Sari direct la conținut

Notari legati de glie din ordinul lui Chiuariu

Romania Libera

Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a organizat un concurs original de ocupare a posturilor vacante de notari publici, unde criteriul principal nu a fost ierarhia stricta rezultata din examinare, ci viza de domiciliu de pe buletinul de identitate.

Acest criteriu original, dar profund neconstitutional le-a permis candidatilor cu note intre 7,00 si 8,00 sa ocupe posturi de notari, in timp ce candidati cu note peste 8,50 si chiar peste 9,00 au fost declarati respinsi.

La concursul national de ocupare a posturilor de notari publici, candidatele Mihaela Vasilica Bura si Iulia Trofin au fost declarate respinse, desi au obtinut media 9,20, in timp ce Eugen Balaci, cu media 7,50, sau Marian Petrisor Bazavan, cu media 7,60, au fost declarati admisi. Nu sunt singurele exemple.

Au fost declarati respinsi peste 50 de candidati care au obtinut medii peste 8,00, in timp ce 10 candidati cu medii peste 7,00 au fost admisi.

Surse din cadrul Uniunii Nationale a Notarilor Publici (UNNPR) sustin ca regulamentul de organizare a concursului s-ar fi modificat in asa fel incat sa poata permite unor persoane din anturajul ministrului Tudor Chiuariu obtinerea unor posturi vacante de notari, chiar daca nivelul de cunostinte al acestora nu le-ar fi permis acest lucru.

Regulament schimbat

Vechiul regulament de concurs stabilea foarte clar ierarhia: candidatii erau declarati admisi in ordinea descrescatoare a mediilor obtinute, pana la limita locurilor vacante. Repartitiile se faceau dupa optiuni, tot in ordinea descrescatoare a mediilor de la concurs.

Astfel, un candidat cu nota 10,00 putea opta pentru un loc in orice localitate din tara care avea vacant un post de notar public, indiferent de domiciliul de pe buletinul de identitate al candidatului respectiv. Statisticile au aratat ca majoritatea locurilor de notari publici din tara erau ocupate de candidatii din Bucuresti, care obtineau notele cele mai mari la concursuri.

Note mici au obtinut majoritatea candidatilor din Iasi, Galati, Pitesti, Ploiesti sau Craiova. Pentru a rezolva accederea „provincialilor” la postul de notar in judetele lor, ministrul Chiuariu impreuna cu presedintele si consiliul de conducere al UNNPR au decis sa schimbe regulamentul de concurs.

Subiecte unice, repartitii locale

In cuprinsul noului regulament au aparut unele prevederi ciudate, intre care si obligativitatea candidatilor de a-si depune dosarul pentru concurs la Camera Notarilor de pe raza domiciliului lor. O alta prevedere este cea prin care „rezultatul (n.r.

– admis/respins) se stabileste de catre presedintele comisiei, in ordinea mediilor generale obtinute raportate la numarul locurilor vacante”. Pana aici, nimic suspect. Scopul modificarilor regulamentului s-a aflat abia in momentul in care s-au afisat rezultate de respins cu nota 9,20 si admis cu nota de 7,50.

Adica alegerea admisilor s-a facut nu in functie de notele obtinute la examene, cum ar fi fost normal, ci in functie de domiciliul stabil al candidatilor.

Spre exemplu, la Camera Notarilor din Iasi s-au ocupat locurile vacante si cu nota 7,55, la Craiova cu 7,50, la Pitesti cu 7,65, la Ploiesti cu 7,67, pe cand la Bacau s-a pierdut concursul cu nota 8,50, la Brasov cu 9,00, iar in Bucuresti s-a pierdut chiar si cu nota 9,20.

Gaselnita cu domiciliul, anticonstitutionala

Nicaieri in noul regulament nu se spune ca admiterea candidatilor se stabileste dupa domiciliu. Nici nu se putea stipula asa ceva, deoarece regulamentul ar fi intrat in contradictie cu Constitutia Romaniei, care prevede, intre altele, ca „alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupatiei, precum si cea a locului de munca sunt libere”.

Daca un candidat cu domiciliul in Bacau a obtinut nota 10,00 si vrea un loc vacant de notar public in Suceava, nici un regulament nu-i poate ingradi alegerea deoarece ar fi neconstitutional.

Regulamentul conceput de ministrul Chiuariu impreuna cu conducerea UNNPR intra in coliziune si cu alte prevederi constitutionale potrivit carora „cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si discriminari”.

Modelul Chiuariu ne aduce aminte de legile aberante comuniste care nu permiteau, spre exemplu, provincialilor obtinerea unui loc de munca in Capitala pentru ca nu aveau buletin de Bucuresti.

Au semnat altceva

Repartitia pe Camere judetene este cu atat mai condamnabila cu cat toti candidatii au completat la inscriere anexa 1A la regulament, prin care solicita „inscrierea la concursul pentru dobandirea calitatii de notar public in vederea ocuparii oricarui post vacant de notar public dintre posturile existente la nivel national, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, partea a III-a”.

Documentul era adresat presedintelui Uniunii Nationale a Notarilor Publici. In aceste conditii, nu mica a fost mirarea candidatilor cand li s-a aplicat fara a fi preveniti procedura „legarii de glie”, in ciuda mediilor obtinute, care le-ar fi permis ocuparea unui post vacant in alt judet decat cel de resedinta.

Primele plangeri

Bacauanul stefan Adrian Majeri a obtinut media 8,50 si a pierdut la limita unul dintre cele trei posturi vacante de notar local in Bacau. Mai exact, a fost primul pe lista de respinsi. El a atacat in justitie regulamentul de selectare a admisilor pe criteriul domiciliului, criteriu care ii ingradeste dreptul constitutional de a-si alege profesia si locul de munca.

Daca s-ar fi respectat Constitutia, Majeri ar fi ocupat locul 68 din cele 74 scoase la concurs si sigur ar fi obtinut, spre exemplu, un loc la Iasi, unde nota de admitere a fost 7,55. Ca el mai sunt cel putin zece perdanti. Poate ca si acestia au depus plangeri de care noi nu avem cunostinta.

Am trimis intrebari atat la Ministerul Justitiei, cat si la Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania. Raspunsurile ar fi trebuit sa ne convinga de faptul ca un candidat cu nota 7,50 este mai bun pentru un post de notar public decat unul care a obtinut nota 9,20.

De asemenea, am intrebat cum se mai respecta prevederile constitutionale referitoare la egalitatea in drepturi si la libertatea de a alege profesia. In plus, pe ministrul Chiuariu l-am rugat sa comenteze si suspiciunile potrivit carora a impus criteriul domiciliului pentru a ajuta persoane din anturajul domniei sale, cu mai putina stiinta de carte.

In ciuda insistentelor, atat in scris, cat si prin intermediul sefei Biroului de Presa, Viorica Rosca, ministrul Chiuariu nu a raspuns la setul nostru de intrebari. UNNPR, in schimb, a aratat cu degetul spre Ministerul Justitiei, ca for decident.

integral in Romania Libera

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro