Nominalizarea secretarului general al Guvernului, întoarsă de Ciolacu la PNL/ Ciucă și Boc vor să-și impună apropiații
Refuzul premierului Marcel Ciolacu de a-l numi pe Mircea Abrudean în funcția de secretar general al Guvernului mută problema în interiorul PNL. După ședința Coaliției în care nu s-a tranșat problema numirii acestuia pe post, liberalii trebuie să decidă ce fac – dacă merg cu aceeași propunere sau vin cu un nume nou.
La finalul ședinței Coaliției de luni după-amiază, surse liberale au declarat pentru HotNews.ro că nu PNL nu renunță la susținerea lui Mircea Abrudean pentru postul de secretar general al Guvernului.
Secretarul general al PNL, fostul ministru de Interne Lucian Bode a declarat marţi că PNL a luat o decizie în Biroul Politic Naţional privind nominalizarea lui Mircea Abrudean pentru funcţia de SG al Guvernului şi partidul nu are de ce să facă altă propunere. Nu mai este responsabilitatea PNL, ci a premierului să decidă, a mai spus Bode, el afirmând că discuţia privind numirea acestuia a fost amânată în şedinţa coaliţiei de luni.
”PNL a luat o decizie în Biroul Politic Naţional, decizia o cunoaşteţi, 68 de voturi „pentru”, 2 voturi „împotrivă”, pe lista cabinetului miniştrilor propuşi de PNL, se regăsea evident şi domnul Mircea Abrudean. De aici nu mai este responsabilitatea Partidului Naţional Liberal, este responsabilitatea primului ministru să decidă. În acest moment, PNL nu are absolut niciun document sau o decizie comunicată de către prim-ministru, în consecinţă nu avem de ce să facem alte propuneri”, a spus secretarul general al PNL, la Parlament.
UPDATE 16:05
Surse apropiate de Nicolae Ciucă au declarat pentru HotNews.ro că Paula Cristea a fost numită director al cancelariei președintelui Senatului iar șansele de fi propusă pentru funcția de secretar general al Guvernului au scăzut considerabil.
Neoficial, în interiorul PNL se discută despre posibili înlocuitori ai lui Abrudean.
Surse liberale au declarat pentru HotNews.ro că Nicolae Ciucă ar dori să o propună pentru postul de la SGG pe fosta sa șefă de cabinet, Paula Cristea. Aceasta este omul său de încredere cu care a lucrat pe toată perioada mandatului de premier, dar și când a fost ministru al Apărării.
Cine este Paula Cristea, pe care Nicolae Ciucă ar vrea să o pună la șefia SGG
Paula Cristea este general-maior în rezervă și conform declarațiilor de avere, ea a fost consilier coordonator MAPN (2020), șef cabinet la Statul Major al Apărării în 2018, șef de secție MAPN în perioada 2015-2017, șef birou la Statul Major al Apărării în 2014.
Sursele HotNews.ro susțin că nominalizarea acesteia ar fi agreată și de premierul Marcel Ciolacu.
În interiorul PNL însă, organizația condusă de Emil Boc revendică nominalizarea pentru postul de secretar general al Guvernului. Edilul de la Cluj și-a transmis clar intenția în partid de a nominaliza un apropiat în funcția respectivă.
„Organizația PNL Cluj dorește cu orice preț să nominalizeze un om la SGG. O altă variantă pe care Boc se bazează să preia funcția este Ștefania Ferencz”, susțin sursele citate.
De altfel, Ferencz a fost șefa de cabinet a premierului Emil Boc, apoi secretar general adjunct al guvernului, iar din 2020 a revenit în Guvernul condus de PNL sub mandatul lui Orban, Cîțu și Nicolae Ciucă, însoțindu-l peste tot pe ministrul de Interne, Lucian Bode.
Liderii Coaliției vor discuta problema săptămâna viitoare, într-o nouă ședință a Coaliției, au declarat pentru HotNews.ro, surse politice.
Reamintim că propunerea PNL pentru SGG, validată în forurile statutare, a fost Mircea Abrudean, apropiat și susținut de Emil Boc, însă premierul Marcel Ciolacu a refuzat să-l numească pe post. Ciolacu i-a cerut lui Nicolae Ciucă ca PNL că facă o altă propunere pentru Secretariatul General, motivând că nu-l dorește pe Abrudean.
Ulterior, pe surse, social-democrații au motivat refuzul invocând o recomandare a serviciilor secrete potrivit căreia Abrudean nu ar fi potrivit pentru a deține funcția de secretar general al Guvernului.
De menționat ar fi în acest context și faptul că Marcel Ciolacu și-a asigurat deja controlul atât asupra SGG, cât și a tuturor proiectelor de acte normative cu impact bugetar printr-o ordonanță de urgență prin care îi acorda puteri sporite vicepremierului Marian Neacșu.
Mai exact, Neacșu a primit noi atribuții printre care coordonarea SGG-ului Guvernului precum și a Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”.