Sari direct la conținut

Noi ciocniri între soldații chinezi și indieni în Himalaya / Mai mulți răniți

HotNews.ro
Soldati chinezi, Foto: Profimedia Images
Soldati chinezi, Foto: Profimedia Images

O nouă ciocnire între armata indiană și cea chineză a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute la granița disputată dintre India și China pe Himalaya, soldată cu răniți de ambele părți, a anunțat luni partea indiană, citată de AFP.

Incidentul, care a avut loc vineri, a provocat „răni minore la câteva persoane” de ambele părți, a declarat o sursă apropiată armatei indiene.

O altă sursă din armată a declarat că cel puțin șase soldați indieni au fost răniți.

Până în prezent, China nu a furnizat nicio informație oficială în acest sens.

Armata chineză s-a apropiat de zona din apropierea „liniei de control real” – granița de facto – unde se convenise că niciuna dintre părți nu va patrula, au declarat sursele.

Soldații indieni au reacționat apoi „într-o manieră fermă și decisivă”, a precizat prima sursă.

Retragere imediată

După încăierare, ambele părți „s-au retras imediat din zonă”, au adăugat ei.

Un comandant indian a avut apoi o întâlnire cu un omolog chinez pentru a „discuta problema în cadrul mecanismelor existente pentru a restabili pacea și liniștea”.

Incidentul a avut loc în sectorul Tawang din statul indian Arunachal Pradesh, revendicat în întregime de China, care numește zona Tibetul de Sud.

Prima sursă a declarat că au existat „zone de percepție diferită, în care ambele părți au patrulat până la liniile de revendicare. Aceasta a fost tendința din 2006.

Presa indiană a citat surse anonime care au declarat că în confruntare au fost implicați aproximativ 300 de membri ai Armatei Populare de Eliberare a Chinei și că cel mai mare număr de victime a fost de partea chineză.

Granițe neclare

China și India au purtat un război în 1962 din cauza graniței disputate.

Tensiunile dintre cele două țări sunt în creștere de la ciocnirile din 2020, în urma cărora au murit 20 de soldați indieni și cel puțin patru soldați chinezi.

Traseul exact al frontierei, o parte din ea aflându-se la peste 4.000 de metri înălțime, nu a fost niciodată delimitat.

Temperaturile de iarnă pot coborî sub minus treizeci de grade, ceea ce afectează armele și duce la blocarea echipamentelor.

Chiar înainte de confruntarea din iunie 2020, India se apropia strategic de Occident, aprofundându-și cooperarea în materie de securitate cu SUA, Japonia și Australia în regiunea Asia-Pacific.

Unite de îngrijorarea lor față de influența crescândă a Chinei în regiune, aceste țări formează împreună ceea ce se numește Alianța cvadrilaterală.

De asemenea, India a demarat un program de modernizare a forțelor sale armate în valoare de 130 de miliarde de dolari americani, care include comandarea de elicoptere și achiziționarea unui număr de arme noi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro