Sari direct la conținut

Nigel Farage dă vină pe o greșeală administrativă pentru candidații săi care îl laudă pe Hitler

HotNews.ro
Nigel Farage, la conferința din Bruxelles, Foto: Simon Wohlfahrt/ AFP/ Profimedia
Nigel Farage, la conferința din Bruxelles, Foto: Simon Wohlfahrt/ AFP/ Profimedia

Nigel Farage, liderul Partidului Reformei din Marea Britanie, spune că laudele aduse lui Adolf Hitler de candidați ai formațiunii sale la alegerile parlamentare de luna viitoare se datorează unei greșeli administrative, relatează Politico.

Partidul Reformei, succesorul partidului UKIP care a militat pentru Brexit, a fost implicat în mai multe scandaluri în ultimele săptămâni după ce candidați ai săi au făcut comentarii controversate despre dictatorul și criminalul nazist.

Un candidat al Partidului Reformei l-a lăudat pe Hitler ca fiind „genial” și a spus despre acesta că a avut capacitatea „de a-i inspira pe oameni să acționeze”. Printre altele, el a mai spus că invazia din Ucraina a președintelui rus Vladimir Putin este „legitimă”.

Un alt politician al partidului lui Farage la alegerile parlamentare pe care premierul britanic Rishi Sunak le-a convocat pentru data de 4 iulie s-a retras din cursă recent după ce s-a aflat că în trecut i-a îndemnat pe oameni să voteze pentru Partidul Național Britanic, o formațiune de extrema dreaptă care promovează fascismul.

Un al treilea candidat al Partidului Reformei a stârnit ample controverse după ce a declarat că Marea Britanie ar fi trebuit să „accepte oferta de neutralitate a lui Hitler” înainte de al Doilea Război Mondial.

Nigel Farage admite „probleme” cu candidații partidului său

Farage a comentat situația într-un interviu acordat marți la emisiunea Good Morning Britain, afirmând că problemele au fost cauzate de o decizie administrativă greșită privind organizarea partidului.

„Am plătit o sumă foarte mare de bani unei companii de verificare [a candidaților] foarte reputabilă care n-a făcut munca”, a justificat el.

Farage, care a anunțat abia la începutul acestei luni că intenționează să candideze cu partidul său la alegerile parlamentare, a mai spus acum că formațiunea politică a fost nevoită să improvizeze și să se grăbească să găsească oameni care să candideze în numeroase circumscripții electorale.

„Asta ne-a făcut probleme. Accept acest lucru și îmi pare rău pentru el”, a mai spus Farage.

În pofida controverselor, ultimele sondaje de opinie cotează Partidul Reformei cu peste 10% din intenția de vot a britanicilor în condițiile în care încrederea în conservatorii lui Rishi Sunak, cei care au gestionat Brexit, s-a prăbușit.

INTERVIURILE HotNews.ro