Sari direct la conținut

VIDEO Nicușor Dan, la a doua dezbatere fără George Simion, la Antena 3: „Împreună suntem în stare să facem din România țara la care visăm de mult” / Postul i-a adresat întrebări candidatului AUR și a oferit răspunsuri date de el în trecut

HotNews.ro
VIDEO Nicușor Dan, la a doua dezbatere fără George Simion, la Antena 3: „Împreună suntem în stare să facem din România țara la care visăm de mult” / Postul i-a adresat întrebări candidatului AUR și a oferit răspunsuri date de el în trecut

Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, a participat la dezbaterea organizată de Antena 3 marți seară la Palatul Parlamentului. Postul de televiziune a precizat că l-a invitat și pe George Simion, dar a relatat pe parcursul zilei că liderul AUR a plecat din țară, după evenimentul organizat tot marți de Camera de Comerț și Industrie a României, unde Nicușor Dan nu a fost prezent.

HotNews a transmis LIVE TEXT declarațiile lui Nicușor Dan:

Mesajul lui Nicușor Dan pentru susținătorii lui Simion

Dan: Și pentru susținătorii din sală ai lui George Simion, și pentru cei care se uită la noi în momentul acesta, vreau să le transmit respectul meu și speranța că vom comunica în cele ce urmează pentru binele României. Statul român are multe restanțe pentru mulți oameni. Există un dezechilibru de prosperitate între marile orașe și zonele de urban mic și rural pe care trebuie să o corectăm.

Trebuie ca în special copiii, în momentul în care trăiesc într-un loc sau altul, să aibă șanse egale, trebuie ca persoanele vârstnice, oriunde ar fi în țara asta, să aibă acces la un sistem medical de calitate. Statul român trebuie să respecte sistemul de educație. Statul român are restanțe față de rezerviști și față de alte câteva categorii sociale. Împreună, atât cei care am ales să trăim aici, cât și cei care au ales sau au fost forțați să plece din țară, suntem oameni cinstiți, suntem în stare să facem din România țara la care visăm de mult.

Ce spune despre relația cu BOR

Dacă ar fi să vă descrieți, ce fel de președinte vă doriți să fiți?

Dan: Un om serios care se uită la problemele mari ale societății.

E acest moment cu adevărat unul în care am putea să pierdem direcția?

Dan: Cred cu adevărat asta, da, economic și geopolitic. Pentru că în economie totul este despre încredere. Atunci când tu ești un investitor și scopul tău este profitul, te uiți la declarațiile oamenilor care vor să te gestioneze, care spun că aici o să avem doar afacerile pe care le vrem noi, o să limităm dobânzile de nu știu unde, o să intervenim nu știu unde, și atunci oamenii ăștia în momentul în care mulți dintre ei stau deoparte economia României în câteva săptămâni se prăbușește, adică e o chestiune foarte, foarte serioasă. Iar în ceea ce privește direcția geopolitică, e posibil ca în ciuda unui președinte anti-occidental România să rămână în UE, dar România cu acel președinte va fi izolată.

Cum vedeți relația cu BOR și alte culte religioase?

Dan: Vă invit să ne uităm în trecut. Pe 1 iunie 2017, în momentul în care partidul în care eu voiam să fiu mediator între progresiști și conservatori a decis „noi vom fi un partid progresist”, eu, deși eram președintele partidului, mi-am dat demisia din partid. Când vrei să vezi ce va face un om, uită-te ce a făcut el în trecutul lui. Și BOR, și celelalte 18 culte recunoscute de stat sunt importante, statul trebuie să le respecte. Ele împreună aduc echilibru și reper într-o societate care este foarte asaltată de informații. Relația dintre statul român și cultele religioase a fost corectă, va continua să fie corectă.

Nicușor Dan: Republica Moldova, o obligație de identitate

Nicușor Dan a fost întrebat despre conflictul cu Alina Mungiu-Pippidi, care susținea în 2017 că SRI a ajutat SRI. Ați mai dat-o în judecată?

Dan: Contextul a fost că USR venea din USB și în acest proces de extindere au venit niște oameni din guvernul Cioloș, Dan Barna, Cristian Ghinea și alții, și doamna Mungiu avea o oarecare tensiune cu câțiva dintre ei, și în contextul acesta a făcut afirmațiile. Am luat în serios declarația făcută atunci, dar la vreo două-trei săptămâni a intervenit ordonanța 13 și toate energiile s-au concentrat pe ordonanța 13. N-am mai făcut acea acțiune.

George Simion a fost întrebat, în lipsă, despre protestele de la Chișinău din 2015, în contextul acuzațiilor potrivit cărora a acționat de fapt în sprijinul oligarhului Vladimir Plahotniuc. Antena 3 a difuzat declarații făcute de liderul AUR în 2022, când a criticat interdicția de intrare în Republica Moldova și a spus că i-a fost acordată „în plin regim Plahotniuc”.

Dan: Interdicția a fost prelungită de o instanță judecătoarească din Republica Moldova acum doi-trei ani. Dacă este cineva priceput la a detecta pro-ruși, eu cred că cei din Republica Moldova sunt.

Postul de televiziune a difuzat și mesajul transmis marți de președinta Maia Sandu în susținerea lui Nicușor Dan.

Ce înseamnă pentru noi Republica Moldova?

Dan: Este o obligație de identitate. Sunt români acolo. Vreau să le mulțumesc românilor din Republica Moldova. Acolo în turul I am avut scorul cel mai mare și George Simion scorul cel mai mic, din toate regiunile și țările din lume, și oamenii aceștia înțeleg ce e Rusia, adică am avut cei șapte foști ambasadori americani care au spus că alegerea României este între America și Rusia, l-am avut pe Donald Tusk, o să mai avem probabil niște lideri europeni, acum o avem pe Maia Sandu. Pentru Republica Moldova, ce se întâmplă la alegerile astea este crucial. Una este să ai un președinte care te susține în Consiliul European, care te ajută în procedurile de aderare. Alta este când ai un președinte care spune că Republica Moldova este un stat inventat pe care el îl urăște pentru că nu îl înțelege.

Despre lupta antidrog

Ce credeți că ar trebui făcut ca prime măsuri pentru combaterea traficului și susținerea dependenței și a prevenției?

Dan: Înainte o să dau răspunsul general. Din păcate, statul român nu are resurse, în modul în care funcționează azi, să se inoveze. Cu bună intenție de la toată lumea, statul a spus că va face o agenție națională, s-a făcut, s-au adus oameni din diferite alte structuri ale statului, s-au făcut angajări și am văzut că nu funcționează. Răspunsul general este că pe orice domeniu trebuie să apelăm la specialiști – și România are specialiști – și la firme de consultanță. Strict pe problema drogurilor, trebuie să avem acele tipuri de informări care să ajungă la tineri. Trebuie să îi întrebăm și pe ei. Trebuie să extindem rețeaua de centre de dependență, este o problemă de siguranță națională.

George Simion a fost întrebat, în absență, de ce a votat împotriva Legii 2 Mai. Antena 3 a difuzat declarații făcute în trecut de liderul AUR pe această temă, când a vorbit de pericolul drogurilor și a acuzat poliția că nu își face datoria.

Nicușor Dan a fost întrebat despre deficitul din sistemul de asigurări de sănătate.

Dan: Trebuie să ne uităm la bugetul consolidat și soluția aici, ca în multe alte zone, este să creștem economia. Sănătatea este, vorbind fiscal, o formă de taxare care ajută pe toată lumea, soluția pe termen lung este să creștem economia astfel încât procentul din taxe care să ajungă la sănătate să fie mai mare.

Nicușor Dan: Am făcut armata la Bacău. Eram destul de bun

Nicușor Dan a fost întrebat dacă este de părere că solicitările de creștere a pensiilor militare trebuie rezolvate de urgență.

Dan: Aș vrea să mai adaug un lucru la ce ați spus. România are multe probleme, dar unul din atuurile sale este că e o țară sigură. Pentru asta, un element esențial sunt forțele de ordine din România, deci noi datorăm respect acestor oameni. Eu spun un singur lucru, statul român a avut 35 de ani o evoluție tumultuoasă. Ceea ce statul român a promis în oricare din perioadele anterioare trebuie să fie respectat de statul român. Problema rezerviștilor are efecte și în viitor, pentru că acum 10 ani vedeam cozi la admitere la școlile de poliție, la școlile militare, dar acum nu mai există, tocmai pentru că statul român nu și-a respectat angajamentele vedem că oamenii nu mai sunt tentați de această meserie. Statul român trebuie să își respecte promisiunile față de toate categoriile sociale, inclusiv rezerviști.

Ați făcut armata?

Dan: Am făcut armata, am făcut armata la artilerie la Bacău, `88-`89.

Care sunt amintirile dvs din acea perioadă?

Dan: Era o perioadă în care toată România făcea economie și noi am făcut foarte multă teorie și foarte puțină practică. Cred că toată armata am tras 50 de cartușe sau poate 30, pentru că România făcea economie la tot. În ultima lună de armată ne-am dus și am tras pe un poligon adevărat, cu tunul, la 4-5 kilometri, cu tunurile alea vechi, cred că unele erau din Al Doilea Război Mondial, dar vreau să vă spun că eram destul de bun.

Sunteți un rezervist al armatei cu ce grad?

Dan: Din cauză că am făcut cei șase ani de studii în Franța imediat după facultate nu m-au găsit când ar fi trebuit să devin subofițer, deci am rămas cu grad caporal sau sergent.

Dacă ajungeți președinte, ce planuri aveți cu bugetul armatei?

Dan: Noi suntem la 2,5% din PIB (cheltuieli pentru apărare). Este o discuție care a început în NATO, Rutte a propus 5% până în 2032. Eu în programul meu am propus 3,5% din PIB până în 2030, totul în acord cu partenerii noștri europeni.

Sunteți de acord cu pregătirea militară a tinerilor?

Dan: Eu sunt adeptul – și sper să rămânem mult timp în această poziție – unei armate de profesioniști, sunt adeptul măriri efectivelor de profesioniști la 120.000. Sper ca măsurile de descurajare să nu ne ducă în situația de a face stagii militare obligatorii.

Nicușor Dan susține că nu se va implica în alegerile pentru Primăria Capitalei, dacă merge la Cotroceni

Nicușor Dan a fost întrebat dacă se va implica în susținerea unui candidat pentru Primăria Capitalei în cazul în care el merge la Cotroceni. Ciprian Ciucu, Daniel Băluță, Ionuț Moșteanu, Cătălin Drulă, Gabriela Firea, Cristian Piedone – în cine ați avea cea mai mare încredere că va duce proiectele la îndeplinire?

Dan: Multe din lucruri sunt pe direcția potrivită. De exemplu, pentru toți cei 50 de kilometri de linie de tramvai de reabilitat, contractele sunt semnate, evident că un primar care va veni după mine nu va putea să nu facă lucrurile astea. Documentațiile pentru noile tramvaie, 250, sunt deja făcute. Lucrurile sunt pe o anumită direcție. Ca primar, m-a deranjat că pe zona foarte importantă de dezvoltare urbană nu am avut o colaborare cu prefectul, cu inspectoratul, cred că lucrurile astea se vor corecta cu mine ca președinte. Nu voi da nimeni, cred că bucureștenii vor alege primarul cel mai potrivit.

Nu vă veți implica deloc în susținerea unui candidat?

Dan: Nu mă voi implica.

George Simion, absent de la dezbatere, a fost întrebat despre planul de concediere a 500.000 de bugetari. Antena 3 a difuzat declarații de săptămâna trecută ale liderului AUR pe acest subiect.

Dan: Am avut o lungă discuție în unica dezbatere cu Simion. I-am explicat că 850.000 de bugetari sunt în aparatul sanitar, în educație, polițiști, jandarmi, pompieri, în aparatul de justiție, în armată. Eu nu văd vreun loc, decât să zicem mici ajustări de funcționare, de zeci de mii de oameni, din care acești 850.000 de oameni să fie dați afară. Mai rămân 450.000, care sunt funcționari publici și asimilați, inclusiv în multe primării din țară asistenții sociali tot acolo sunt, cei care au grijă de persoane vârstnice, de copii. Simion dovedește că nu cunoaște sistemul administrativ din România, când nu ai condus niciodată nimic nu ai repere, nu știi să te uiți la un buget.

„Niciodată nu am jignit electoratul care nu mă votează”

Nicușor Dan a fost întrebat cum va împăca electoratul celeilalte părți dacă ajunge Președinte al României.

Dan: E o întrebare foarte pertinentă. Niciodată nu am jignit electoratul care nu mă votează. Dimpotrivă, am fost extrem de respectuos cu oricare. Chestiunea foarte importantă, România are nevoie de un mediator, articolul 80 din Constituție, mediator care să fie capabil, care să aibă curajul să spună care este adevărul. Ca el să poată să aibă acest rol, trebuie să aibă autoritate și încredere. Încrederea se câștigă foarte greu. Când am devenit primarul Capitalei, încrederea în primărie era la 30%, după aceea a scăzut când nu am vrut să explic care este gaura financiară în care suntem, la finalul mandatului a ajuns să fie 60%. O să dureze până când o să avem pace socială, până atunci trebuie să fim cât mai responsabili pentru a nu pune paie pe foc.

Întrebarea i-a fost adresată și lui George Simion, absent de la dezbatere. Antena 3 a difuzat mesajul transmis de liderul AUR recent pe blogul său.

Dan: Trebuie ca fiecare dintre noi să încercăm să ne temperăm, să încercăm să înțelegem punctul de vedere al celuilalt chiar dacă nu suntem de acord. Să creăm o societate care să fie capabilă care să ducă România acolo unde în este locul.

Categoria „momentul adevărului”

George Simion a fost întrebat, în lipsă, cât de transparent ar fi ca președinte și ce ar putea afla românii despre rapoartele serviciilor de informații pentru șeful statului. Antena 3 a difuzat apoi o declarație mai veche a liderului AUR, când a fost întrebat despre mai multe conspirații, într-un podcast, și a evitat să spună ce formă are Pământul.

Nicușor Dan a primit aceeași întrebare despre rapoartele serviciilor de informații.

Dan: Ca să fie clar, Pământul este rotund, adică sferic. Am încredere în oamenii de știință care au cartografiat Pământul de mult timp. Bineînțeles că există niște secrete care țin de relația militară între România și alte state, sunt niște categorii de secrete, dar sunt 2% din informațiile care ajung la președinte, restul trebuie să fie public. Eu, ca primar, nu există cereri de informație publică la care să nu răspund.

Nicușor Dan ar da o notă „între 5 și 6” sistemului de educație din România

Nicușor Dan a fost întrebat cum evaluează sistemul educațional, ce notă i-ar da.

Dan: Între 5 și 6, aș spune. Eu sunt cineva născut în `69, într-o zonă semi-rurală a României. Am avut condițiile pentru a ajunge să străbat toate etapele de formare profesională. Din păcate, lucrul acesta nu se mai întâmplă azi. Probabil că principala problemă a educației din România este diferența foarte mare de calitate între rural și urban mic și marile orașe. Trebuie să le dăm copiilor șanse egale, să stimulăm inclusiv financiar ca profesori buni să se ducă în zone mai puțin acoperite. Același lucru putem să îl spunem și despre sistemul de sănătate.

A fost întrebat despre problema analfabetismului funcțional. Care este principala cauză și ce puteți face pentru a combate fenomenul? Pe cine ați vrea ca ministru al educației?

Dan: Fetița mea termină clasa a II-a acum și eu sunt îngrozit de ce i se cere să știe la vârsta asta. Noi trebuie să modificăm în proporție mare ceea ce învață copiii la școală astfel încât să ne concentrăm pe noțiunile esențiale, astfel încât cât mai puțin copii să rămână în urmă, iar pe cei care rămân în urmă să îi ajutăm. Până la clasa a VIII-a trebuie să avem grijă să deprindă noțiunile de bază. Copiii învață prea puțin să aibă o gândire critică. Trebuie să ne adaptăm la piața muncii. Soluția este să ne concentrăm pe noțiunile esențiale. Eu am încredere în Daniel David (actualul ministru), este o persoană care are anvergură intelectuală, a studiat foarte mult pedagogia, cunoaște sisteme diferite din lume, din Europa. Aștept proiectul de reformă cu care a anunțat că va veni.

Aceeași întrebare i-a fost adresată, în lipsă, și lui George Simion. Antena 3 a redat o declarație făcută de liderul AUR săptămâna trecută, când a spus că ar introduce combaterea sărăciei în strategia de securitate națională și a vorbit despre problemele sistemului de educație.

Dan: Problemele pe care le identifică sunt corecte. Problema este cine e capabil să le rezolve și care este modelul pe care îl dăm societății. Dacă vorbim de respect pentru categoria profesorilor, cred că și Președintele României trebuie să fie cineva care să impună în general respect, și nu cineva care incită la ură și care se asociază cu fel de fel și persoane care nu sunt în direcția corectă.

Ce a spus unul dintre susținătorii lui Nicușor Dan

Mihai Gâdea l-a întrebat pe unul dintre susținătorii lui Nicușor Dan de ce a fost mereu alături de el.

Susținător: L-am cunoscut pe Nicușor Dan în 2015. După a doua întâlnire i-am spus că el este într-adevăr un politician. La prima întâlnire eram strânși o grămadă de oameni, el a stat într-un colț, s-a uitat la noi, am discutat ce vrem să facem, cum vrem să facem, și el doar s-a uitat la noi. La a doua întâlnire ne-a arătat că ne-a ascultat, n-a fost cel care să ne spună că știe el mai bine, ci a vrut să vadă ce știm și noi ca să învețe de la noi. Sunt inginer de aeronave, am construit 86 de BN 2.

E mai bine să avem un președinte matematician sau un președinte care rezonează cu poporul?

Susținător: Cel mai bine este să avem un matematician, ei au creierul construit altfel. Știu să rezolve problemele, dar știu să le rezolve prin mai multe rezolvări.

Dacă va câștiga Nicușor Dan, ce faceți în seara respectivă?

Susținător: Nicușor știe foarte bine. Înainte de al doilea mandat de la primărie i-am spus că o să fac un selfie cu el după ce câștigă al doilea mandat, cu doi ani înainte să se întâmple asta. Așa i-am spus și înainte de primul tur, că o să facem un selfie împreună după ce câștigă Președinția. Dacă nu câștigă, îi strâng mâna și rămân alături de el în continuare. Ce cred eu că este foarte important la un președinte și n-a făcut niciunul? Este trecut în Constituție, el trebuie să fie mediator între societate și instituțiile statului, asta a lipsit și de aceea avem aceste conflicte interminabile. Nicușor vine din societatea civilă și cunoaște cetățenii.

Câți au fost alături de dvs în campanie?

Dan: Cred că au fost zeci de mii de oameni.

Cine va face diferența dacă veți câștiga dvs? De unde o să vină votul care vă va face președinte și în ce condiții ați putea pierde?

Dan: Eu sunt foarte mândru că România este o societate care dezbate. Sunt informații aruncate, promovate, dar totuși România este o societate care dezbate. Rețelele sociale sunt foarte importante. România a avut instinctul potrivit la alegerile din noiembrie, societatea românească, la turul I, și eu sunt foarte optimist că avea instinctul potrivit la turul 2 acum.

Ca matematician l-ați descoperit pe Dumnezeu mai târziu sau a fost o chestiune din copilărie?

Dan: Am avut o conexiune cu divinitatea când eram mic. Mă duceau și părinții, și bunicii la biserică, după care mărturisesc că la 20 de ani mi se părea că eu sunt centrul universului, se mai întâmplă, și încet-încet, descoperindu-i pe alții, descoperindu-i mai bine pe părinții mei, pe bunicii mei, trecând prin diferite evenimente din viață, am început să cred că cineva mă ține în brațe. Pe scurt asta e.

„Suntem creștini-ortdocși, ne-am botezat copiii”

Nicușor Dan a fost întrebat despre faptul că este atacat pentru că nu ar crede în Dumnezeu și copiii săi n-ar fi fost botezați.

Dan: M-a deranjat foarte mult. Ne-am botezat copiii. Suntem creștini-ortdocși, ne-am botezat copiii. Bunicii ne spuneau când eram mici să nu vorbim cu păcat și mă roade, cum e posibil ca sute de mii de oameni, care au un om în față care le spune că și-a botezat copiii, fără niciun fel de dovadă să creadă contrariul? Cum pot să meargă, cum spunea bunica, să vorbească cu păcat? Asta eu nu pot să înțeleg.

Care este răspunsul dvs pentru cei care mai au nevoie de răspunsuri în ceea ce privește fotografiile postate de Elena Lasconi înaintea primului tur?

Dan: Față de momentul acela sunt cred că cel puțin 10 specialiști care au dovedit că nu e niciun fel de dovadă acolo. Mai puțin o întâlnire cu 1.000 de oameni la o recepție la ambasada Franței, nu m-am întâlnit cu domnul Coldea. În momentul în care cineva face o acuză, trebuie să o dovedească, iar dacă nu există trebuie să o ignorăm. Altfel, nu o să mai ajungem să ne înțelegem și nu o să mai vedem interesul nostru comun.

Nicușor Dan, despre lupta anticorupție

Nicușor Dan a fost întrebat despre lupta anticorupție și declarațiile făcute cu privire la eventuala schimbare a procurorilor-șefi. Cum ați făcut evaluarea conducerilor de la Parchetul General, DIICOT și DNA din funcția de primar și care sunt nemulțumirile?

Dan: Am spus public de mai multe ori, sunt zone întregi de corupție care nu sunt văzute de către Parchet și în special de către DNA. O zonă este marea evaziune fiscală, o altă zonă este cea imobiliară, o zonă este cea forestieră, o zonă este cea a traficului de droguri. Și ca primar văd că nu există un management, adică pe chestiuni similare între sectoare rezoluțiile procurorilor sunt diferite, adică nu există o coordonare care să clasifice și să dea soluții repetitive în probleme repetitive. Marea problemă e că zone de corupție nu sunt acoperite.

Știți pe cine veți numi în acest funcții?

Dan: Nu. Eu am o expertiză în zona juridică, mult mai mult în zona civilă decât în cea penală.

George Simion a fost întrebat în lipsă despre capitolul „domnia legii” din programul său și referendumul pe care îl propune pentru ca oamenii să decidă „pedepsirea” celor care au anulat al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2024. Antena 3 a difuzat apoi declarații ale liderului AUR cu privire la „pedepsirea celor care au dat lovitura de stat”.

Dan: Chestiunea anulării alegerilor e foarte importantă, dar un președinte care într-un dialog cu infractori din pușcării vine și promite amnistia, cred că acesta este un semnal foarte prost despre cum ar arăta justiția cu un președinte George Simion.

Nicușor Dan, rugat să îi adreseze o întrebare lui Simion, în lipsă.

Dan: Întrebarea ar fi dacă consideră că deprecierea leului, mărirea dobânzii de referință pentru tranzacțiile interbancare, deci mărirea ratei dobânzilor ca o consecință pentru toți românii, este o consecință a declarațiilor sale și a declarațiilor lui Călin Georgescu.

Întrebări pe zona de politică externă

Nicușor Dan a fost întrebat despre întărirea relației cu SUA (inclusiv Visa Waiver), poziționarea față de situația din Ucraina și consolidarea poziției în cadrul UE. Pe cele trei direcții, ce puteți face și cum veți face cât mai rapid posibil?

Dan: O să încep cu răspunsul la a doua întrebare, pentru că e foarte importantă. Cred că puțini dintre noi am făcut scenariul în care Ucraina capitulează. Evident că toți românii își doresc pacea, dar hai să vedem dacă este mai bine ca noi împreună cu toate țările UE să investim acum în armată pentru a descuraja un război sau cum ar fi ca Rusia să fie vecinul nostru și al R. Moldova? Care ar fi investițiile care ar trebui făcute atunci? Eu cred că este un calcul pe care orice român trebuie să și-l facă. Este în interesul României, dincolo de faptul că noi am avut 80 de ani pace și prosperitate pentru că au existat niște tratate internaționale pe care acum Rusia le-a încălcat, este interesul categoric al României ca războiul să se încheie cât mai bine pentru partea ucraineană. România trebuie să continue să sprijine Ucraina, în acord cu partenerii europeni și SUA.

Veți cere ceva în schimb?

Dan: În momentul în care se pune problema reconstrucției Ucrainei, cred că este echitabil pentru toate țările care au ajutat Ucraina să contribuie și firmele lor să participe în mod echitabil, proporțional cu această contribuție. Va fi o oportunitate economică pentru România.

Dan: Pe celelalte două componente. Relația cu SUA este foarte importantă, e o garanție în plus de securitate față de apartenența la NATO. Parteneriatul strategic dă și niște avantaje părții americane. Da, trebuie să întărim acest parteneriat. Trebuie să lămurim dubiile americanilor cu privire la anularea alegerilor și să continuăm parteneriatul. În ceea ce privește UE, e un lucru bun că noi suntem acolo, e un avantaj cert de bani, de reformă. Noi nu am fost prea activi acolo și oamenii sunt pe bună dreptate deranjați că nu am avut presiunile diplomatice pentru a intra mai repede în Schengen, de exemplu. Trebuie să simțim că suntem parte la decizia acolo.

George Simion a fost întrebat, în lipsă, cu privire la răspunsurile pe care le-a dat recent pe această temă. Antena 3 a difuzat un montaj cu liderul AUR când acesta a mulțumit autorităților americane că au împedicat intrarea în României în Visa Waiver, când a spus că România ar trebuie să adopte o poziție de neutralitate în raport cu războiul din Ucraina și să se alinieze la politica administrației Trump.

Dan: Acesta nu e suveranism, e slugărnicie când mulțumești unui partener străin că a făcut un lucru negativ pentru cetățenii tăi. Nu e nicidecum patriotism, e anti-patriotism. E în fișa postului să apărăm interesul cetățenilor români, iar aici era să fie exceptați de la viză pentru călătorii în SUA mai mici de 90 de zile. Nu poți să militezi împotriva românilor, e inacceptabil.

Cei doi candidați au fost întrebați de fostul mare șahist Garry Kasparov, un opozant al regimului Putin, dacă vor face demersuri pentru recuperarea tezaurului românesc din Rusia. Întrucât George Simion lipsește de la dezbatere, a răspuns doar Nicușor Dan.

Dan: Toată admirația pentru Garry Kasparov, o minte briliantă, care din păcate în momentul în care a încercat să se ridice în politica internă din Rusia a fost acoperit de o mașină de propagandă și vocea sa nu a reușit să fie auzită. Nu e vorba de 90 de tone de aur, e vorba că e tezaurul acolo, adică sunt mărturii istorice despre prezența populațiilor românești cu secole în urmă, o chestiune extrem de importantă, simbolică. Îmi doresc foarte tare ca tezaurul să se întoarcă, însă trebuie să construim o Românie puternică pentru a avea o pârghie de negociere cu Rusia pentru a ne recupera tezaurul.

Ce a spus Nicușor Dan despre dreptul la avort

Capitolul declarații controversate. Nicușor Dan a fost întrebat despre momentul în care a vorbit despre introducerea dreptului la avort în Constituție și a spus că „există nuanțe pe vârsta fătului și toate astea”.

Dan: N-a fost cea mai fericită formulare, am explicat asta de mai multe ori ulterior. Noi avem o lege, care permite dreptul femeilor la avort, ceea ce e foarte firesc. Această lege se referă la o limită de 14 săptămâni a vârstei fătului. Cred că este o formulă corectă, nu a dat nașteri la dezbateri în societate. Această lege, așa cum e acum, e legea corectă. Dacă o să fie o majoritate care să își dorească trecerea în Constituției, sigur, dar acum nu văd necesar.

George Simion a fost întrebat, în lipsă, despre declarațiile referitoare la UE și de ce să îl creadă românii că nu va pune în discuție apartenența României la blocul comunitar. Postul a redat apoi o declarație a liderului AUR din iulie 2023, când a spus despre Comisia Europeană că „este condusă de minți bolnave” și a adus „o pandemie inventată”.

Dan: E o chestiune foarte importantă. Am văzut declarația lui Tusk, scrisoarea foștilor ambasadori ai SUA în România. Simion este absolut izolat în interiorul UE, inclusiv Viktor Orban s-a delimitat de el. Dacă ești izolat, tu nu poți să negociezi pentru România alocarea banilor în programul multianual, pe Politica Agricolă Comună, nu poți să ai un cuvânt de spus pentru aderarea europeană a Republicii Moldova, a Balcanilor de Vest. România are nevoie de un președinte cu credibilitate în fața liderilor europeni.

Mircea Badea a pus la îndoială puterea președintelui de a împiedica o eventuală majorare a TVA.

Dan: Teoretic aveți dreptate. În practică, președintele, în momentul în care numește premierul, principala putere executivă a președintelui, și face asta cu acordul unei majorități, în momentul în care această discuție serioasă are loc, președintele poate să impună de la acel moment niște lucruri. Îmi doresc să facem ceea ce spunem, adică să ascultăm ce vor oamenii de la noi.

„E important ca noi să avem un guvern stabil”

Care credeți că ar fi cea mai potrivită formulă de guvern după 18 mai? Puteți nominaliza câteva persoane potrivite pentru cele mai importante funcții din cabinet?

Dan: E important ca noi să avem un guvern stabil, să dăm predictibilitate, pentru ca lumea financiară și economică să aibă încredere în statul român și să stabilizăm cursul leului, ratele dobânzilor. Noi avem un parlament ales la 1 decembrie, nu este deloc potrivit pentru România să vorbim de anticipate, nimeni nu mai are răbdare cu instabilitate din România, deci va trebui să lucrăm cu acest parlament trei ani și jumătate. Dintre aceste partide, eu îmi doresc ca cele patru partide pro-occidentale și minoritățile naționale să fie majoritatea care stă în spatele unui nou Guvern. Vreau să fiu implicat în programul Guvernului. Îmi doresc ca primul ministru să fie o persoană reformistă, cred că Bolojan e o persoană foarte potrivită pentru asta, dar nu depinde doar de mine și nu e o promisiune. Discuția pe portofolii o să fie una tehnică și evident că și partidele vor avea un cuvânt. Nu voi gira o politică cum a fost cea de până acum.

Pe zonele unde președintele are atribuții, politică externă, apărare, vă veți implica în nominalizarea miniștrilor?

Dan: Evident că o să fie o discuție în care și opinia mea va conta. Sunt în spațiul public de mulți ani și nu ați văzut scandal pe care eu să îl fi generat, sunt un om al dialogului și e nevoie de dialog în momentul acesta de instabilitate.

George Simion a primit aceeași întrebare, în lipsă. Postul a redat un montaj declarații anterioare ale liderului AUR. Printre altele, afirmase că vizează „un guvern de uniune națională” și că el ar trebui să fie premierul lui Călin Georgescu, nu invers. Candidatul AUR a vorbit și despre scenariul anticipatelor.

Dan: Exact tipul acesta de declarații au făcut ca cursul leului să crească și ca dobânda de referință să crească de asemenea. Oamenii au văzut pe pielea lor ce înseamnă asta.

Nicușor Dan, rugat să îl caracterizeze pe George Simion

Dan: Vinde iluzii, cum a fost chestiunea cu apartamentele, care e extrem de gravă. Apoi se pretinde suveranist și patriot, dar în chestiunea ridicării vizelor a fost exact opusul, adică s-a dus și a pledat la administrația SUA pentru ca românii să aibă în continuare nevoie de vize. Este un dușman al economiei libere.

George Simion a primit aceeași întrebare, în lipsă. Postul a difuzat apoi un montaj cu o afirmație făcută marți după-amiază de liderul AUR la dezbaterea organizată de CCIR: „Ne-am dorit și am dorit invitația pe care am continuat-o pentru astăzi de dimineață la Academia de Studii Economice. Din păcate, contracandidatul meu a ales să nu se prezinte, după cum a ales să nu se prezinte nici ieri, la Universitatea din București, deși confirmase înainte de turul al doilea prezența. Acesta este motivul pentru care am acceptat o dezbatere părtinitoare, dar aflată într-un cadru instituțional, la Politehnica din București. Nu avem nevoie de șapte primării la nivelul Bucureștiului, doar dacă cel care este primar general nu este capabil să facă ordine în atribuții și nici în propria casă”.

Dan: Eu îi reproșez că n-a condus niciodată nimic și e puțin absurd să vrei să conduci o țară după ce n-ai condus niciodată nimic.

Mihai Gâdea a arătat o postare în care George Simion afirma că va merge la dezbateri „oriunde vrea” Nicușor Dan, inclusiv la Antena 3 și la Digi24.

„Dacă voi fi președinte, TVA nu va crește în mandatul meu”

Nicușor Dan a acceptat să dea în scris că TVA nu va fi majorată dacă va câștiga el alegerile prezidențiale.

„Dacă voi fi președinte, TVA nu va crește în mandatul meu”, a scris candidatul independent.

George Simion a fost întrebat, în lipsă, despre planul cu casele la 35.000 de euro. Apoi, postul a difuzat un montaj în care liderul AUR recunoaște că a fost vorba despre „marketing”, despre o „formă de promovare”.

„Dacă nu aveam în acești ani formele acestea de promovare prin care să spargem blocada informațională, nu mai eram unde suntem astăzi”, a spus liderul AUR în montajul respectiv.

Nicușor Dan a fost întrebat dacă îi plac bananele, dacă îi plac blugii și vacanțele luxoase.

Dan: Am auzit, mi se face un rezumat al zilei de către echipa mea. Nu sunt îmbrăcat în blugi, dar, da, cred că trebuie să facem din România o țară în care toată lumea să își poată permită o vacanță, în care copiii, indiferent unde se nasc, să aibă aceleași șanse de reușită în viață.

A fost întrebat despre Matei Păun.

Dan: Domnia sa nu candidează la o funcție publică și cred că putem să îl lăsăm la el acasă. Am spus, domnia sa a avut niște opinii acum 10 ani, nu sunt ale mele, nu a avut o poziție în PMB, nu e finanțator, nu va avea o poziție la Cotroceni dacă eu voi câștiga.

Nicușor Dan a enumerat „patru lucruri” care îl deosebesc de George Simion

Nicușor Dan a fost întrebat care este diferența fundamentală între el și George Simion.

Dan: Cred că sunt patru lucruri. Susțin o direcție pro-occidentală a României, și nu pro-Rusia. Susțin o economie deschisă pentru investiții străine, și nu una izolaționistă. Îndemn la dialog, și nu la ură, între tabere. Am avut de-a lungul vieții o meserie, inclusiv am condus PMB, adică mie mi-ar fi frică să mă urc într-o mașină cu cineva care n-a mai condus, darămite să conduci România.

George Simion a fost întrebat, în lipsă, despre planul cu apartamentele la 35.000 de euro. Apoi, postul a difuzat un montaj în care liderul AUR recunoaște că a fost vorba despre „marketing”, despre o „formă de promovare”.

„Dacă nu aveam în acești ani formele acestea de promovare prin care să spargem blocada informațională, nu mai eram unde suntem astăzi”, a spus liderul AUR în montajul respectiv.

Nicușor Dan a fost întrebat cum vede faptul că George Simion a cerut dezbateri, dar lipsește.

Dan: Nu pot să îmi dau seama de ce a plecat din țară. Eu i-am propus să avem un șir de dezbateri, domnia sa a forțat cu acea dezbatere de pe o zi pe alta la Euronews, ne-am dus și acolo tocmai ca să nu îi dăm posibilitatea să spună că nu am fost. Îmi doresc în continuare să clarificăm toate lucrurile, tot zgomotul care a planat asupra acestei campanii, fel de fel de informații false. Aș fi vrut să le lămurim bărbătește.

Mihai Gâdea a întrebat un scaun gol, cu numele lui George Simion scris pe el, de ce lipsește de la dezbatere. Postul a redat apoi o declarație făcută săptămâna trecută de Simion, când a spus că este pregătit să înceapă dezbaterile cu Nicușor Dan. „Este normal ca românii să ne audă, să vadă care sunt opțiunile noastre cu privire la viitorul țării”, a spus liderul AUR în cadrul afirmațiilor respective. A fost difuzată și declarația Anamariei Gavrilă, când lidera POT întreba: „De ce fugem de dezbatere?”.

Dan: Au fost tensiuni între tabere și s-au spus lucruri care n-ar fi trebuit să se spună, însă Simion a pus permanent paie pe foc.

Întrucât liderul AUR lipsește de la dezbatere, Mihai Gâdea a anunțat că a căutat răspunsurile oferite de George Simion în trecut „la cele mai importante întrebări”. Astfel, îi vor adresa întrebări și lui, în absență, și vor reda acele răspunsuri.

Nicușor Dan a sosit la Palatul Parlamentului, unde are loc ceea ce trebuia să fie o nouă dezbatere între cei doi candidați la alegerile prezidențiale.

El a fost întâmpinat de doi jurnaliști ai postului Antena 3 CNN și întrebat ce prezență se așteaptă să fie duminică, 18 mai, la vot.

„Sper să fie peste zece milioane”, a răspuns candidatul independent la alegeri. El a mai spus că, dacă vor vota 11 milioane de oameni, cu tot cu diaspora, ar avea șanse să câștige. În primul tur al alegerilor, au votat 9,5 milioane de români.


Nicușor Dan a anunțat, duminică, că a acceptat invitațiile lansate de „șase posturi de televiziune foarte respectabile” pentru a participa la dezbateri în săptămâna care culminează cu finala prezidențială din 18 mai. Luni, candidatul independent a fost la Digi24, însă George Simion nu a venit.

Andreea Dumitrescu, jurnalistă a postului de televiziune, a spus în timpul dezbaterii de luni seară că George Simion a acuzat Digi24 că nu va putea asigura echilibrul, având în vedere pozițiile publice ale jurnaliștilor.

În timpul dezbaterii de la Digi24, liderul AUR a publicat pe Facebook o înregistrare video în care el și mai mulți jurnaliști ai postului de televiziune apar discutând în biroul său și candidatul le explică, pe un ton dur, motivele care l-au făcut să refuze invitația de a participa la dezbatere. Digi24 susține că filmarea a fost făcută pe ascuns, fără ca jurnaliștii să știe. Marți, înregistrarea nu mai apare pe pagina de Facebook a lui George Simion.

Marius Tian, redactorul-șef Digi24, a declarat, pentru HotNews, luni seară, că filmarea a fost făcută în biroul de la Senat al liderului AUR și că acesta „a publicat doar părțile care consideră domnia sa ca îl avantajează electoral”.

Nicușor Dan și George Simion, de două ori față-n față

Până în prezent, George Simion și Nicușor Dan au avut doar două confruntări electorale față în față după primul tur al alegerilor prezidențiale.

Prima a avut loc la Congresul Blocului Național Sindical, în 7 mai. A doua s-a desfășurat în 8 mai, la Universitatea Politehnica București, și a fost organizată de Euronews, când cei doi contracandidați au răspuns la întrebări aproximativ patru ore.

George Simion a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale cu peste 3,86 milioane de voturi, reprezentând un scor de 40,96%. Nicușor Dan s-a clasat pe locul al 2-lea, cu peste 1,97 milioane de voturi, adică un scor de 20,99%.

INTERVIURILE HotNews.ro