Sari direct la conținut

Noua Comisie Europeană va prelua mandatul cel mai devreme la începutul lunii decembrie / Când vor avea loc audierile noilor comisari-desemnaţi în Parlamentul European 

HotNews.ro
Noua Comisie Europeană va prelua mandatul cel mai devreme la începutul lunii decembrie / Când vor avea loc audierile noilor comisari-desemnaţi în Parlamentul European 
Ursula von der Leyen și Roxana Mînzatu. Foto: Profimedia și Inquam Photos

Audierile noilor comisari-desemnaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului European vor avea loc între 4 şi 12 noiembrie, potrivit calendarului stabilit miercuri și anunţat de preşedinta PE, Roberta Metsola. Noua Comisie Europeană va prelua mandatul cel mai devreme la începutul lunii decembrie, relatează AFP.

Realesă pentru cinci ani, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a prezentat noii comisari, câte unul pentru fiecare stat membru, și portofoliile acestora la jumătatea lunii septembrie, când candidata României, Roxana Mînzatu, propusă vicepreședintă executivă,  afla ca a primit portofoliul „Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie”.

Dar candidații mai trebuie să treacă de etapa delicată a audierilor și a unui vot din partea Parlamentului European pentru a fi numiți oficial.

Aceste audieri finale vor avea loc în perioada 4-12 noiembrie, a anunțat președintele Parlamentului European Roberta Metsola, după o întâlnire cu șefii grupurilor politice, miercuri.

Prin urmare, noua Comisie nu va putea prelua oficial mandatul cel mai devreme la începutul lunii decembrie. 

Ursula von der Leyen urmărea anterior începutul lunii noiembrie, dar calendarul a fost considerat optimist.

Înainte de audieri, Comisia pentru afaceri juridice examinează declaraţiile de interese ale comisarilor desemnaţi pentru a depista eventuale conflicte de interese.

În funcţie de portofoliu, comisarul-desemnat poate fi evaluat de o comisie sau de mai multe. Audierile de trei-patru ore vor fi urmate de întâlniri în care preşedintele comisiei abilitate va discuta cu coordonatorii grupurilor politice dacă respectivul comisar-desemnat este calificat pentru portofoliul primit, potrivit Agerpres.

Odată audierile încheiate, Conferinţa Preşedinţilor de Comisii va evalua rezultatele audierilor şi va înainta concluziile Conferinţei Preşedinţilor. Acest for va efectua la rândul său evaluarea finală şi va decide dacă să încheie sau nu audierile.

După ce audierile se încheie, preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen îşi va prezenta echipa de comisari şi programul în plenul PE. Comisia Europeană trebuie aprobată cu o majoritate de voturi de PE şi ulterior numită oficial de Consiliul European, cu majoritate calificată.

INTERVIURILE HotNews.ro