iniţiat procedura prin care planşeul Unirii se întoarce în administrarea primarului general al Capitalei. Nicușor Dan a explicat faptul că planșeul nici nu a fost dat în administrare Primăriei Sectorului 4, fiindcă nu a fost făcut un proces de predare-primire, el fiind în continuare la municipalitate.

Primarul general a spus că oferă în continuare sprijinul Primărei Sectorului 4 pentru a obține autorizația de construire necesară începerii lucrărilor, dar nu poate obține avizele în numele lor.

„Planșeul încă nu a plecat de la Primăria Capitalei. Noi am dat o hotărâre de Consiliu General, acum 1 an și jumătate, și această hotărâre de Consiliu General prevedea să se facă un proces verbal de predare-primire între Administrația Străzilor și Primăria Sectorului 4. Acest proces verbal nu s-a făcut încă, deci în momentul de față toată această zonă este în administrarea ALPAB – pe zona de parc și în administrarea Administrației Străzilor- pe zona de circulație”, a explicat Nicușor Dan.

În cazul în care totuși, Primăria Sectorului 4 va renunța la proiect, Nicușor Dan spune că va prelua proiectul.

„Mi se pare o declarație emoțională. Dacă ea se concretizează, evident că preluăm, cu puternica speranță de a primi și banii.  Vorbim în ipoteza în care această intenție se materializează. Logic este să ne predea toate expertizele și documentațiile pe care le-au făcut, pentru a nu o lua de la zero. Avem nevoie de acea finanțare pe care Guvernul a alocat-o către Primăria Sectorului 4. Și cu proiectul tehnic, așa cum este el, o să ne mai uităm dacă este în regulă și cu acel proiect tehnic ne vom duce și vom lua avizele. Probabil că în 2-3 luni vom lua avizele și apoi vom putea emite autorizația”, a declarat Nicușor Dan.

Edilul a declarat că Primăria Capitalei nu are acum 800 milioane de lei pentru a finanța lucrarea, însă dacă Guvernul a considerat că este o urgență, cel mai probabil finanțarea va fi menținută și în cazul în care proiectul va fi făcut de municipalitate.

„800 de milioane de lei nu îi avem, în mod clar. Mie mi se pare absurd, vorbim că se materializează ce a spus domnul Băluță. În această ipoteză mi-e greu să cred că Guvernul poate să spună că dă banii aceștia pentru că este urgent pentru Primăria Sectorului 4, dar nu dă banii ăștia pentru că nu este urgent la Primăria Capitalei. Să zicem prin absurd că spune asta, ceea ce eu nu cred că se poate întâmpla, atunci ne vom uita cu atenție care sunt acele măsuri urgente provizorii de a sprijini anume elemente, nu de a face toată lucrarea, astfel să fim în siguranță”, a explicat Nicușor Dan.

Acesta a reiterat faptul că Primăria Sectorului 4 a cerut pentru această lucrare emiterea unei autorizații în regim de urgență, deși expertiza făcută de instituție nu relevă că planșeul este pericol public, astfel că nu există temeiul legal pentru emiterea documentului.

În ceea ce privește emiterea unei autorizații în regim normal, Nicușor Dan spune că Primăria Sectorului 4 nu a depus avizele necesare.

„Nu cred că problema se pune documente versus viață. Noi sunterm înconjurați de documente pentru că așa consideră societatea că protejăm mai bine viața oamenilor. Când construiești o casă trebuie să faci un calcul de rezistență ca să nu îți cadă tavanul în cap, de exemplu. Pe Planșeul Unirii nu a existat o expertiză care să spună că este pericol public. Există o ierarhie, stare nesatisfăcătoare, stare critică, pericol public. Expertizele de la planșeul Unirii au fost la stare nesatisfăcătoare, nicidecum pericol public. Dacă un expert ar fi venit și ar fi spus că există pericol public să cadă întregul planșeu sau pericol public să cadă acest picior al podului, atunci noi am fi emis în secunda următoare o autorizație de urgență pentru consolidarea acelui picior de pod. Neexistând asta, am așteptat Primăria să vină cu avizele”, a explicat Nicușor Dan.

Acesta spune că avizele nu sunt un moft.

„Avizele astea nu sunt așa niște chestiuni birocratice, ca să ne prefacem cu toții că avem de lucru. Sunt niște chestiuni foarte serioase. De exemplu, sub cursul Dâmboviței este caseta de ape uzate. Cei de la APA Nova au solicitat ca proiectul tehnic cu care Primăria Sectorului 4 a venit să fie dezbătut în comitetul lor tehnico-economic, înainte ca ei să-și dea avizul, ca să fie siguri că nu se întâmplă nimic cu caseta. La fel cu metroul care este lipit de cursul apei”, a explicat primarul general.

Nicușor Dan a declarat că va susține Primăria Sectorului 4 să obțină avizele necesare.

„Dacă ei decid să continue, au tot suportul nostru, dar nu putem să ne ducem noi în numele lor să luăm avizele”, a declarat Nicușor Dan.

De ce vrea Băluță să renunțe la proiect

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, a anunţat joi dimineața că a iniţiat procedura prin care Planşeul Unirii se întoarce în administrarea primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan, precizând că edilul Bucureştiului „a blocat” lucrările necesare la acest obiectiv, despre care susține că a fost declarat de experţi „pericol public”.

„Am iniţiat procedura de denunţare a Protocolului de asociere încheiat cu Primăria Municipiului Bucureşti, prin Administraţia Străzilor, pentru realizarea lucrărilor de refacere totală a Planşeului Unirii. În acest fel, planşeul de la Unirii se va întoarce în administrarea primarului general, cel care a blocat lucrările necesare pentru a elimina cât mai rapid pericolul pentru zecile de mii de oameni care tranzitează în fiecare zi zona. Proiectul de hotărâre va fi supus spre aprobare în şedinţa Consiliului Local Sector 4 şi va sta la baza rezilierii contractelor de finanţare şi de execuţie a lucrărilor de refacere a Planşeului Unirii”, a scris Băluţă pe Facebook.

Discuții în contradictoriu între Nicușor Dan și Daniel Băluță

Toată discuția a pornit după ce primarul general, Nicușor Dan, a declarat că Primăria Sectorului 4 a cerut pentru consolidarea și reabilitarea planșeului autorizație în regim de urgență și nu ar avea bază legală să o emită deoarece legea permite emiterea unei astfel de autorizații doar în caz de pericol public.

Autorizația de urgență nu trebuie să obțină avizele cerute la o autorizație emisă în regim normal, a explicat Nicușor Dan. Acesta a spus că planșeul a fost încadrat de expertiza făcută de Primăria Sectorului 4 în grad de risc 4, nu grad de risc 5, cel care ar însemna că e pericol public.

Pe 19 septembrie, primarul Sectorului 4 a făcut o vizită la planșeu, în subteran pentru a arăta starea acestuia. În urma acestei vizite și a discuțiilor în contradictoriu cu Nicușor Dan, Prefectul Bucureștiului, Toader Mugur Mihai a pus proiectul pe ordinea de zi a Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență București.

Caracterul de urgență este cert, planșeul prezintă pericol public, a spus prefectul după ședința Comitetului.

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a dispus, pe 25 septembrie, ca instituţiile abilitate să emită cu celeritate avizele şi autorizaţiile necesare pentru demararea lucrărilor de consolidare şi reabilitare la Planşeul Unirii.

„Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă ia act de situaţia de urgenţă, astfel cum a fost consemnată de autoritatea publică locală a Sectorului 4 (…) pentru prioritizarea iniţierii lucrărilor de consolidare şi reabilitare a obiectivului. Comitetul dispune tuturor instituţiilor cu atribuţii în emiterea avizelor, autorizaţiilor să procedeze la rezolvarea cu celeritate a emiterii acestora”, declara prefectul Capitalei, Toader Mugur Mihai, după şedinţa comitetului.

Edilul Sectorului 4, Daniel Băluţă, estima că lucrările la Planşeul Unirii vor începe în zece zile.

„Suntem într-o stare de real pericol, atât planşeul de acoperire a râului Dâmboviţa, cât şi Pasajul Unirii au nevoie de consolidare urgentă pentru a pune în siguranţă vieţile sutelor de mii de oameni care tranzitează zilnic centrul Capitalei, cu maşina, cu autobuzul, tramvaiul sau metroul ori ca pietoni”, afirma Băluţă.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro