Nicușor Dan scoate palmierii puși de Negoiță la Unirii: „Centrul Capitalei nu e grădina cu maimuțe a primarului Negoiță"
Palmierii puși sâmbătă de către primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, în Piața Unirii din București vor fi scoși luni de către primăria condusă de Nicușor Dan. „Centrul Capitalei nu e nici Dubai și nici grădina cu maimuțe a primarului Negoiță”, a spus viceprimarul Horia Tomescu.
Viceprimarul Capitalei a mers luni în zona din dreptul magazinului Unirea, unde Robert Negoiță a plantat în weekend mai mulți palmieri.
- „Robert Negoiță a făcut lucrări ilegale. Am venit la fața locului pentru a găsi o soluție ca să aducem terenul la starea inițială”, a declarat Horia Tomescu.
Potrivit acestuia, palmierii vor fi scoși în cursul acestei zile.
- „De prea mult timp primarul Negoiță profită de faptul că legislația este încurcată și continuă să facă amenajări aici. Centrul Capitalei nu e nici Dubai și nici grădina cu maimuțe a primarului Negoiță.
- Încercăm să oprim invazia kitsch-ului primarului Negoiță”, a mai spus viceprimarul Tomescu.
„Costă 2 lei, undeva sub 1.000 lei bucata”
Primarul Robert Negoiță a plantat palmieri în Piața Unirii din București, în zona din dreptul magazinului Unirea, unde a amenajat trotuarele și câteva spații verzi fără acordul Primăriei Capitalei.
Primarul spunea într-un mesaj video postat sâmbătă pe pagina sa de Facebook că aceasta este „surpriza” pe care ne-o pregătea, iar palmierii sunt ieftini, undeva sub 1.000 lei bucata.
- „Uitați cu ce surpriză venim. La Piața Unirii avem palmieri deja, colegii pun aceste plante care ne plac așa de mult, cu care ne pozăm de fiecare dată când plecăm în afara țării, în zone mai exotice. Uitați cât de frumoși sunt, cât de bine arată, sunt plante aclimatizate.
- Tocmai ce au fost plantați, sunt legați sus și o perioadă vor rămâne așa împachetați pentru că trebuie să aibă un confort cât mai bun. Au suferit și suferă la transplantare, au fost aduși de la distanță mare”, a anunțat primarul într-un videoclip postat pe pagina de Facebook.
În ceea ce privește costurile, Robert Negoiță spunea că palmierii sunt ieftini:
- „Și, da, costă doi lei, costă foarte puțin, până într-o mie de lei bucata cu transport și TVA inclus. Dacă găsiți un preț mai bun la plante atât de mari, vă rog să-mi aduceți la cunoștință că sunt foarte interesat.
- Avem garanția că dacă unul moare, va fi înlocuit cu o plantă sănătoasă. Ne dorim nu numai să avem cât mai mult verde, ci și cât mai multă diversitate și cât mai frumos.
- Palmierii chiar sunt frumoși și am mari speranțe că vor crește mari, vor fi sănătoși și îi vom avea o perioadă lungă”.
Primăria Sectorului 3 a fost amendată cu 10.000 de lei de Primăria Capitalei pentru lucrările din Piața Unirii, deoarece au fost făcute fără autorizație și fără drept, zona fiind în administrarea municipalității, se arată într-un răspuns transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro, în luna februarie. În plus, Poliția Locală de la Primăria Capitalei a dispus oprirea lucrărilor și aducerea amplasamentului la starea inițială.
Începând din toamnă, Primăria Sectorului 3 a schimbat bordurile pe anumite porțiuni din Piața Unirii, a reconfigurat refugiile pentru pietoni, a amenajat câteva spații verzi și a plantat copaci. Recent, a spart toate dalele de granit de pe trotuarul din fața magazinului Unirea, dale reparate în 2022 de Primăria Capitalei și le-a înlocuit cu pavele de beton. Asta deși piața este în administrarea Primăriei Capitalei, iar reprezentanții instituției spun că nu și-au dat acordul pentru executarea acestor lucrări.
”Administrația Străzilor nu realizează, în prezent, lucrări de schimbare a bordurilor în fața magazinului Unirea, Administrația Străzilor nu a dat acord pentru acest tip de lucrări.
- Lucrările respective au fost executate fără autorizație de construire, iar Sectorul 3 al Municipiului București a fost sancționat contravențional, în baza art. 26, alin. 1, lit. a, din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu 10.000 lei.
- Totodată, prin procesul verbal de constatare și sancționare a contravențiilor s-a dispus oprirea lucrărilor, desființarea lucrărilor executate nelegal și aducerea terenului la starea inițială”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.
Pavajul de granit din fața magazinului Unirea a fost reparat anul trecut de Primăria Capitalei, iar lucrările au costat 94.000 lei.
Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță, nu este la prima abatere de acest gen.
În perioada 2013-2015, Primăria Sectorului 3 a reamenajat trotuarele de pe bd. Unirii și a investit acolo circa 9 milioane de euro, deși artera era în administrarea Primăriei Capitalei.
Curtea de Conturi a constatat că lucrările de reamenajare a bd. Unirii au fost efectuate nelegal, potrivit unui document obținut de HotNews.ro, la vremea respectivă deoarece Primăria sectorului 3 a făcut investiții pe o arteră care nu ii aparține, bd. Unirii fiind în Administrarea Primăriei Capitalei.
Pentru a intra în legalitate, Primăria Sectorului 3 a cerut în 2015 Consiliului General al Municipiului București să-i dea bulevardul, însă consilierii nu au fost de acord.
În august 2021, pe un șantier al Primăriei Sectorului 3 aflat în apropierea Bibliotecii Naţionale, doi muncitori au murit și alți patru au fost răniți după ce un mal de pământ s-a surpat peste ei.
Inspectoratul de Stat în Construcții a comunicat la vremea respectivă că lucrările se desfășurau fără autorizație de construire, pe terenul Ministerului Culturii, deci unde Primăria nu ar fi avut drept să intervină. Reprezentanții Ministerului Culturii au comunicat la vremea respectivă că nu ei au contractat lucrările.