Sari direct la conținut

„Nimănui nu-i place adevărul”: Un general rus explică de ce ucrainenii au putut să avanseze atât de ușor în regiunea Kursk

HotNews.ro
„Nimănui nu-i place adevărul”: Un general rus explică de ce ucrainenii au putut să avanseze atât de ușor în regiunea Kursk
Generalul în retragere Andrei Guruliov (dreapta) este în prezent un deputat al Dumei de Stat de la Moscova, FOTO: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Generalul rus în retragere Andrei Guruliov, în prezent un deputat în Duma de Stat de la Moscova, a declarat că incursiunea ucraineană în regiunea Kursk a reușit să avanseze atât de ușor din cauza ignorării rapoartelor privind masarea de trupe la graniță, relatează Lenta, unul dintre cele mai populare site-uri de știri din Rusia.

Guruliov, care a ocupat mai multe funcții de comandă în armata rusă înainte să fie numit guvernator al Ținutului Transbaikal de președintele Vladimir Putin în 2019, este cunoscut de asemenea pentru numeroasele sale apariții ca invitat la televiziunile rusești pentru a comenta subiecte militare.

Generalul în retragere a declarat în timpul emisiunii „Duminică seara cu Vladimir Soloviov” că a vizitat regiunea Kursk pe 7 august, a doua zi după intrarea armatei ucrainene în regiune, și că a constatat că linia de apărare de la frontieră este inadecvată și că a fost lăsată oricum de izbeliște.

„Am văzut câmpuri de mine așezate, dar nu au niciun efect fără acoperire de foc”, a scris el pe canalul său de Telegram, unde a redistribuit un fragment din emisiune. El s-a întrebat totodată cine a planificat linia de apărare din regiunea Kursk.

El a subliniat că oficialii din regiune nu ar fi putut să nu fie conștienți de concentrarea forțelor armate ucrainene în zona de frontieră. În plus, el a remarcat că grupul rus de forțe care apără frontiera de stat a fost insuficient dotat cu „tot ce este necesar”.

„Nimănui nu-i place aici adevărul din rapoarte. Cu toții vrem să auzim că totul este bine”, a subliniat el.

Care ar fi scopul atacului ucrainean în regiunea Kursk

Un responsabil ucrainean din domeniul securității a declarat sâmbătă seara pentru AFP, sub rezerva anonimatului, că incursiunea lansată marți în regiunea rusă Kursk este o încercare de a „întinde” forțele Moscovei și de a „destabiliza” Rusia.

„Scopul este de a întinde pozițiile inamicului, de a-i provoca pierderi maxime, de a destabiliza situația în Rusia – pentru că este incapabilă să își protejeze propriile frontiere – și de a transfera războiul pe teritoriul rus”, a declarat sâmbătă seara pentru France Presse un responsabil ucrainean din domeniul securității, sub rezerva anonimatului.

Armata rusă a afirmat miercuri că Ucraina a desfășurat aproximativ 1.000 de soldați în cadrul acestei incursiuni, ceea ce a luat Kremlinul prin surprindere.

Întrebat despre această declarație rusă, oficialul ucrainean a replicat că au fost implicate „mult mai multe” trupe ale Kievului, „mii”.

După zile de tăcere cu privire la această operațiune, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat-o pentru prima dată în discursul său zilnic de sâmbătă seara, afirmând că Kievul încearcă să „mute războiul pe teritoriul agresorului”.

Ca răspuns la atac, Rusia a trimis întăriri și a introdus un regim „antiterorist” în trei regiuni limitrofe Ucrainei, inclusiv la Kursk.

Zelenski, despre ofensiva pe teritoriul Rusiei

În timpul discursului său adresat națiunii duminică noaptea, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a lansat aproape 2.000 de atacuri transfrontaliere din regiunea Kursk asupra regiunii ucrainene Sumî în timpul verii, situație despre care a spus că merita un răspuns „corespunzător” din partea Ucrainei.


„Artilerie, mortiere, drone. Înregistrăm, de asemenea, lovituri cu rachete, şi fiecare astfel de lovitură merită un răspuns corespunzător”, a declarat liderul ucrainean în discursul său nocturn adresat naţiunii, pe fondul incursiunii transfrontaliere ucrainene în regiunea Kursk.

Rusia a ameninţat cu represalii după recentele lovituri ucrainene, în special după atacul din noaptea de sâmbătă spre duminică, soldat cu 13 răniţi în oraşul rusesc Kursk, centrul administrativ al regiunii ruse cu acelaşi nume.

Trupele ucrainene au avansat până la 30 km în interiorul Rusiei, în ceea ce a devenit cea mai profundă şi mai semnificativă incursiune de când Moscova şi-a început invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022. Ministerul rus al Apărării a declarat că forţele sale au dat lupte cu trupele ucrainene în apropierea satelor Tolpino şi Obşci Kolodez, în timp ce ofensiva din regiunea Kursk a intrat în a şasea zi, relatează BBC, conform News.ro.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a acuzat Kievul de „intimidarea populaţiei paşnice a Rusiei”.

Urmărește ultimele evoluții din a 901-a zi a războiului din Ucraina, LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

INTERVIURILE HotNews.ro