Sari direct la conținut

Un înalt oficial ucrainean a explicat scopul ofensivei din Kursk, în care luptă „mii” de soldați: „Nu există niciun gând de anexare”

HotNews.ro
Un înalt oficial ucrainean a explicat scopul ofensivei din Kursk, în care luptă „mii” de soldați: „Nu există niciun gând de anexare”
Tancuri rusești trimise în regiunea Kursk să lupte contra incursiunii ucrainene - FOTO: Russian Defense Ministry Press S / AP / Profimedia

Incursiunea în regiunea rusă Kursk este o încercare de a „întinde” forțele Moscovei și de a „destabiliza” Rusia, a declarat un înalt responsabil ucrainean pentru AFP.

După luni de retragere în fața armatei Kremlinului pe frontul de est, Ucraina a lansat marți o operațiune de o amploare fără precedent în regiunea Kursk, la frontiera cu Rusia, pătrunzând, potrivit analiștilor, cel puțin cincisprezece kilometri și preluând controlul asupra mai multor localități.

„Scopul este de a întinde pozițiile inamicului, de a-i provoca pierderi maxime, de a destabiliza situația în Rusia – pentru că este incapabilă să își protejeze propriile frontiere – și de a transfera războiul pe teritoriul rus”, a declarat sâmbătă seara pentru France Presse un responsabil ucrainean din domeniul securității, sub rezerva anonimatului.

Sunt implicați „mii” de soldați

Armata rusă a afirmat miercuri că Ucraina a desfășurat aproximativ 1.000 de soldați în cadrul acestei incursiuni, ceea ce a luat Kremlinul prin surprindere.

Întrebat despre această declarație rusă, oficialul ucrainean a replicat că au fost implicate „mult mai multe” trupe ale Kievului, „mii”.

După zile de tăcere cu privire la această operațiune, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat-o pentru prima dată în discursul său zilnic de sâmbătă seara, afirmând că Kievul încearcă să „mute războiul pe teritoriul agresorului”.

Ca răspuns la atac, Rusia a trimis întăriri și a introdus un regim „antiterorist” în trei regiuni limitrofe Ucrainei, inclusiv la Kursk.

Moscova a anunțat sâmbătă că a evacuat peste 76.000 de persoane din zona afectată de incursiune. Ucraina, la rândul său, a cerut evacuarea a cel puțin 20 000 de civili din regiunea Soumy, situată vizavi de Kursk.

Potrivit Moscovei, Kievul a efectuat sâmbătă seara un atac cu rachete asupra unei clădiri rezidențiale din orașul Kursk, capitala regiunii, rănind 13 persoane. În replică, diplomația rusă a promis un „răspuns sever” din partea forțelor armate ale Kremlinului duminică.

Rușii nu slăbesc presiunea pe frontul de est

Potrivit oficialului ucrainean, incursiunea a fost inițial menită să îndepărteze forțele ruse de regiunile ucrainene Harkov (nord-est) și Donbass (est) pentru a reduce presiunea acestora asupra trupelor Kievului, care sunt depășite numeric și nu dispun de suficient armament.

Dar, pentru moment, incursiunea nu pare să fi avut prea mult efect pe frontul de est, a recunoscut oficialul.

„În principiu, situația nu s-a schimbat. Presiunea lor în est continuă, ei nu își retrag trupele din această zonă”, chiar dacă „intensitatea” atacurilor rusești în est a „scăzut puțin”, a detaliat el.

Cu toate acestea, el a declarat că atacul „i-a prins pe ruși cu garda jos” și „ne-a ridicat cu adevărat moralul, pe cel al armatei ucrainene, al statului și al societății” epuizate după de doi ani și jumătate de invazie.

Aliații Ucrainei au fost anunțați înainte de ofensiva din Kursk

În opinia sa, mai devreme sau mai târziu, Rusia va „opri” trupele ucrainene din regiunea Kursk, dar dacă „după o anumită perioadă de timp, nu va reuși să recucerească aceste teritorii, ele ar putea fi utilizate în scopuri politice”, de exemplu, în timpul negocierilor de pace, a declarat acest oficial.

El a afirmat că Rusia pregătește un atac masiv cu rachete împotriva „centrelor de decizie” din Ucraina ca răspuns la această ofensivă.

Aliații occidentali ai Ucrainei au fost avertizați de această incursiune, a adăugat el.

„Având în vedere că armele occidentale sunt utilizate în mod activ” în această operațiune, „partenerii noștri occidentali au fost indirect implicați în planificarea sa”, a spus el.

Casa Albă a spus miercuri că ține legătura cu Ucraina pentru a afla mai multe despre „obiectivele” incursiunii.

„Nu există niciun gând de anexare”

De asemenea, oficialul ucrainean a asigurat Casa Albă că trupele ucrainene respectă dreptul internațional umanitar în timpul incursiunii și că nu au nicio intenție de a anexa zonele pe care le ocupă în prezent.

„Nu există niciun gând de anexare… Acționăm în strictă conformitate cu dreptul internațional”, a spus el.

„Nu executăm prizonieri, nu violăm femei, nu jefuim”, a declarat sursa AFP.

„Ceva ca în Bucha sau Irpinnu s-a întâmplat sau nu se va întâmpla”, a adăugat el, referindu-se la atrocitățile care ar fi fost comise de trupele ruse în aceste orașe ucrainene la începutul anului 2022.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro