Nou legea a referendumului reduce de la 50% la 30% pragul de prezenta. PDL, UDMR si PPDD anunta ca vor depune contestatie la CCR
Legea referendumului, care reduce cvorumul la 30% din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente, a fost adoptata miercuri de Camera Deputatilor cu 221 de voturi pentru 73 impotriva si 2 abtineri si va merge la Presedintie pentru promulgare. PDL, UDMR si PPDD s-au opus in plen proiectului de lege si au cerut retrimiterea la comisii insa propunerea a fost respinsa. PDL a anuntat ca va contesta la Curtea Constitutionala proiectul de lege.
Mircea Toader, lider de grup PDL: ” Vreau sa sa atrag atentia ceea ce se va intampla de azi incolo. Orice primar din Romania va putea fi schimbat cu 25%. Credeti ca nu se gasesc intr-o comuna un numar de cetateni care se pot aduna sa schimbe un primar ? Ganditi-va si la presedintii dvs de Consilii Judetene. Eu cred ca v-ati grabit cu aceasta legea, nu numai pentru a rezolva problema Constitutiei care putea fi rezolvata altfel ci, practic, ati incercat sa denaturati ideea majoritatii care trebuie sa decida pentru democratie. V-ati asumat-o, de-asta este si motivul pentru care noi nu am votat-o si acesta este motivul pentru care, impreuna cu colegii de la UDMR si PPDD, vom ataca la Curtea Constitutionala.
Initiativa prevede ca pentru validarea unui referendum sa fie necesara prezenta a 30% din cetatenii cu drept de vot. In prezent legea stipuleaza ca un referendum este validat daca la urne se prezinta 50 la suta plus unu dintre cei de pe liste.
Totodata, rezultatul referendumului este validat daca optiunile valabil exprimate reprezinta cel putin 25% din cei inscrisi pe listele electorale permanente. Printre semnatarii proiectului de lege se numara deputatii PSD Valeriu Zgonea, Florin Iordache si deputatul PC, Bogdan Ciuca.
Miza proiectului de lege este legata de validarea viitoarei Constitutii care intra in dezbatere parlamentar in urmatoarea perioada.
„Eliminarea pragului de 50% prezenta la vot din numarul alegatorilor inscrisi pe liste este o necesitate pentru ca avem un electorat caruia ii lipseste simtul civic si am risca sa nu validam noua Constitutie, sa patim ca in 2004 cand s-au acordat doua zile pentru validarea referendumului de Constitutie”, au explicat sursele citate
De precizat este ca initiativa legislativa a avut un parcurs rapid in Parlament. Pe 16 aprilie a fost depusa la Senat, dezbatuta in comisiile de specialitate fara amendamente si adoptata pe 21 mai de catre Camera Superioara.
Comisia juridica din Camera Deputatilor a aprobat, luni 27 aprilie, in unanimitate, proiectul de lege in forma propusa de initiatori. Totodata, proiectul de lege a fost introdus in regim de urgenta pe ordinea de zi la solicitare grupurilor PSD si PNL.