Sari direct la conținut

Noi de-aicea nu plecam, nu plecam acasa!

Contributors.ro
Stefan Vlaston, Foto: Hotnews
Stefan Vlaston, Foto: Hotnews

Nu, nu este vorba de manifestantii din piata Universitatii ci de profesorii universitari care au implinit varsta de pensionare.

Legea este cat se poate de clara:

Art. 289. — (1) Personalul didactic și de cercetare se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani.

Art. 215. — (1) După împlinirea vârstei de pensionare, ocuparea oricărei funcții de conducere în universitățile de stat, particulare și confesionale este interzisă, cu excepția mandatelor în exercițiu la data intrării în vigoare a prezentei legi

(3) Senatul universitar din universitățile de stat, particulare și confesionale, în baza criteriilor de performanță profesională și a situației financiare, poate decide continuarea activității unui cadru didactic sau de cercetare după pensionare, în baza unui contract pe perioadă determinată de un an, cu posibilitatea de prelungire anuală conform Cartei universitare, fără limită de vârstă.

In lege nu se vorbeste de pensionarea la sfarsitul anului universitar, la inceput sau pe la mijloc. Se vorbeste de implinirea varstei de pensionare si atat. Mai mult, legea prevede posibilitatea ramanerii in activitate a pensionarilor, la plata cu ora, cumuland pensia cu veniturile obtinute din aceasta prestatie.

Si atunci, de unde tot acest scandal?

Ne amintim ce discutii au fost la dezbaterea Legii Educatiei Nationale (LEN), pe aceasta tema. Rectori, profesori universitari aflati in Parlament, au luptat cu toate resursele din dotare pentru eliminarea din lege a acestei prevederi. De asta a fost nevoie de asumarea raspunderii pe LEN. Din dezbateri parlamentare ar fi reiesit tot cum a fost.

S-a aplicat acest articol de lege? Nu peste tot. Inca n-am invatat, noi romanii, ca legea se aplica nu se discuta. Buna, proasta, ne convine, nu ne convine, trebuie aplicata. Ca de asta este lege iar alternativa este haosul.

La Universitatea din Targoviste ITM (Inspectia Teritoriala a Muncii) a gasit profesori pensionabili dar care nu fusesera scosi la pensie, a dat sanctiuni si a pus lucrurile in legalitate.

Cu ocazia alegerilor de rectori, profesori pensionabili au votat in diferitele etape ale procesului electoral din universitate, desi nu aveau acest drept. Eroarea apartine ordonatorului de credite, rectorul in functie, care nu a dispus incetarea raporturilor de munca cu acestia. Consecinta fiind ca alegerile de rectori in conditii nelegale ar putea fi invalidate de catre ministrul educatiei.

Ministrul Educatiei are baza legala sa faca acest lucru in temeiul art. art. 216 (2): Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului

„c) monitorizează și verifică direct sau prin organismele abilitate în acest sens respectarea reglementărilor privind organizarea și funcționarea învățământului superior, cercetarea universitară, managementul financiar, etica universitară și asigurarea calității în învățământul superior;”

Este si motivul pentru care Ministrul Educatiei a emis OM 3276 care prevede:

Art.1. In cadrul procesului de desemnare a rectorului, pe lista persoanelor cu drept devot nu vor putea fi inscrise cadrele didactice si de cercetare care au implinit varsta de pensionare la data sustinerii alegerilor.

Rectorii care n-au respectat aceasta prevedere nu pot invoca tardivitatea Ordinului, pentru ca prevederea rezulta oricum din LEN.

Intr-o pozitie remisa de Senatul UBB Cluj (Universitatea Babes Bolyay), aici, dupa ce se declara „ilegal” un ordin de ministru, (nu cred sa mai existe vreo tara in care actele normativ- administrative sa fie declarate ilegale de institutii subordonate aceleia care le-a emis), se spune:

ordinul “produce o confuzie între calitatea de titular conform legii educaţiei naţionale, pe de o parte, şi cea de persoană care a depăşit vârsta de pensionare, pe de altă parte, prevăzând că nu au drept de vot cadrele didactice care au împlinit vârsta de pensionare”.

Art. 209. — (1) Rectorul universităților de stat și particulare se desemnează prin una dintre următoarele modalități:

b) prin votul universal, direct și secret al tuturor cadrelor didactice și de cercetare titulare din cadrul universității și al reprezentanților studenților din senatul universitar și din consiliile facultăților.

In lege se spune clar ca la alegerea rectorului voteaza doar cadrele didactice „titulare”, ori pensionarii, chiar aflati in activitate, nu mai sunt titulari. De aici a plecat si toata supararea, nu mai beneficiaza de toate avantajele titularilor.

In ce consta confuzia, atunci?

Unii inventeaza tot felul de Consilii Stiintifice, pe care sa le conduca dupa pensionare, desi si in aceasta privinta legea e clara, art. 215.

Camera Deputatilor a adoptat tacit, luni (aici) un proiect de lege de modificare a Legii Educaţiei Nationale, care prevede că personalul didactic şi de cercetare se pensionează la sfârşitul anului universitar în care împlineşte 65 de ani. Daca trece si de Senat, Camera decizionala, in care puterea are majoritate doar de un vot, si acela in concediu medical, proiectul ar putea deveni lege. Speranta este ca pana la 1 octombrie, mai pleaca guvernul, se mai schimba majoritatile din parlament, poate, poate, nu se mai aplica articolul privind pensionarea.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro