Noua Harta Reciclării pune accentul pe micile afaceri care contribuie la un oraș mai curat
Micile afaceri care încurajează reutilizarea devin atracții pe Harta Reciclării
Harta Reciclării, aplicația unde poți găsi puncte de colectare separată din toată țara, s-a extins și diversificat. Prin parteneriatul realizat cu Code 4 Romania, Harta Reciclării a fost complet refăcută, a primit noi funcționalități și mai multă interacțiune cu utilizatorii.
Program dezvoltat de asociația Viitor Plus, Harta Reciclării rămâne principala sursă de informare în privința locurilor unde pot fi duse toate tipurile de deșeuri colectate separat, fie că sunt reciclabile sau nu. Românii pot găsi locurile unde să ducă deșeurile reciclabile clasice (plastic, hârtie, carton, metal și sticlă), dar și cele cu regim special, precum echipamentele electrice, becurile, bateriile, textilele, uleiul uzat sau medicamentele expirate.
Harta Reciclării a început ca proiect încă din 2011. De atunci, harta a trecut prin mai multe variante, cu mai multe orașe adăugate și puncte de colectare adăugate. Din 2019, harta are acoperire națională și permite utilizatorilor să adauge propriile puncte. După cinci ani, a venit timpul pentru o nouă versiune îmbunătățită.
De ce reducere și reutilizare?
Misiunea Harta Reciclării este de a promova un stil de viață sustenabil care să ducă la generarea a cât mai puține deșeuri. Bucureștenii, românii sau oricare locuitor al planetei generează deșeuri, în funcție de veniturile și consumul lor. Cu cât vom cheltui și vom cumpăra mai puține obiecte de care nu avem neapărat nevoie, cu atât vor fi mai puține probleme cu deșeurile. Reducerea (refuzul de a cumpăra) este, astfel, cea mai benefică acțiune pentru combaterea deșeurilor.
Reutilizarea este strâns legată de reducere. „Atunci când avem nevoie să cumpărăm un articol de îmbrăcăminte, o mașină de spălat, un telefon ar trebui să ne informăm cât de durabil este acel obiect. Sunt multe cazuri când articolele mai ieftine ajung să ne coste, în timp, mai mult pentru că se strică mai repede decât modelele similare mai scumpe, dar mult mai durabile”, susține Radu Hădăreanu, manager Harta Reciclării.
Ușurința reparării este iarăși un criteriu care ar trebui luat în calcul la cumpărarea unui produs. Dificultatea de a repara versiunile noi ale echipamentelor electrice și electronice a forțat Uniunea Europeană să adopte o directivă care îi obligă pe producători să își reconsidere modelele nou lansate în funcție de ușurința de reparare, accesul facil la piesele de schimb și stimularea inițiativelor de reparare.
Pe lângă gradul de reutilizare al obiectelor pe care le deținem, există și alte modalități de încurajare a reutilizării. Închirierea permite să utilizezi anumite servicii fără să deții bunurile respective și de care poate ai nevoie doar ocazional. Pentru ca această acțiune să fie adoptată de cât mai mulți dintre noi, este însă nevoie de o piață competitivă a serviciilor de închiriere.
Reciclarea, primul pas către o lume fără poluare
Reducerea, reutilizare și reciclare au fost susținute prin toate eforturile de informare și conștientizare făcute de Harta Reciclării de când s-a dezvoltat ca program de educație de mediu la nivel național. Programul a derulat sesiuni educaționale dedicate profesorilor. Lecțiile create de Harta Reciclării au fost susținute în fața a peste 180.000 de elevi.
Prezența la evenimente, campaniile de informare despre colectarea separată și importanța economiei circulare sau adoptarea obiceiurilor prietenoase cu mediul au fost metodele de promovare a celor 3R – redu, reutilizează, reciclează.
Reciclarea este cea mai populară opțiune atunci când ne dorim să contribuim la protejarea mediului. Primii pași pe care cei mai mulți dintre noi îi fac în lumea obiceiurilor sustenabile sunt prin colectare separată – modul prin care deșeurile ajung să fie reciclate în final. Este ușor de înțeles și presupune mai puține eforturi decât adoptarea obiceiurilor care susțin reducerea și reutilizarea.
Noua versiune Harta Reciclării
Harta este principalul instrument de promovare a programului care îi poartă numele. Până în prezent, pe Harta Reciclării erau doar puncte de colectare separată. Noua versiune, dezvoltată în parteneriat cu Code for Romania, face harta mai ușor de utilizat și adaugă – în același timp – punctele de reducere și reutilizare.
„Punctele recent adăugate pe Harta Reciclării ne ajută să explicăm mai ușor celor care ne urmăresc cum pot adopta ei înșiși obiceiuri care să contribuie la reducere și reutilizare prin exemple concrete de inițiative unde pot repara, închiria sau dona”, explică Radu Hădăreanu.
Pe Harta Reciclării există centre de donații, ateliere de reparații, magazine cu produse second hand, centrele de donații, magazine de caritate, magazine care vând vrac, surse publice de apă potabilă și multe altele.
Utilizatorii pot adăuga ei înșiși astfel de puncte, îmbogățind o resursă informativă și educativă care poate face din orașul în care locuim un loc mai curat.
Programul asociației Viitor Plus derulează, în luna noiembrie, campania Pentru un București circular, care îi încurajează pe bucureșteni să utilizeze serviciile centrelor de economie circulară de pe hartă și să adauge inițiative de reducere și reutilizare pe hartă, pentru a le face cunoscute și către ceilalți locuitori ai capitalei.
Parteneriat media